Anuncia't al Descobrir
FES-TE DEL DESCOBRIR I EMPORTA'T UN TUBULAR BUFF DE REGAL
Un any de revista + BUFF MULTI BLOK3 DE REGAL PER MENYS DE 4€ AL MES
portada 286
Número 286 - març-abril 2022

Paisatges salvats

En aquest número

Dossier central / Paisatges salvats

10 històries de protecció ciutadana del territori

A vegades passegem per camins de muntanya o ens banyem en cales paradisíaques sense saber que són indrets que van estar a punt de quedar engolits pel creixement urbanístic. En aquest número hem seleccionat deu d’aquests paisatges amenaçats d’arreu dels país i n’expliquem la història recent. Tots tenen en comú que hi va haver gent que es va mobilitzar per aturar projectes que els haguessin malmès. I, gràcies a aquestes accions, avui en podem gaudir tots.

Dossier central / Paisatges salvats

Es Codolar, la cala salvada

Un racó tranquil de Tossa de Mar que es va voler convertir en un port esportiu

Es Codolar és una cala preciosa a la Vila Vella de Tossa de Mar, al peu de la muralla. L’aigua hi arriba neta i de color turquesa. L’any 2012, en aquest racó de la Costa Brava es va projectar la construcció d’un port esportiu, però l’acció ciutadana va aconseguir avortar el projecte. Un exemple a seguir de com, amb l’acció col·lectiva, es poden canviar les coses.
Text: Cristina Masanés Casaponsa / Fotografia: Maria Rosa Vila, Magí Sanjosé

Dossier central / Paisatges salvats

El renaixement de l’Ebre a Sebes

La indústria va alterar a Flix uns espais naturals que s'han recuperat

La Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix es troba en un entorn marcat per l’activitat de la indústria química que hi ha a Flix. És un espai d’aiguamolls, canyis-sars i boscos de ribera que s’ha recuperat després que les infraestructures que reque-ria la fàbrica, inclosa una presa, provoquessin la pèrdua de galatxos, illes fluvials i conreus. Un grup de joves d’aquesta vila de la Ribera d’Ebre es va posar en marxa perquè avui blauets, bitons i agrons s’hi trobin com a casa.
Text: Oriol Gracià Carles / Fotografia: Rafael López-Monné

Dossier central / Paisatges salvats

Peguera, privat i protegit?

Actualment en venda, el poble s'inclou en els dominis del futur parc regional del prepirineu Les quatre cases que queden dempeus de Peguera ens parlen d’un poble abandonat, propietat d’un xeic àrab que l’ha posat a la venda per no poder-hi fer el complex turístic de luxe que tenia projectat. Avui, aquest nucli de l’Alt Berguedà està protegit per la imminent creació del Parc Regional del Prepirineu, que abraçarà els rasos de Peguera i la serra d’Ensija. Text: Meritxell Verdaguer Vilageliu / Fotografia: Maria Rosa Vila, Magí Sanjosé

Dossier central / Paisatges salvats

Sa Dragonera inspiradora

El parc natural és el símbol de la defensa del territori a les Balears

Davant la costa ponent de Mallorca hi ha l’illa en forma de drac adormit que, fa més de quaranta anys, va ser ocupada per un grup de joves com a protesta contra el projecte que en preveia la urbanització. Gràcies a aquella acció pacífica, avui és patrimoni de les aus i les sargantanes, i junt amb els illots des Pantaleu i sa Mitjana forma un parc natural. 
Text: Marga Font Rodon / Fotografia: Tolo Balaguer

Dossier central / Paisatges salvats

Els secans són un tresor

Un dipòsit de risdus industrials va amenaçar el fondo de les Sivines, a la vall de Vinaixa

La vall de Vinaixa forma part dels Espais Naturals de Ponent, que són zones protegides pel seu interès ambiental. A principis dels 2000, però, el projecte d’un dipòsit de residus industrials va posar en perill aquestes terres de secà on es condensen les Garrigues més genuïnes. L’Ajuntament i els veïns s’hi van oposar, i avui és un preuat mosaic agrícola i forestal, un paradís per a espècies protegides com l’àguila cuabarrada. 
Text: Anna Sàez Mateu / Fotografia: Jordi Bas

Dossier central / Paisatges salvats

Un camp de golf als Pirineus

La vall de Cardós va estar a punt de convertir-se en un macrocomplex turístic de luxe

Aire pur, natura a dojo, paisatges rurals i molta molta tranquil·litat. Així podríem definir la vall de Cardós, al Pallars Sobirà. Aquest racó idíl·lic va estar en perill pel projecte d’un empresari que volia fer-hi un complex turístic de luxe. La seva quimera va topar amb l’oposició de la població local. 
Text: Núria Garcia Quera / Fotografia: Jordi Bas

Dossier central / Paisatges salvats

La joia desconeguda del País Valencià

La serra Escalona és un refugi agroforestal amenaçat per la construcció

És una de les majors reserves del món de ducs i un dels hàbitats predilectes de les àguiles cuabarrades i les àguiles daurades joves. Vora 11.000 hectàrees de mosaic agroforestal que s’estenen entre els termes d’Oriola, el Pilar de la Foradada i Sant Miquel de les Salines, al sud del sud del País Valencià. La serra Escalona i el seu entorn esperen esdevenir parc natural abans del 2023.
Text: Eva Terol Trenzano / Fotografia: Román Rodríguez

Dossier central / Paisatges salvats

La campanya del margalló

Els Colls i Miralpeix són un oasi protegit del litoral de Vilanova i Sitges L’Espai Natural dels Colls i Miralpeix és una de les zones més grans de la costa sense urbanitzar que hi ha entre Barcelona i Tarragona. Fa uns anys, però, l’esclat urbanís-tic i turístic va amenaçar l’indret. La mobilització ciutadana no el va poder salvar del tot, però és un èxit que avui puguem gaudir de les platges, els boscos i el fons marí d’aquest paratge. Text: Joaquim M. Pujals / Fotografia: David Aguinaga

Dossier central / Paisatges salvats

La gran ciutat que mai no va ser

Gallecs és el símbol de la resistència rural davant del creixement urbanístic L’espai rural de Gallecs, testimoni del característic paisatge agrícola de la plana va-llesana, avui en perill d’extinció, acumula anys de lluita i tenacitat conservacionista des que, mig segle enrere, s’hi va projectar una ciutat de prop de 150.000 habitants. Text: Laia Creus i Badia / Fotografia: David Aguinaga

Dossier central / Paisatges salvats

El reducte salvatge de la Costa Daurada

El bosc de la Marquesa pren el nom de la noble que no es va vendre les terres per fer-hi urbanitzacions Tresor i essència de la costa tarragonina original, el bosc de la Marquesa és un mira-dor verd sobre la Mediterrània, salvat miraculosament del ‘boom’ de la construcció i el turisme massiu dels anys seixanta, setanta i vuitanta. L’enamorament d’una noble de Barcelona, Caridad de Barraquer, protegí aquest espai natural en plena dictadura franquista. Dècades més tard, els veïns, les associacions ecologistes i les administra-cions blindaren aquest paradís de pi blanc, savines i arenes daurades de cales i platges verges. Text: Esteve Giralt Torras / Fotografia: Rafael López-Monné

Món Descobrir

El pati de les Papallones recupera la seva esplendor

Un equip de professionals ha estat nou mesos treballant en la restauració del pati centenari de la Pedrera de Barcelona. Text: Laia Creus i Badia / Fotografia: Marga Cruz

48 hores a...

Organyà

Situat al peu de la C-14, aquest poble de l’Alt Urgell és un lloc de pas que mereix una estada, per perdre’s pels seus carrers i conèixer els seus tresors. Text: Guillem Lluch Torres / Il·lustració: Nik Neves

Rutes

Ruta a peu

El castell de Miravet i els masos del Desert

El desert de les Palmes és un parc natural ubicat a la Plana Alta. Vos proposem un passeig pel seu extrem septentrional, un dels racons més genuïns i menys concorreguts. Text i fotografia: Daniel Morelló i Orts

Ruta en bici

Entre masos i ermites al Pla de l’Estany

La pedalada ens porta pels paisatges rurals de Camós i Palol de Revardit, una ruta que ens descobreix paratges encisadors de la comarca, més enllà de l’estany. Text i fotografia: Jordi Avellaneda Guri

Ruta amb nens

El GR 5 recorre el sistema solar
 

Al parc del Garraf ens disposem a fer una ruta on es representen a escala els vuit planetes del sistema solar. Coets a punt? Comença el compte enrere! Text i fotografia: Cecília Lorenzo Gibert

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació