Anuncia't al Descobrir
FES-TE DEL DESCOBRIR I EMPORTA'T UN TUBULAR BUFF DE REGAL
Un any de revista + BUFF MULTI BLOK3 DE REGAL PER MENYS DE 4€ AL MES
portada hivern
Número 285 - febrer 2022

Hivern

En aquest número

Món Descobrir

Radiografia dels ocells a Catalunya 

La publicació d’un exhaustiu estudi sobre la situació dels ocells al nostre país revela que a Catalunya hi nidifiquen cada any entre 8 i 12 milions de parelles d’ocells.
 
Text: Laia Creus i Badia / Il·lustració: Toni Llobet i Martí Franch

Dossier central / Hivern

La irresistible bellesa del fred

Textos: Albert Villaró

Dossier central / Hivern

La invenció de l’hivern

El fred ja no és el que era: l'estació està en perill d'extinció?

L’escriptor andorrà Albert Villaró, un enamorat de l’hivern, ens introdueix en aquest monogràfic, amb una nostàlgia sana, en els canvis que està patint l’estació blanca, amenaçada de desaparèixer per l’escalfament global, segons els experts. En aquest i els quatre articles que el segueixen, el novel·lista ens farà estimar els paisatges i els fenòmens climàtics de l’estació freda.

Dossier central / Hivern

Totes les formes de l’aigua

Per què ens agrada la boira, el gebre, la neu i els paisatges que en queden?

El fred ens permet gaudir de tots els estats que adquireix l’aigua i que converteixen l’hivern en una estació la mar d’entretinguda per als observadors i els curiosos: hi ha boira, gebre, gel, aiguaneu... Però el que ens agrada més és la calma de la neu, que absorbeix els sorolls del món, i genera un silenci balsàmic. 

Dossier central / Hivern

Cristall d’aire

Els vents són glaçadors i les nits, molt llargues, i al cel regna la constel·lació d'Orió

Fins quan farà fred? Com diu la dita, si la Candelera riu, l’hivern és viu, i si plora, és fora. Cada any és diferent, el que sí que sabem del cert és que l’aire es glaça amb la tramuntana, el vent de port o el vent de dalt, i que el dia és més curt i les nits són molt més llargues, i estan il·luminades per Orió i les Plèiades. L’observació del cel nocturn no és només cosa d’estiu. 

Dossier central / Hivern

Terra: la vida suspesa

Quan fa fred, la natura es prepara per a la resurrecció de la primavera

Repassem algunes de les estratègies que tenen els animals i les plantes per sobreviure al fred, per guanyar-li la partida i assegurar-se el renaixement a la primavera. Sembla que tot quedi aturat, però no és cert: hi ha molta vida sota un silenci aparent que, en realitat, espera que arribi el moment adequat per esclatar.

Dossier central / Hivern

La connexió del foc
 

Les flames són hipnòtiques i no han deixat de captivar-nos

Fer foc és un ritual: cal anar al bosc a buscar llenya, deixar que s’assequi, apilar-la ordenadament... I un cop a la llar de foc, cal aconseguir que sorgeixi la flama i alimentar-la amb més fusta. Sí, el foc demana dedicació i respecte, però a canvi ens regala el seu ball tranquil·litzador, que ens connecta amb l’origen dels temps. 

48 hores a...

Badalona
 

Accessible des del centre de Barcelona gràcies a múltiples opcions de transport públic, Badalona és una capsa de sorpreses, i totes molt agradables! Text: Agnès Rotger Dunyó / Il·lustració: Nik Neves

Rutes

Ruta a peu

Un gorg sorprenent a tocar d’Artés

En un recorregut amb poc desnivell ens entretenim per paisatges molt variats del Bages. L’objectiu principal? El refrescant paratge de la font de les Tàpies, ja al terme de Calders. Text i fotografia: Sergi Ramis i Vendrell

Ruta en bici

Pedalada pel Montmell, entre torrents i boscos

Natura, natura i natura. És el que ens espera en aquesta sortida amb bicicleta per la vall de Sant Marc, al Baix Penedès. Text i fotografia: Jordi Avellaneda Guri

Ruta amb nens

Amb raquetes de neu per la vall de Sant Martí
 

Fem una sortida en família per un racó desconegut de la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, entre boscos de pi negre i bedolls. Text i fotografia: Susanna Casanovas Muñoz

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació