Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

12 pobles arran de mar que heu de conèixer

El litoral català amaga nuclis que mantenen l’essència marinera

La Mediterrània ha marcat el caràcter de les nostres viles costaneres. Les llotges, la cuina dels productes del mar, els fars, els ports de pesca, l’arquitectura de les esglésies i les cases. Us animem a recórrer el litoral català a la recerca d’alguns pobles de menys de vint mil habitants que mantenen la seva essència marinera.

Les cases d’Alcanar - Montsià

Les Cases d'Alcanar ‘Les Cases’ va erigir-se al voltant d’una antiga torre de defensa amb diversos canons
L’últim o el primer poble de Catalunya, segons per on comenceu a comptar, es caracteritza pel tipisme d’algunes de les seves cases, d’estil mediterrani, i la gran oferta de cuina marinera que trobareu en els seus restaurants arran de mar. Passegeu pel port de pescadors, pel port esportiu o pel passeig, visiteu l’església de Sant Pere i gaudiu de les platges. La Platjola, la Martinenca, Maricel, Sol de Riu, l’Estany o Marjal us esperen! 

L’Ametlla de Mar - Baix Ebre

Atmella de Mar port Bots de llum al port pesquer de l’Ametlla de MarGetty Images
Segurament és des de les embarcacions que diàriament surten al mar a partir del port de pescadors d’aquesta vila marinera, des d’on millor llueix la seva silueta: l’harmonia de les cases blanques amuntegades al voltant de l’església i el port, ple de barquetes de colors amarrades als seus molls. Si camineu pel nucli, de ben segur que acabareu tastant algunes de les exquisideses marineres que se serveixen als restaurants a tocar del moll i al passeig. També podeu gaudir de les platges urbanes i de les que hi ha al llarg del camí de ronda, al sud i al nord de la població: cala Forn, cala de Sant Jordi, cala Xelín, platja del Trèvol… 

Altafulla - Tarragonès

El castell de Tamarit Altafulla El castell de Tamarit, a AltafullaGetty Images
Façanes de pedra vista, colors ocres, balcons i fanals de ferro forjat, testos amb flors curosament col·locades… Abocada a la Mediterrània, aquesta vila es manté fidel a la seva identitat i història. És un plaer fer un tomb per la vila closa, el passeig marítim i la platja, la vil·la romana dels Munts, la desembocadura del riu Gaià o el castell de Tamarit. Caminant pel GR 92, vora el litoral, accedireu a cales com Tobera o Fonda. 

Torredembarra - Tarragonès

El poble i la platja de Torredembarra El poble i la platja de Torredembarra, des de les alçadesGetty Images
Una gran descoberta per als amants dels paisatges vora el mar i el patrimoni mariner. Ofereix penya-segats i bufadors, el passeig marítim i el nucli mariner de Baixamar, els camins de ronda —amb cales i platges d’aigües cristal·lines—, l’espai natural de dunes i llacunes dels Muntanyans i la possibilitat de visitar el far de la punta de la Galera —el més alt i més nou de tot l’Estat. 

Garraf - Garraf

Casetes poble de Garraf Les casetes a peu de platja al poble de GarrafGetty Images
Les petites casetes de bany, pintades de verd i blanc, són la principal característica d’aquest nucli urbà situat arran de mar, que pertany al municipi de Sitges. Les cases a peu de platja li atorguen una singularitat especial, que augmenta amb la magnífica vista del massís del Garraf que es té des de diferents indrets del poble. Hi podeu arribar en tren. A banda de la platja, en destaca l’edifici modernista del celler del Garraf o l’església de Santa Maria, i també disposa d’alguns establiments on es pot prendre un refresc o fer un àpat. 

Sant Pol de Mar - Maresme

Sant Pol de Mar platja La platja i el poble de Sant Pol de MarGetty Images
A banda de platges netes, de sorra fina i d’aigües transparents, a Sant Pol de Mar val la pena visitar el centre, on copsareu l’essència d’aquest antic poble de pescadors, de cases blanques i carrers estrets. Hi descobrireu construccions modernistes, cases d’indians d’estil vuitcentista o edificis lligats a la tradició marinera de la vila, com Can Coromines, Can Coderch o la Caseta del motor a la platja de les Barques, que guarda el motor que s’utilitzava per arrossegar les barques des de l’aigua cap a la sorra. Per acabar, res millor que pujar al turó de Sant Pau, als peus de l’ermita de Sant Pau, i gaudir de la vista del litoral del Maresme.

Tossa de Mar - Selva

Vila closa de Tossa de Mar La vila closa de Tossa de Mar des de l’aireGetty Images
La vila vella de Tossa és l’únic exemple de població medieval fortificada que es conserva a la costa catalana i un lloc espectacular per a rondar sense presses per les muralles i els carrers empedrats, observant les finestres i els balcons adornats amb geranis i buguenvíl·lees. Podeu visitar el Museu Municipal, passejar pels camins de ronda, jeure a la sorra o capbussar-vos a l’aigua de les platges, tastar el típic ‘cim i tomba’, visitar el far de Tossa —on hi ha un espai expositiu dedicat als fars de la Costa Brava— o pujar a bord d’alguna de les barques que naveguen pel litoral fins a les cales properes —com la cala Giverola.

www.infotossa.com

Palamós - Baix Empordà

Palamós des del port Panoràmica de Palamós des del portGetty Images
Si haguéssim de triar les ciutats marineres més representatives de Catalunya, Palamós estaria, almenys, entre les cinc primeres. Sempre hi ha excuses per visitar aquesta localitat de la Costa Brava. Alguns exemples: el port de pescadors, el Museu de la Pesca, l’Espai del Peix, el far, el passeig, les tavernes i els restaurants on es pot tastar la famosa gamba de Palamós, els miradors a les illes Formigues, els camins de ronda o platges i cales com la Fosca o platja Castell.  

Calella de Palafrugell - Baix Empordà

Les cases de Calella de Palafrugell Les cases de Calella de PalafrugellGetty Images
El seu racó de Port Bo, amb les típiques voltes a peu de platja, és un dels més emblemàtics i pintorescos de la Costa Brava. Com també ho és la seva platja, plena de barques varades a la sorra, o els carrerons que l’envolten. Aprofiteu per gaudir d’un àpat de cuina marinera en un dels seus restaurants amb vistes al mar o per visitar l’impressionant jardí botànic de Cap Roig. Si la vostra visita és el primer dissabte de juliol, coincidireu amb la gran Cantada d’Havaneres de Port Bo, un esdeveniment tradicional que omple de gom a gom la petita cala.

www.visitpalafrugell.cat

Cadaqués - Alt Empordà

Cadaqués des del mar Cadaqués des del marGetty Images
Diuen que és el poble més pintat de Catalunya. I és que els seus carrers han estat, des de finals del segle XIX, un pol d’atracció d’artistes. No costa gaire encomanar-se de l’esperit del Cadaqués bohemi. Només cal passejar-s’hi durant una estona o passar un vespre en una de les seves típiques tavernes marineres. Rondeu pels carrerons i arribeu-vos a Portlligat per veure la cala, amb barques de pescadors a la sorra, el petit nucli urbà —protegit des dels anys cinquanta— i la casa del pintor Salvador Dalí —un museu imprescindible i que no deixa ningú indiferent. Si us agrada el senderisme, us recomanem la caminada fins al far de cala Nans, cap al sud, i el camí vell del cap de Creus fins al far del cap de Creus, cap al nord. 

Port de la Selva - Alt Empordà

La badia del Port de la Selva La badia del Port de la SelvaGetty Images
Al nord del cap de Creus, aquesta vila ens rep amb la seva imatge de postal marinera: les cases blanques, les barquetes varades a la platja i cales d’aigües transparents a banda i banda del nucli urbà. No podeu deixar de veure el passeig marítim i el port, visitar el monestir romànic de Sant Pere de Rodes o fer una excursió pel GR 92 (al sud en direcció al cap de Creus i cap al nord fins a Llançà passant pel far de s’Arenella). Si busqueu platges poc massificades, arribeu-vos a peu fins a cala Tavellera, a l’extrem sud del poble.

www.elportdelaselva.cat

Cotlliure - Rosselló

Els marcs de Cotlliure La ruta artística de CotlliureGetty Images
Dotze marcs de bronze emmarquen l’element més pintoresc i pintat del poble costaner de Cotlliure: el campanar de l’església de la Mare de Déu dels Àngels. Aquests marcs, instal·lats en diferents punts emblemàtics d’aquesta vila de la Catalunya del Nord, us permetran anar seguint un recorregut gaudint d’una visió pictòrica del monument. És una manera molt divertida i artística de conèixer aquesta vila marinera del Rosselló. Descobrireu la platja Boramar, la platja del Port d’Avall, la platja del Botiguer i la platja de la Valeta, i, a més, passareu per altres llocs d’interès, com el bulevard de Boramar o el barri del Morer, on es troben la majoria de plafons amb les reproduccions de les obres de Matisse i Dérain, dos reconeguts pintors que van immortalitzar diferents racons del poble en les seves obres. Seguint la costa, podeu arribar fins al Museu d’Art Modern (Fundació Peské), els jardins del museu i el fort de Sant Elm, un castell que també es pot visitar i on també trobareu marcs amb vista al campanar.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació