Anuncia't al Descobrir
FES-TE DEL DESCOBRIR I EMPORTA'T UN TUBULAR BUFF DE REGAL
Un any de revista + BUFF MULTI BLOK3 DE REGAL PER MENYS DE 4€ AL MES

7 rutes per descobrir arbres amb història

Coneixeu les alzines, oliveres, faigs, castanyers, sureres o pins més sorprenents de Catalunya

Sabíeu que gairebé la meitat del territori català és bosc? I que més de dos-cents arbres són considerats monumentals i, que, per tant, estan protegits? Es tracta d’exemplars que són únics per la seva edat, per la seva bellesa, grandària o simbologia identitària o política. Us recomanem set excursions que arriben a algun d’aquests arbres excepcionals.

El Suro de l’Exili (Agullana, Alt Empordà)

Suro de l'exili Panoràmica de l’espectacular Suro de l’Exili o Suro del Mas PerxésWikimedia Commons / Jordi1962
Aquesta alzina surera (Quercus suber) és una de les més grans de tot Catalunya. Està situada a la finca del Mas Perxés, a Agullana, un històric centre de la indústria del suro, situat al bell mig d’una de les rutes que es feien servir per fugir a França durant la Guerra Civil i durant el franquisme. Es tracta d’un arbre monumental, especialment famós pel seu simbolisme polític: resulta que sota les seves branques van reunir-se intel·lectuals i polítics com els presidents de Catalunya i Euskadi (Lluís Companys i José Antonio de Aguirre), Pompeu Fabra, Pau Vila, Joan Oliver, Rovira i Virgili, Carles Riba o Mercè Rodoreda. Des d’Agullana, cal agafar la carretera GI-501, en direcció a la Vajol, i, després, el primer trencall a la dreta, que duu al Mas Perxés. Poc abans del mas, hi trobareu el Suro.

La Farga de l’Arion (Ulldecona, Montsià)

oliveres mil·lenàries ulldecona Les oliveres mil·lenàries, a la finca del Fondo de l’Arion www.turismeulldecona.com
Un dels millors llocs per passejar entre oliveres mil·lenàries és Ulldecona. A la finca de l’Arion n’hi ha un total de 391. Des de l’Oficina de Turisme organitzen visites que permeten descobrir la història d’aquests arbres i tastar l’oli que produeixen. Un dels moments més especials de la ruta és quan es descobreix la Farga de l’Arion 1, l’exemplar més antic. Va ser plantat cap a l’any 314, en temps de l’emperador Constantí.

El Castanyer de Can Cuch (Cànoves i Samalús, Vallès Oriental)

Castanyer Gros de Can Cuc El castanyer de Can Cuc, emblema del bosc que l’envoltaSergi Boixader
El castanyer més conegut de Catalunya el descobrireu al Montseny. Es tracta del castanyer de Can Cuc, un exemplar considerat el més gruixut de Catalunya. Els seus dotze metres de perímetre i el fet d’estar foradat, van permetre que durant un temps fos habitat per un carboner, que hi feia estades al seu interior (fins i tot hi tenia taules, cadires i un llit!). Hi podeu fer una ruta circular des de Cànoves, passant pel pantà de Vallforners, i tornant per la masia de Can Cuch i l’ermita de Sant Salvador de Terrades.

Lo Parot (Horta de Sant Joan, Terra Alta)

Lo Parot Lo Parot, als peus de les muntanyes dels Ports, a Horta de Sant Joanturismehortadesantjoan.cat
Diuen que Lo Parot és l’arbre més vell de Catalunya. Va ser plantat en temps dels romans i és una monumental olivera (Olea europea) amb un tronc de 7,5 metres de diàmetre, situada a mig quilòmetre de la població d’Horta de Sant Joan en direcció a Gandesa per la carretera T-334. Està rodejat per una tanca circular que el protegeix i va ser declarat arbre monumental l’any 1990.

L’Abraçada de Passavets (Santa Fe del Montseny, Vallès Oriental)

Passavets El bosc de Passavets, on es troba la famosa AbraçadaWikimedia Commons / Mikipons
Tot i que no ha estat declarat arbre monumental, aquest és un dels exemplars més curiosos que podeu trobar al Parc Natural del Montseny. De fet, es tracta de dos arbres —un faig i un avet— que han crescut junts, agafats i entortolligats entre ells formant una escultura natural. La llegenda diu que aquí van morir uns enamorats i que les seves ànimes hi han ressorgit en forma d’arbre. S’hi arriba des de la font de Passavets, a mig camí entre Santa Fe del Montseny i Viladrau. Allà haureu de deixar el vehicle i caminar uns vint-i-cinc minuts pel sender que s’enfila per la muntanya, per l’avetosa de Passavets.

Alzina Grossa de Querol (Fonollosa, Bages)

Alzina Grossa Fonollosa Panoràmica de l’Alzina Grossa de FonollosaWikimedia Commons / Isidre Blanc
No és fàcil trobar una alzina tan espectacular i bonica com la que creix al Mas Querol, al terme de Fonollosa. És un arbre majestuós, amb un perímetre de quatre metres i mig i una alçària de quinze metres. Asseure’s al seu banc i gaudir de la seva ombra és un plaer a l’abast de tothom. Diuen que sota la seva capçada la gent del Mas de Querol s’hi reunia i tancava tractes. A l’estiu s’hi fan concerts i altres esdeveniments. Es localitza a un quilòmetre i mig de Fonollosa.

Les Sequoies Gegants de Masjoan (Espinelves, Osona)

Arborètum de Masjoan El bosc de Sequoies Gegants de l’Arborètum de MasjoanCristina Torra
Un dels arbres més espectaculars de l’Arborètum de Masjoan, a Espinelves, són les dues Sequoies Gegants, de 41 i 43 metres d’alçària, respectivament. La segona és considerada la sequoia viva més alta del país. A banda de veure aquests dos immensos exemplars, en aquesta arbreda descobrireu la concentració més gran d’arbres monumentals de Catalunya, sobretot, coníferes plantades majoritàriament per Marià Masferrer entre 1860 i 1911. Moltes superen els 40 m d’alçària! Fixeu-vos en l’avet, l’auró, el castanyer d’Índia, el cedre, el teix i el til·ler. L’entrada al bosc val 3 euros per persona i el recorregut és de poc més d’un quilòmetre.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació