Anuncia't al Descobrir
ESCAPADES DE SETMANA SANTA
Sis propostes per gaudir del territori aquestes vacances

Les 9 parades imprescindibles de la Via Verda de la Val de Zafán

Una ruta de cinquanta quilòmetres, d’Arnes a Tortosa, seguint un tram de l’antiga línia de ferrocarril entre la Terra Alta i el Baix Ebre

Recórrer aquesta Via Verda en bicicleta, a peu o en qualsevol altre mitjà de transport ecològic pot convertir-se en una petita aventura que us permetrà descobrir paisatges d’un gran valor natural. Es tracta d’una antiga ruta de ferrocarril que va tancar-se el 1973 i que anys després es va reformar i restaurar perquè tothom en pogués gaudir de manera sostenible. En total recorrereu cinquanta quilòmetres, gairebé tots en baixada si els feu començant per la Terra Alta i acabant al Baix Ebre. En el tram de la Terra Alta travessareu fins a cinc viaductes, creuareu vint túnels i passareu per antigues estacions abandonades, com la d’Horta de Sant Joan, Bot o Pinell de Brai. Al Baix Ebre, el riu us acompanyarà en pràcticament tot el recorregut. Al ritme pausat de la bicicleta descobrireu els paisatges del Parc Natural dels Ports, els camps de fruiters i els inicis del delta de l’Ebre passant per antigues estacions com la de Xerta o la de Benifallet, ara convertida en un alberg i en un restaurant. Podeu llogar bicis i contractar serveis de recollida a Via Verda Esports, a Tortosa; Beniemocions, a Benifallet; Montsport, a Horta de Sant Joan, o Esgambi, a Horta de Sant Joan.

Arnes - km 0

Arnes Plaça i Ajuntament d’Arnes, un dels pobles dels límits del Parc Natural dels PortsGetty Images
El punt de sortida de la Via Verda de la Terra Alta és aquesta petita localitat d’una mica menys de cinc-cents habitants situada a l’ombra dels Ports, a mig camí entre Horta de Sant Joan i Alcanyís. Hi trobareu un nucli històric molt interessant, amb l’edifici de l’Ajuntament, una de les construccions civils més importants del Renaixement català, i un entorn paradisíac, ple de paratges tranquils i poc massificats. La ruta s’inicia a l’antiga estació de Lledó-Arnes, situada a cinc quilòmetres i mig de la població.

Horta de Sant Joan - km 4,62

Horta de Sant Joan, a la Terra Alta El poble d'Horta de Sant Joan i el seu entornGetty Images
El primer tram de la via enllaça Arnes i Horta de Sant Joan travessant camps i boscos i passant per un túnel i un pont. Un cop a l’estació d’Horta de Sant Joan podeu continuar o aprofitar per visitar el nucli històric molt pintoresc, amb carrerons medievals estrets i costeruts, la plaça porxada, l’Ajuntament renaixentista i l’església romànica i gòtica, del segle XII. També us recomanem el Centre Picasso, situat al cor del nucli urbà. És un museu on es mostren reproduccions d’obres inspirades en la vida rural i la natura de l’artista malagueny que va passar llargues temporades a Horta, com ‘La bassa d’Horta’, ‘La fàbrica d’Horta’ o ‘El pantà’.

Estació de Bot - km 13,50

Via verda Zafan - Bot La Via Verda al seu pas per Botestaciodexerta.cat
Sortint d’Horta de Sant Joan passareu per Sant Salvador, un convent situat als peus de la muntanya de Santa Bàrbara, a un parell de quilòmetres del poble. Aquesta església apareix en diverses obres de Picasso i és un dels indrets més emblemàtics de la zona. Prepareu-vos per gaudir dels paisatges de petits boscos i muntanyes escarpades a la vora del riu Canaletes i per passar per set túnels (és recomanable portar un lot o un frontal per il·luminar-los, ja que a vegades els llums no funcionen). En poca estona sereu a l’antiga estació de Bot, on hi ha una petita àrea recreativa i un antic vagó de locomotora reconvertit en un bar.

Santuari de la Fontcalda - km 18,89

Fontcalda Conjunt monumental del santuari de la FontcaldaWikimedia Commons / Nicolas Vigier
Entre Bot i Prat de Comte hi ha aquest santuari situat en un indret privilegiat, a tocar del riu Canaletes, entre alzines, pinedes i engorjats de pedra calcària. És un edifici documentat del segle XIV, si bé l’església actual data del segle XVIII i és d’estil neoclàssic. Avui s’usa com a hostatgeria; a l’exterior, hi ha una zona de lleure, i un dels trams dels engorjats on transcorre el riu Canaletes s’ha habilitat per al bany.

Estació de Pinell de Brai - km 24,42

Pinell de Brai Vistes del poble de Pinell de BraiGetty Images
A menys d’un quilòmetre del santuari, topareu amb l’antiga estació de Prat de Comte, avui envaïda de boscos espessos. En passar-la i travessar després un dels tants túnels de la Via Verda, el recorregut s’eixampla i el paisatge canvia. Quan haureu fet uns sis quilòmetres trobareu l’antiga estació de Pinell de Brai, que és la darrera del tram que passa per la comarca de la Terra Alta. Us podeu apropar al poble per veure el seu celler modernista de principis del segle, dissenyat per Cèsar Martinell. Té un interior tan impressionant que l’anomenen la Catedral del Vi.

Estació de Benifallet - km 33,75

Estació Benifallet Imatge nocturna de l’estació de Benifallet, convertida en albergwww.estaciodebenifallet.com
Entrareu a la comarca del Baix Ebre travessant molts túnels i pedalant o caminant a la vora del riu. En una desena de quilòmetres sereu a l’antiga estació de Benifallet (www.estaciodebenifallet.com), que ha estat rehabilitada i que ofereix un alberg, una pensió, un restaurant i serveis per al cicloturista com lloguer de bicicletes i trasllats, amb l’empresa Esgambi. És un bon lloc per aturar-se i fer un àpat, allotjar-se i renovar energies per continuar el recorregut.

Assut de Xerta - km 34,49

Assut Xerta El molí fariner de l'assut de XertaWikicomons
Després de passar l’últim dels túnels de la ruta (el que fa 41) passareu per l’assut de Xerta, una presa d’origen àrab que alimenta els canals dret i esquerre de l’Ebre. Construïda en diagonal, va ser restaurada per Ramon Berenguer IV després de la conquesta de Tortosa.

Estació de Xerta - km 36,62

Estació de Xerta Ambient ciclista a l’estació de Xertaestaciodexerta.cat
La Via Verda passa per l’antiga estació de Xerta, en desús des del 1971 i reconvertida en un espai per a visitants, amb el Centre d’Interpretació del Riu, un servei de lloguer de bicicletes i trasllats per als cicloturistes, agrobotiga, cafeteria i organització d’altres activitats com rutes en caiac. Podeu aprofitar per visitar el nucli urbà, que queda a tocar, així com algunes cases pairals i modernistes, l’església barroca i els carrers i places del centre històric.

Tortosa - km 49,28

Via Verda Tortosa El pont vermell sobre el riu Ebre, a TortosaGetty Images
Des de Xerta cal travessar el poble d’Aldover i l’antiga estació, avui ocupada per un restaurant i una zona de pícnic exterior, i el terme de Roquetes, on es pot visitar una oficina del Parc Natural dels Ports i l’Observatori de l’Ebre. Uns quilòmetres més i contemplareu el famós pont vermell de Tortosa, que haureu de travessar per accedir a la ciutat. Un cop al nucli urbà val la pena visitar el nucli històric, la catedral de Santa Maria, el castell de la Suda i els barris gòtic, jueu i les cases modernistes. Els que encara vulguin fer més quilòmetres pedalant els queda la possibilitat d’ampliar la ruta fins a Deltebre a través del Camí Natural que uneix Tortosa i la desembocadura del riu.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació