Anuncia't al Descobrir

Més protecció per a les basses del delta de l’Ebre

El Govern invertirà 4,9 milions d’euros per reforçar els espigons de les llacunes de l’Encanyissada i la Tancada i el Canal Vell

El delta de l’Ebre és una de les zones de Catalunya que més patirà els efectes del canvi climàtic, ja que l’elevació del mar, els forts temporals i els canvis bruscos en el clima malmeten el paratge natural. Per fer-hi front, des del Govern de la Generalitat de Catalunya s’ha presentat un pla per tal de reforçar els espigons de protecció de les basses del delta de l’Ebre. L’objectiu principal és protegir els camps de conreu d’arròs davant d’episodis de desbordament i el risc d’afectació en el futur que pot suposar la pujada del nivell del mar.

El pla, presentat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, preveu reforçar els espigons ja existents a l’Encanyissada i la Tancada, que es troben molt debilitats, i ampliar-ne la protecció a tot el perímetre. Les noves estructures tindran una elevació mitjana d’uns 50 centímetres per sobre el nivell mitjà del mar i una amplada d’uns 4 metres. La consellera ha explicat que això permetrà la lliure entrada d’aigua marina a les basses, necessària per assegurar-ne l’equilibri ecològic, però sense comportar problemes de desbordament i d’afectació als camps d’arròs veïns, en cas de pujada del nivell del mar. Així mateix, els espigons es reforçaran amb la sorra contigua a les basses generant un petit canal lateral que farà de distribuïdor de l’aigua dolça que entra per tota la llacuna. També es propiciarà el creixement de vegetació per dotar aquests entorns de més resistència quan hi hagi episodis d’onatge directe. En total s’actuarà sobre un tram de 35 quilòmetres. En el cas de la bassa del Canal Vell l’actuació se centra en les parts nord i oest de la llacuna, on s’elevaran els camins perimetrals ja existents. A la part nord, la zona més sensible de la bassa, també es planteja la construcció d’un espigó de protecció. S’actuarà sobre un total de 13 quilòmetres, ampliables a 10 més si es considera necessari.

La inversió serà de 4,9 milions d’euros, i s’ha dissenyat la intervenció amb l’estreta col·laboració de les Comunitats de Regants de la Dreta i l’Esquerra, així com amb la Confraria de Sant Pere, la Federació de Caça i el Parc Natural del Delta de l’Ebre. Les actuacions començaran l’any 2022 i es perllongaran durant el 2023. En la seva execució es tindran en compte els períodes de nidificació de les aus i no es realitzaran treballs durant aquestes fases per evitar afectacions en la fauna.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació