Anuncia't al Descobrir

La #TrobadaDescobrir posa de manifest que l'actual model turístic està en crisi

Empresaris i productors reflexionen al Santuari del Miracle al voltant dels reptes de futur del sector

La primera #TrobadaDescobrir, que se celebra al Santuari del Miracle i aplega més de 300 inscrits, es planteja si el model turístic actual està esgotat. Així ho ha posat sobre la taula en la seva conferència el professor de Turisme de la Universitat de Girona José Antonio Donaire, que ha afirmat que "estem a les portes d'un canvi de model". "El model que ha funcionat els darrers 70 anys ha entrat en crisi per problemes ambientals, socials i econòmics i això ens obliga a un canvi", ha apuntat. Donaire creu que el futur passarà per viatges més curts i de proximitat, mentre que els viatges de llarga distància seran més espaiats i "densos". 
 
Donaire ha estat l'encarregat d'obrir la segona jornada de la Trobada Descobrir amb la conferència 'El pla B del turisme'. El professor de Turisme de la Universitat de Girona ha assegurat que hi ha molts símptomes que el model turístic actual està esgotat i que ha entrat en crisi. Creu que s'ha de començar a generar un model alternatiu "amb nous ingredients" pels propers setanta o cent anys. Donaire ha enumerat també els quatre grans reptes de la indústria turística contemporània: que sigui sostenible, tecnològica, responsable i densa.
 
D'altra banda, el professor de la UdG ha apuntat que les grans transformacions turístiques sempre van acompanyades de canvis en la mobilitat: "Primer va ser el tren, després el cotxe i l'avió i ara anem cap a una societat en què haurem de reduir l'ús de l'automòbil i l'avió i l'haurem de substituir per sistemes de transport col·lectiu com el ferrocarril, l'autobús o la bicicleta". Aquest canvi en la mobilitat, creu Donaire, "generarà també una transformació en el model turístic a nivell empresarial i en la cultura turística que hi va associada".
 
De fet, aquest expert assegura que la covid 19 ha estat un "assaig" del turisme que ha de venir. Considera que aniran en augment els viatges de distància curta, que es faran de forma més habitual, mentre que els viatges de llarga distància seran més puntuals, però quan es facin seran "més densos i profunds".
 
De la seva banda, la fundadora de la 'startup' Trip4Real -que va acabar sent absorbida per Airbnb-, Glòria Molins, també ha posat sobre la taula en el marc de la Trobada Descobrir que la pandèmia ha suposat una "revolució mundial" en el turisme i creu que, ara més que mai, el sector gira molt al volant de les experiències: "No és tant important si visites un monument o no, sinó les persones que et trobes i allò que fas als llocs que visites". Molins també creu el turisme de proximitat té moltes oportunitats en aquest nou paradigma.
 
El model a deu anys vista
La Trobada Descobrir sota el lema 'Un turisme al servei de futur, al servei del país', és una doble jornada de treball que organitza la revista Descobrir Catalunya en col·laboració amb l'Agència Catalana de Turisme, Turisme de Barcelona, les Diputació de Lleida, Girona, Tarragona i Barcelona, i l'Agenda Rural de Catalunya.
 
És la primera vegada que el gruix del sector que representa el món rural s'emplaça a debatre i pensar com ha de ser el turisme de qualitat, a deu anys vista, per defensar i protegir el territori, donar-lo a conèixer i, alhora, convertir aquesta activitat en una font de riquesa amb activitats econòmiques menys estacionals i més diversificades.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació