Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

6 plans per descobrir el Parc Natural dels Ports

Mitja dotzena de propostes per conèixer aquesta zona excepcional del sud de Catalunya

Entre Catalunya, el País Valencià i l’Aragó trobem un dels parcs naturals més desconeguts i bonics del territori. En les seves més de 35.000 hectàrees s’amaga una gran varietat geològica, de fauna i de flora. El parc es caracteritza per uns paisatges feréstecs i uns racons inaccessibles. El massís calcari combina els relleus càrstics —formats per barrancs profunds, cingleres, tarteres i rasclers— amb extensos boscos, matollars mediterranis i pastures de muntanya. Si voleu descobrir aquesta zona, només heu de seguir les propostes que us deixem a continuació.

Arribar al cim Caro

Cim del Caro Si teniu sort, podreu veure cabres salvatges al cim del CaroSergi Boixader
El Caro és el cim més alt del massís dels Ports (1.441 metres) i també del sud de Catalunya. Aquestes característiques el converteixen en un mirador únic de la zona. Des del seu pic, tindreu unes vistes excel·lents de tot el sud de Tarragona, des de la Franja fins al delta de l’Ebre, del qual observareu tot el perímetre des d’un punt de vista poc comú. Podeu realitzar l’ascens amb cotxe, ja que hi ha una carretera asfaltada fins a dalt de tot. Si preferiu fer-lo caminant o en BTT, podeu sortir des de Tortosa —tot i que és una ruta molt llarga i us pot resultar feixuga— o des del refugi Caro, a mig camí. Allà, hi podreu aparcar el cotxe i fer una ruta circular d’unes dues hores (sense comptar l’estona que us quedareu embadalits al mirador del cim). Tant si hi aneu caminant, en bicicleta o en cotxe, tingueu en compte que, si és hivern, la temperatura a dalt és uns quants graus inferior a la de la vall; per tant, porteu roba d’abric. A més, estigueu atents, ja que en un dels marges de la carretera l’estàtua d’un dels animals més típics de la zona us estarà esperant.

Visitar una fageda desconeguda

Faig pare fageda del retaule ports El Faig Pare, l'arbre més espectacular de la rutaWikimedia Commons
Precisament el refugi Caro és el lloc ideal per passar la nit si feu la ruta de dos dies per veure la fageda del Retaule, la més meridional de l’Europa continental. El primer dia és d’anada i el segon de tornada. La ruta comença i acaba a l’àrea de lleure de la Fou i durant la ruta passareu per algunes de les zones més boniques del parc natural. Els enormes arbres són característics durant tota la ruta i, si el visiteu en aquesta època de l’any, encara caminareu sobre una catifa de fulles. A més, en aquesta ruta hi ha l’anomenat Faig Pare, un arbre monumental d’uns 250 anys d’edat amb un perímetre de tronc de més de quatre metres a l’altura dels braços, amb una alçària de 24 metres i amb part de les arrels per fora.

Pujar a les roques de Benet

Les Roques de Benet El perfil inconfusible de les Roques de BenetSergi Boixader
Aquesta excursió us permetrà conèixer un dels símbols del Parc Natural dels Ports a la Terra Alta: les roques de Benet. Aquesta muntanya, de parets verticals i formes que poden recordar Montserrat. Per començar la ruta que us proposem, heu d’anar d’Horta de Sant Joan direcció el Parc Natural del Ports en cotxe. Només sortir del poble en direcció Arnes, agafareu el trencall cap a l’esquerra. Des d’allà cal conduir uns quatre quilòmetres. Trobareu un bifurcació, i un cartell us mostrarà que pel camí de l’esquerra arribareu a una zona on deixar el cotxe, uns 100 metres després del trencall. Un cop aparqueu, pugeu per la pista forestal i seguiu una indicació pintada a una roca que indica el camí. Després de superar una tartera (la part més complicada de l’excursió), gairebé sereu a dalt. Com que la pujada es fa per darrere, les vistes un cop dalt són inesperades i espectaculars. Des de dalt gaudireu de la Terra Alta i el Matarranya, a una banda, i del Parc Natural dels Ports, a l’altra.

Els Estrets i la Franqueta

Els Estrets d'Arnes El Toll Blau, l'única zona on és permès banyar-seSílvia Sabaté
El riu dels Estrets rep el nom degut a la forma de les muntanyes que l’envolten, que es van estrenyent a mesura que el camí s’endinsa al parc natural, deixant uns paisatges gairebé lunars de parets de pedra àrida. Des de l’àrea recreativa de la Franqueta podreu fer diverses excursions de diferents nivells de dificultat. Una d’elles és la que acompanya els Estrets fins a la zona de bany del riu. Cal destacar que només us podreu banyar al toll blau, una zona cap al final de la ruta, ja que la resta de tolls estan protegits. És una ruta llarga (una mica més de deu quilòmetres), però de dificultat senzilla i molt bonica. Si hi aneu ara gaudireu en solitud dels paisatges, però si ho feu a l’estiu podreu aprofitar l’aigua del riu per refrescar-vos. Els Estrets és un dels pocs cursos d’aigua permanent del parc natural i amb presència de cranc de riu autòcton.

Un castell amb molta història

Castell de Carles Tot i estar en runes, el castell de Carles és una gran atracció turística dels PortsWikimedia Commons
Al cor del Parc Natural dels Ports trobem el castell de Carles, una fortificació que pertany al terme municipal de l’Alfara de Carles. Està situat vora el barranc de la Conca, una antiga zona de pas a través dels Ports cap als pobles del Baix Aragó, de manera que des del castell de Carles es podia controlar qui passava. Per trobar l’origen de la fortificació ens hem de remuntar a l’època musulmana. L’any 1148 va ser conquerit per Ramon Berenguer IV. Actualment, s’hi pot arribar en cotxe o caminant des de l’Alfara de Carles. La zona és bonica i la situació alçada del castell permet gaudir d’unes vistes panoràmiques de la zona. L’estat del castell no és massa bo, tot i que encara queden alguns murs a través dels quals podreu intuir com de gran devia ser la fortalesa.

Els pobles dels Ports

Arnes Plaça i Ajuntament d’Arnes, un dels pobles dels límits del Parc Natural dels PortsGetty Images
Hi ha un total de nou municipis que formen part del Parc Natural dels Ports, tot i que tenen el nucli de població fora dels seus límits. Cada poble ofereix una via d’entrada a l’espai natural, allotjaments i establiments per gaudir de la gastronomia local. Els pobles del Baix Ebre estan molt a prop de l’entrada al parc natural, de manera que podreu fer totes les activitats que us proposem amb poca estona de cotxe. Aquests pobles són l’Alfara de Carles, Paüls, Roquetes i Tortosa. Si trieu allotjar-vos al Montsià, en canvi, us permetrà estar a prop del delta de l’Ebre i de les platges de la Costa Daurada, així com del parc natural i, per tant, podreu combinar mar i muntanya. Podeu escollir entre la Sénia i Mas de Barberans. Per acabar, els municipis que formen part de la Terra Alta (Arnes, Horta de Sant Joan i Prat de Comte) estan a l’altra banda dels Ports, a la zona interior de la província de Tarragona. Són una opció si el que preferiu és més tranquil·litat i un ambient plenament rural.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació