Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

12 llocs on podeu fer un bany termal

Gaudiu d’alguns dels millors balnearis dels Països Catalans

Catalunya té un tresor sota terra. No parlem pas d’un cofre ple d’or o de plata, sinó d’alguna cosa millor, ja que no s’acaba i en pot gaudir tothom: l’aigua termal. Aquest recurs, que s’utilitza des de l’època romana, té unes propietats úniques per a la salut i per a la relaxació. En piscines, en banyeres, des de fonts, en massatges... Acompanyeu-nos a conèixer els millors banys termals del territori.

Aigua termal a la Catalunya del Nord

Gran Hotel de Molig El Gran Hotel de Molig es troba en un entorn únic prop de PuigcerdàÒscar Marín
El Gran Hotel de Molig (Conflent) es caracteritza per l’elegància i l’estil neoclàssic, envoltat de natura i racons d’una gran bellesa. Ofereix un ambient ideal per desconnectar i carregar les piles. Un dels aspectes més destacats de l’hotel és, sens dubte, el balneari —uns banys d’aigües sulfuroses que daten del segle XI, però que fins al segle XIX no es van convertir en centre termal. Amb el pas del temps, aquest hotel balneari ha esdevingut un dels referents europeus en centres termals i, entre altres anècdotes, acull un piano de Pau Casals, músic que hi va fer diverses estades als anys cinquanta i seixanta i que va inaugurar el carilló del recinte l’any 1959. Una de les instal·lacions més sorprenents són les piscines situades dins d’un hivernacle, entre els arbres.

Gaudir d’aigua termal entre la neu de l’Alta Cerdanya

Banys de Sant Tomàs L'amfiteatre dels banys de Sant TomàsBanys de Sant Tomàs
Més enllà de la neu i les pistes d’esquí, la Cerdanya també ofereix espais on és possible relaxar-se i gaudir de les aigües termals. Un amfiteatre que acull tres piscines diferents en plena muntanya és el punt fort dels Banys de Sant Tomàs, situats al municipi de Fontpedrosa. Les aigües que utilitza aquest balneari brollen d’una font a 58 °C, tot i que a les piscines exteriors l’aigua varia entre 34 i 38 °C, depenent de les temperatures i del clima. Els més petits també poden gaudir del balneari a la piscina infantil de l’amfiteatre. 

No és l’únic lloc de l’Alta Cerdanya on es pot gaudir de les aigües termals. Els Banys de Dorres es caracteritzen per unes piscines exteriors que proporcionen unes vistes espectaculars al cim del Puigmal i la serra de Cadí. Un aspecte curiós d’una d’aquestes piscines és que antigament havia estat utilitzada com a safareig. A l’hivern, l’aigua que brolla a 39 °C protegeix del fred de l’alta muntanya i proporciona una sensació d’escalfor que contrasta amb la temperatura real. A més, els banys també tenen unes banyeres individuals impressionants esculpides en un bloc de granit. Les aigües de Dorres ajuden a fer esvair els dolors musculars provocats per l’esport i contribueixen a relaxar el cos i la musculatura.
 

Banys termals a prop del mar

Balneari caldes d'Estrac Una de les seves piscines amb aigua que arriba directament de les fonts termalsBalneari Caldes d'Estrac
Al Balneari Caldes d’Estrac podreu gaudir d’una aigua que s’escalfa a 2.800 metres de profunditat i que emergeix a 38,8 graus. Aquesta aigua, que flueix constantment al balneari, manté les propietats biològiques, físiques i químiques, amb un enorme potencial curatiu i terapèutic. En aquest balneari practiquen la balneoteràpia, una combinació d’aigua mineromedicinal i d’instal·lacions on s’apliquen tractaments sota supervisió mèdica. Això optimitza l’experiència i permet tractar molts problemes de salut.

Uns banys d’alçada

Banys de Tredós Gaudiu del contrast entre el fred i la calor als Banhs de TredósBanhs de Tredós
Podríem dir que als Banhs de Tredòs (Vall d’Aran) es pot tocar el cel, ja que és el centre termal més alt d’Europa: està situat a 2.700 metres d’altitud! Aquest petit i acollidor hotel de tres estrelles i només vuit habitacions es troba al bell mig de la Vall d’Aran, envoltat només de paisatges verds (blancs a l’hivern). L’aigua sulfurada a 33 °C que hi arriba neix al circ de Colomers, un dels massissos de muntanyes més espectaculars del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Els romans ja eren coneixedors d’aquestes aigües renovadores, però les instal·lacions actuals daten del 1995, any de l’última renovació després de mig segle d’abandonament. Els Banhs de Tredòs disposen de banyeres d’hidromassatge, dutxes de pressió, sala de massatges, un ‘spa’ exterior i dutxes ‘vichy’, que consisteixen en l’aplicació de diverses aigües simultàniament per tot el cos i amb finalitats diferents.

Relaxació i salut en un entorn únic

Balneari Caldes de Boí El Balneari de Caldes de Boí és un tresor entre les muntanyesBalneari Caldes de Boí
El Balneari de Caldes de Boí (Alta Ribagorça), una de les estacions termals més impressionants d’Europa, es troba al cor de la vall de Boí, a 1.500 metres d’altitud. L’envolten el riu Noguera de Tor, estanys, salts d’aigua i paisatges impressionants. La seva gran varietat d’aigües mineromedicinals a diverses temperatures (van dels 4 als 56 °C) és possible gràcies a les 37 deus que abasteixen el balneari. Els banys, que ocupen 24 hectàrees, existeixen des de 1657 i les seves aigües van ser declarades el 1887 el conjunt hídric més ric de la Península. Actualment està tancat, ja que encetarà la temporada el 13 de maig de 2022.

Aigua amb segles d’història

Instal·lacions del Balneari Sant Vicenç Instal·lacions del Balneari Sant Vicenç, on es combinen les piscines termals amb la naturaBalneari Hotel Sant Vicenç
El balneari situat al municipi de Banys de Sant Vicenç (Alt Urgell) és un dels més antics del territori català: s’han trobat documents que ja en parlen l’any 965. El de Sant Vicenç és un balneari envoltat de boscos i prats a la vora del riu Segre que, des del segle XVIII, ha estat sota el comandament de la família Pals, que l’ha convertit en un centre termal acollidor, modern i atractiu. Les aigües emergeixen a 40 °C i són bones per a la pell i per a malalties com el reumatisme.

Bany de modernisme i literatura

Balneari Prats Piscina exterior del Balneari PratsBalneari Prats
El termalisme és un dels principals encants de Caldes de Malavella, i és que aquest poble és un dels nuclis d’aigües termals més importants de Catalunya. Allà us recomanem anar al Balneari Vichy Catalan. El centre termal, que es caracteritza per la combinació de modernitat i tradició, s’ha convertit en un dels més destacats del territori català. Es té constància que ja era obert l’any 1603, però és a mitjan segle XIX que va adquirir una rellevància especial. Les aigües que ofereix són termals i brollen a 60 °C, tot i que són rebaixades a 40 °C per tal de poder utilitzar-les en la hidroteràpia. En aquest balneari, l’aigua no és l’únic element que hi destaca: també cal fixar-se en l’arquitectura modernista de l’exterior i l’interior de l’edifici, amb els vitralls i els detalls decoratius de ceràmica i ferro forjat tan característics del Modernisme.

A prop d’aquest establiment, trobareu el Balneari Prats, un centre que va néixer l’any 1890 sota la direcció de la família Prats, que va aprofitar les propietats de les aigües que brollen de la Font de la Mina. La temperatura de l’aigua del balneari surt a 34°C constants, i les seves característiques la converteixen en remei per a trastorns nutritius com l’obesitat o la diabetis. A més, aquest centre termal comptava amb una clienta destacada, l’escriptora Montserrat Roig, usuària habitual de les instal·lacions.

L’experiència completa a la Selva

Termes Orion Façana de les Termes OrionTermes Orion
A la Selva, també coneguda com la ‘comarca de l’aigua’, hi trobareu dos balnearis amb un munt de zones de bany i tipus d’instal·lacions diferents per gaudir de l’experiència. A Sant Hilari Sacalm, us animem a descobrir el Balneari de Font Vella, que destaca per les seves instal·lacions de luxe i l’entorn natural que l’envolta. Aquest centre termal aprofita l’aigua mineral Font Vella per gaudir de les seves propietats: aigües bicarbonatades d’origen subterrani baixes en sodi amb les quals es vol aconseguir una regeneració global i el benestar personal. Algunes de les instal·lacions del balneari són la piscina calenta a 36 °C, el bany polar a 12 °C, el bany turc i la sauna finlandesa. A la capital de la comarca trobareu les Termes Orion. Les primeres referències que se’n tenen daten del segle XIX, quan van ser utilitzades per curar soldats durant la guerra del Francès. Envoltat de natura, l’edifici que acull el balneari és d’estil neoclàssic i l’ambient és familiar i acollidor. Les aigües de les termes brollen a unes temperatures que van dels 39 als 45 °C. Les més característiques són les aigües de sílice, que tenen un efecte analgèsic i ajuden a eliminar toxines.

Banys termals des de l’època romana

Espai Cel L'Espai Cel, la nova zona d'aigües termals del Balneari Termes VictoriaEspai Cel
A Caldes de Montbui, al Vallès Oriental, es conserven unes de les restes termals romanes més ben conservades de l’Estat espanyol. La tradició termal que van iniciar els romans a la vila s’ha mantingut fins avui. Fa un parell d’anys que al poble es pot gaudir de dues experiències termals noves. D’una banda, l’hotel Termes Victòria ha ofert l’Espai Cel, un espai únic on s’han recuperat dipòsits termals del segle XVIII per tal d’oferir set piscines on es pot gaudir en cadascuna de diferents sensacions termals. L’estil de l’espai us transportarà a unes termes romanes, però amb un toc modern i actualitzat. De l’altra, l’Ajuntament ha rehabilitat un antic safareig i ha obert els Banys Termals El Safareig, un centre termal públic a uns preus molt atractius. A més, Caldes de Montbui, que és coneguda com una de les estacions termals més emblemàtiques del país, encara té dos balnearis més. Al Balneari Broquetas podreu traslladar-vos fins a l’època de màxima esplendor de l’Imperi romà, ja que un dels seus atractius principals és el vaporari del segle II, el que seria avui en dia una sauna, encara en funcionament. Aquest centre termal data de 1792 i es caracteritza per l’estil modernista. Les aigües que es troben al balneari brollen a 74 °C i també són utilitzades (després de rebaixar-ne la temperatura) per al tractament de diverses malalties, com ara patologies respiratòries o del sistema nerviós. Finalment, l’Hotel Vila de Caldes —on a principi del segle XX es reunien artistes de renom com Miró, Mir i Gespert— és un altre dels llocs de Caldes on es pot gaudir de l’aigua termal.

Tractament de bellesa i salut a la Garriga

Termes la Garriga Jardí interior de les Termes La GarrigaTermes La Garriga
La Garriga és l’altre gran centre termal del Vallès Oriental. A un edifici modernista de l’any 1874, al carrer dels Banys de la Garriga, s’ubiquen les Termes la Garriga. El centre utilitza les aigües mineromedicinals pròpies d’aquesta zona, que brollen a 60 °C. Els serveis que ofereixen les termes estan orientats als dolors articulars, l’estrès, alteracions metabòliques i la cura de la pell. El balneari disposa d’un circuit format, entre d’altres, per dutxes a pressió, frigidari, (banys freds), caldari (banys calents) i tractaments de fang. També a la Garriga, hi trobareu l’Hotel Blancafort Spa Termal, un establiment que es defineix com un univers d’experiències elegants i amb tradició. Aquest centre va ser fundat el 1840 i era un lloc de trobada d’aristòcrates i de personalitats cèlebres. Aquesta aigua és rica en bicarbonat, clorur i sodi, combinació que aporta unes propietats mineromedicinals úniques.

Instal·lacions impressionants a Montbrió del Camp

Balneari de Montbrió Façana i exterior del Balneari MontbrióBalneari de Montbrió
L’estació termal de les Termes Montbrió és l’única que es pot trobar a la Costa Daurada. Aquestes termes es van fer populars amb el rodatge de la sèrie ‘Dones d’aigua’, de TV3, i estan integrades al nucli urbà de Montbrió del Camp, al Baix Camp, amb un agradable jardí botànic a les seves instal·lacions. El centre fa servir les aigües del subsol, que surten entre 41 i 81 °C, per omplir les seves piscines. Les termes també tenen uns banys turcs, una modalitat de banys de vapor per netejar el cos i relaxar-se. Actualment està tancat per vacances i tornarà a obrir el 4 de març.

Aigua termal al País Valencià

Piscina del balneari de Montanejos Una de les piscines del Balneari Montanejos, al País ValenciàBalneari Montanejos
El Balneari de Montanejos, com indica el nom, està situat al municipi de Montanejos, una vila termal situada a la comarca de l’Alt Millars (País Valencià). Aquest centre termal utilitza les aigües que surten de la deu anomenada Font de Banys per tal d’oferir tractaments terapèutics —especialment, els centrats en malalties respiratòries i reumatològiques— aprofitant les propietats físiques de l’aigua, com la calor. Entre les seves instal·lacions destaquen les piscines termals, els banys calents i freds i el vaporari o sauna.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació