Anuncia't al Descobrir

Les muntanyes de Prades seran Parc Natural el 2023

La zona es convertirà en el 15è parc natural de Catalunya

Catalunya tindrà el Parc Natural de les Muntanyes de Prades a partir del 2023 i es convertirà en el quinzè parc natural del país. Fins ara havia estat un projecte que sempre havia tingut suport dins la zona, però els darrers mesos ha rebut un nou impuls en forma de manifest signat per 22 ajuntaments i quatre consells comarcals. En el document s’explica que “les muntanyes de Prades són el territori forestal continu més extens de la Catalunya mediterrània, on la major part dels boscos no presenten cap planificació ni gestió activa i, per tant, es troben sotmesos als riscos ambientals que aquest fet comporta”. L’objectiu principal de la reclamació era disposar d’eines per tal de gestionar la zona i preservar el patrimoni biològic, paisatgístic, històric i sociocultural de la zona.

Finalment, la històrica reivindicació ha estat escoltada i així ho va anunciar la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, el passat 4 de desembre, al monestir de Poblet en un acte de presentació del Parc Natural. Aquest procés que tot just comença “donarà resposta a una reivindicació històrica del territori, amb una fórmula de protecció que garantirà definitivament la conservació dels valors naturals i culturals inclosos en l’àmbit geogràfic de les muntanyes de Prades”, va explicar Jordà.

El procés durarà uns tres anys. Després d’aquest anunciament, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural haurà d’elaborar una memòria preliminar i iniciar una consulta pública prèvia al decret de declaració del Parc. El procés de participació està previst que comenci el 2023. Els treballs continuaran amb la fase d’informació pública i l’audiència a les persones interessades i als ens locals, fins que el Govern l’aprovi definitivament.

Què suposa ser Parc Natural?
Quan una zona rep la distinció de Parc Natural passa a tenir uns avantatges considerables en protecció de la zona. El paper dels espais naturals és fomentar la conservació de la diversitat biològica, actuar en educació ambiental, donar suport a la recerca i promoure el desenvolupament socioeconòmic sostenible dels municipis per tal de millorar-ne la qualitat de vida. La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura va definir un parc natural com “un paisatge natural, que de vegades inclou elements de paisatge conreat i assentaments humans, que ha estat protegit i és accessible al públic”. Al contrari del que es pot pensar, els parcs naturals no són zones sense urbanitzar, sinó que poden tenir construccions. La diferència amb la resta de zones és que s’hi han mantingut uns valors naturals molt rellevants.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació