Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

10 monestirs catalans que heu de conèixer

Monuments espectaculars on respirareu pau

Romànics o gòtics, benedictins o cistercencs, situats a dalt d’una muntanya o al mig d’una ciutat. Catalunya és plena de monestirs! Per començar a descobrir-los, aquí en teniu una desena.

Reial Monestir de Santes Creus - Aiguamúrcia, Alt Camp

Santes Creus Les escales que pugen al monestir de Santes CreusLa Ruta del Cister
Un dels màxims exponents de l’arquitectura de transició de romànic al gòtic a Catalunya i un lloc ideal per passar una estona d’introspecció, tranquil·la i silenciosa. Forma part de la ruta del Cister, juntament amb els monestirs de Santa Maria de Poblet i Vallbona de les Monges. Passegeu sense presses per la plaça Major, els claustres, el palau de l’Abat, l’església, el celler o la torre de les hores.

Monestir de Sant Quirze de Colera - Rabós, Alt Empordà

Sant Quirze de Colera Envoltat d’una naturalesa intacta, Sant Quirze de Colera forma un paratge idíl·lic i gairebé sempre solitariGettyImages
Al bell mig de les muntanyes de l’Albera s’amaga aquesta petita abadia benedictina, d’orígens carolingis i consagrada als sants Quirze, Andreu i Benet. Va ser fundat al segle XVIII i es conserva tal com era antigament, amb les pedres superposades i en forma d’espines de peix, típiques de l’època. En destaquen els tres absis i la petita església de Santa Maria —del segle XI— i la vista a la serra de l’Albera, el golf de Roses i gran part de l’Empordà.

Monestir de Sant Pere de Rodes - Port de la Selva, Alt Empordà

Monestir Sant Pere de Rodes El Monestir de Sant Pere de Rodes és una de les emblemes del romànicFons del Consell Comarcal de l'Alt Empordà
Per una carretera costeruda i revirada arribareu des del Port de la Selva al monestir de Sant Pere de Rodes, des d’on s’albira una imatge espectacular de la badia del Port de la Selva. És un dels edificis estrella de l’arquitectura romànica a Catalunya. Podeu fer-hi visites lliures o guiades per explorar l’església, la torre campanar, els dos claustres, la cripta, l’antic celler, l’espai que ocupaven les cambres dels monjos i altres dependències annexes.

Monestir de Montserrat - Monistrol de Montserrat, Bages

Monestir de Montserrat El monestir de Montserrat des de l’estació superior del funicular de Sant JoanGettyImages
És el monestir més famós del país, situat enmig de les muntanyes del mateix nom, mundialment conegudes per les seves formes arrodonides. Aplega una comunitat d’uns vuitanta monjos benedictins, que dediquen la seva vida a la pregària, l’acolliment i el treball. Podeu fer-ne la visita a l’interior per descobrir la basílica, coberta amb arcs gòtics arrodonits i les sis capelles a cada costat. Visiteu el tron de la Mare de Déu, amb la imatge de la Moreneta, i admireu la sala gòtica, el claustre neoromànic i l’edifici de l’Escolania. Als matins, el cor de nens de l’Escolania de Montserrat, de veus blanques, canta a la basílica. No us oblideu de visitar el Museu de Montserrat, que conté col·leccions importants d’art sacre, d’arqueologia i de pintura antiga i moderna. Podeu quedar-vos a dormir a l’hostatgeria!

Monestir de Santa Maria de Poblet - Vimbodí, Conca de Barberà

Santa Maria de Poblet El monestir de Santa Maria de Poblet forma part de la Ruta del CisterGettyimages
Apartats del món i sense cap distracció per lliurar-se completament a les seves oracions. Així volien viure els vint-i-un monjos benedictins que van deixar el monestir francès de Molesme per reformar, amb el seu esperit rebel, l’orde de Sant Benet, i fundar, amb el temps, el de Cister. Avui, al monestir de Poblet encara hi ha monjos que mantenen viu aquest esperit. Si visiteu el conjunt, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, podreu admirar-ne el claustre, la sala capitular i l’església amb els panteons de la dinastia catalanoaragonesa. Hi descansen, entre d’altres, Pere el Cerimoniós i Martí l’Humà.

Monestir de Sant Pere de Casserres - Masies de Roda, Osona

Sant Pere de Casserres Sant Pere de Casserres, a la vora del pantà de SauGettyImages
El monestir de Sant Pere de Casserres és un dels tresors paisatgístics i patrimonials de la comarca d’Osona. Està emmarcat pel pantà de Sau i les muntanyes de les Guilleries, i s’alça a la punta d’una península totalment envoltada d’aigua formada per un meandre del riu Ter. Entre les parets d’aquest edifici hi va viure durant segles —del X al XIV, aproximadament— una petita comunitat de monjos. Avui, visitant-ne l’interior, podreu apreciar les formes més primitives del romànic català i reviure el temps en què era un convent de clausura.

Monestir de Sant Joan de les Abadesses - Sant Joan de les Abadesses, Ripollès

El monestir de Sant Joan de les Abadesses Sant Joan de les Abadesses va ser el primer monestir femení del paísAgència de Desenvolupament del Ripollès
A la localitat del mateix nom, aquest monestir forma un harmònic conjunt arquitectònic al bell mig de la localitat. És una de les joies de la comarca, fundat per Guifré el Pelós al segle IX per reorganitzar religiosament la vall, a partir d’una comunitat de monges benedictines, sota la direcció de la seva filla Emma. Val la pena entrar-hi per passejar pel seu recollit claustre i visitar-ne l’església i les capelles. El grup escultòric del Davallament o Santíssim Misteri —acabat el 1251— és únic al món romànic.

Monestir de Santa Maria de Ripoll - Ripoll, Ripollès

Santa Maria de Ripoll El monestir de Santa Maria de RipollGettyImages
Es coneix com el bressol de Catalunya, ja que va ser fundat pel comte Guifré el Pelós l’any 879, sota la direcció de l’abat Oliba, i era un gran centre religiós i cultural a l’època medieval, amb un gran temple romànic i un ‘scriptorium’ amb una gran producció literària, a l’alçada d’altres abadies europees d’aquest període. Podeu visitar-ne el claustre, el museu i el centre d’interpretació per conèixer-ne la història i veure’n els espais més emblemàtics. Tanmateix, la gran protagonista del conjunt és la portalada, considerada, per molts, l’obra escultòrica romànica més important del país. Es tracta d’un arc triomfal esculpit amb tot luxe de detalls, un gran retaule de pedra on es poden llegir, per mitjà de la iconografia, diferents escenes de l’Antic Testament treballades per escultors anònims.

Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges - Vallbona de les Monges, Urgell

El cimbori de Santa Maria de Vallbona, vist des d'una galeria del claustre El cimbori de Santa Maria de Vallbona, vist des d'una galeria del claustre
El monestir de Santa Maria de Vallbona, a Vallbona de les Monges, forma part, junt amb els monestirs de Poblet i de Santes Creus, de la ruta del Cister. És un monestir petit amb un encant singular. En arribar al poble de Vallbona, de seguida es veu el cenobi que destaca entre les cases. És un dels elements més admirats del monestir, construït al segle XIV i exemple magnífic de l’estil gòtic català. En una visita al conjunt es poden veure el claustre, la sala capitular, l’església i la capella, com també les tombes de les diferents abadesses, entre les quals Violant d’Hongria, dona de Jaume I. A la botiga podeu comprar productes fets per les monges (com caramels, mel, ceràmica, llibres, licors o imatgeria religiosa). També us podeu quedar a dormir a l’hostatgeria!

Monestir de Sant Cugat - Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental

monestir de Sant Cugat El monestir de Sant Cugat, una joia de l’escultura romànicaVisit Sant Cugat
És el principal símbol de la localitat i un dels millors exemples d’art romànic a Catalunya. Les seves dimensions impressionen —com també ho fan la gran rosassa a la façana de l’església, el claustre o el campanar— i us conviden a entrar-hi per anar-ne descobrint, pas a pas, tots els secrets. Es tracta d’un edifici amb molta història, fundat al segle IX i en el qual s’han fet diverses intervencions, la majoria, als segles XIV i XVI. Visiteu-ne per lliure, o de manera guiada, l’església —d’estil romànic i gòtic—, el palau abacial i el claustre —una joia de l’arquitectura romànica i renaixentista entorn de la qual hi ha les diverses dependències de la vida monacal, com ara la sala capitular.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació