Anuncia't al Descobrir
FES-TE DEL DESCOBRIR I EMPORTA'T UN TUBULAR BUFF DE REGAL
Un any de revista + BUFF MULTI BLOK3 DE REGAL PER MENYS DE 4€ AL MES

5 escapades patrimonials que voldreu fer per Setmana Santa

Art rupestre, castells i monuments romànics i gòtics: cinc propostes culturals que expliquen la història de Catalunya

El patrimoni cultural de Catalunya és molt ric i divers. Pintures rupestres, castells medievals, monestirs i catedrals conserven la nostra memòria i la nostra història. L’ Agència Catalana del Patrimoni Cultural vetlla per conservar la nostra riquesa cultural i, també, proposa un conjunt d’experiències imprescindibles per a tots els públics. Aprofiteu la Setmana Santa per fer una d’aquestes cinc escapades patrimonials.

Art rupestre referent

Roca dels Moros Visitant obseven les pintures ruprestres de la Roca dels MorosJordi Play / Agència Catalana del Patrimoni Cultural
Amb 48 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca, el conjunt rupestre de la Roca dels Moros (el Cogul, les Garrigues) és, sens dubte, un dels jaciments rupestres més importants de la península Ibèrica. El conjunt és Patrimoni Mundial de la Unesco des de 1998 i més accessible des de fa un mes. La Generalitat de Catalunya ha impulsat unes obres de millora dels accessos per posar a l’abast de tothom aquest patrimoni cultural tan singular. La peculiaritat del conjunt es mostra sobretot a l’escena on un grup de dones vestides amb llargues faldilles i el cos nu s’agrupen en parelles i envolten un home amb el sexe exagerat. Es tracta d’una representació excepcional d’un acte ritual que reforça la identitat de la cova com a lloc de culte rupestre. Fins al 30 de juny, també podeu visitar l’exposició temporal ‘Art Primer’, on s’aborda el tema dels orígens de l'art, fent un èmfasi especial en l’aparició i les característiques de l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques prehistòriques més originals sorgides tant a Catalunya com a la resta de la Mediterrània peninsular, ara fa més de 7.000 anys.

Més informació:

L'últim bastió dels templers

Castell de Miravet Visites del castell de MiravetDani Sierra / Agència Catalana del Patrimoni Cultural
Va ser l’última fortalesa de l’orde del Temple a caure en mans de l’orde de l’Hospital, després de gairebé un any de setge. El castell de Miravet, construït inicialment pels musulmans, es va convertir en fortalesa monestir poc després de la conquesta d’aquestes terres per part de Ramon Berenguer IV, l’any 1153. Visitar-lo és imprescindible si aquests dies feu una escapada per la zona. Des de dalt, tindreu unes vistes impressionants del territori, ja que corona un dels racons més màgics de l’Ebre, un turó des d’on els seus ocupants van dominar el curs del riu i les terres del voltant. També us en recomanem la descoberta des de baix. Si us animeu a navegar pel riu, podreu gaudir d’una escapada d’aigua dolça. Us proposem resseguir amb caiac un dels trams més bells del riu Ebre, el que uneix Miravet amb Benifallet.
 
Més informació:

El romànic amb majúscules

Sant Pere de Rodes Una parella admira el monestir de Sant Pere de RodesJordi Play / Agència Catalana del Patrimoni Cultural
A prop del Port de la Selva, s’hi amaga un conjunt monumental excepcional. Parlem de Sant Pere de Rodes, imprescindible per conèixer el món medieval, ja que en poc espai trobem tres elements que representen els puntals de la societat feudal: els que resen, al monestir de Sant Pere de Rodes; els que produeixen, al poblat de Santa Creu, i els que lluiten, al castell de Verdera.

El monestir és un dels edificis romànics més importants de Catalunya i està situat en un dels indrets amb millors vistes de tot l’Empordà. Se’n pot visitar l’església, la torre campanar, els dos claustres i les antigues dependències dels monjos. Seguiu aquesta estada patrimonial, amb la visita al despoblat de Santa Creu, un nucli abandonat que no us decebrà, i acabeu al castell de Verdera, una fortificació medieval situada al pic més alt de la serra de Rodes. 
 
Si us ve de gust caminar, recordeu que sou al Parc Natural de Cap de Creus. Al costat del monestir, hi ha una oficina d’informació on trobareu desenes de propostes. Algunes idees: resseguir el GR 11, des del Port de la Selva a Cadaqués, recórrer el cap de Norfeu, arribar al far del cap de Creus des de Cadaqués pel camí vell, fer una ruta circular en BTT per tot el Parc Natural, fer una ruta en caiac o descobrir la riquesa submarina practicant el submarinisme.
 
Més informació: 

La fortalesa dels reis sense corona i la muntanya blanca

Castell de Cardona Uns nens observen les vistes des d'una de les torres del castell de CardonaJordi Play / Agència Catalana del Patrimoni Cultural
El castell de Cardona, juntament amb la muntanya de sal, són, sens dubte, els emblemes d’aquesta vila del Bages. Amb aquesta escapada, fareu un viatge històric i geològic. Primer, us proposem descobrir l’últim bastió a capitular davant les tropes de Felip V durant la guerra de Successió, un impressionant castell des del qual es podia controlar la vall salina. Sabíeu que el gran poder econòmic que va donar la muntanya de sal als senyors de Cardona els va portar a conèixer-los com els reis sense corona? Descobriu aquesta i altres històries fent alguna de les vistes guiades o teatralitzades que ofereix el castell. Després, endinseu-vos al Parc Cultural de la Muntanya de Sal, un espai únic al món que ocupa el que va ser, entre 1929 i 1990, la Mina Nieves Cardona, una de les mines de sal potàssica més importants del planeta.
 
Més informació: 
 

Girona Episcopal

Catedral de Girona Interior del Museu d'Art de GironaRafael López-Monné / Agència Catalana del Patrimoni Cultural
Totes les excuses són bones per visitar una de les ciutats més atractives de Catalunya. A Girona trobareu la catedral amb la segona nau més gran del món, només per darrere de la de Sant Pere del Vaticà, una de les basíliques més representatives de l’art gòtic català i una de les col·leccions més importants d’art català dels segles X a XXI. Parlem de la catedral de Girona, la basílica de Sant Feliu i el Museu d’Art de Girona, tres joies que no us podeu perdre a la ciutat, que podreu visitar amb una única entrada. 
 
Més informació: 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació