Anuncia't al Descobrir

L'oli nou també es tasta al Priorat

Més enllà del vi, la comarca proposa una ruta per assaborir el primer raig de la DOP Siurana

És temporada de recollir olives i els molins ja fa dies que elaboren els primers olis de la temporada, els primers raigs d’una de les joies més preuades de la cuina mediterrània. De principis de novembre fins al gener, aquesta activitat és una constant en molts indrets del país, també al Priorat. De renom pels vins que s’hi elaboren, el conreu de l’olivera, però, també és present a la comarca des de fa milers d’anys, on s’ha convertit en un cultiu complementari a la vinya o, en algunes poblacions, en la producció agrícola principal.
 
El Priorat té set molins visitables que formen part de la Ruta de l’Oli i que elaboren els olis d’oliva verge extra que empara la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana. Es produeixen a partir de la varietat arbequina, considerada una de les millors del món i que al Priorat esdevé el 95% de la producció total al costat de la farga i la rojal. 
 
Juntament amb l’orografia irregular de la zona i un hivern molt fred, contribueix a l’alta qualitat de l’oli d’oliva del Priorat.
L’oli prioratí, com el vi, també desperta els sentits en tastar-lo i unes sensacions organolèptiques que serveixen per apreciar-ne els matisos: amarg, picant i dolç amb pronunciades aromes afruitades que recorden l’oliva de la qual s’ha extret. Aquest desembre, els paladars més impacients ja poden tastar l’oli verd, el de les primeres premsades, a la Festa de l’Oli de la Bisbal de Falset (5 de desembre) i a la Fira de l’Oli Baronia de Cabacés a Cabacés (5 i 6 de desembre). És el millor moment per anar al Priorat a conèixer el procés d’elaboració de l’oli i les seves propietats, que no són vàlides només per a la cuina, ja que fan que també se’n pugui extreure sabó o destinar-lo a usos terapèutics, com ensenya el taller Els sabonets de la Roser, que es pot fer durant de tot l’any al Molar. Una altra opció és resseguir els Camins de l’Oli de la comarca per descobrir paisatges més enllà dels de les vinyes però sempre amb la imponent presència de la serra de Montsant.
 
Més informació
www.turismepriorat.org

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació