Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

5 rutes per la història

Museus, empreses turístiques i guies especialitzats us conviden a conèixer el territori posant-se en la pell dels protagonistes de la nostra història

La història ens inspira. Llegim novel·les ambientades en diferents èpoques, trifulgues de reis i comtes o conflictes bèl·lics. També veiem pel·lícules i sèries que ens fan viatjar en el temps i conèixer, d’una manera més amena, esdeveniments del passat. I si ens transportéssim directament als escenaris on es van viure aquests fets històrics i redescobríssim els paisatges i els monuments posant el focus en la història?

Ruta del Joc de Dames - Pallars Sobirà i Pallars Jussà

Santa Maria d'Àneu Pintures murals de Santa Maria d’Àneu www.ecomuseu.com
Santa Maria d’Àneu és una col·legiata amb orígens del segle IX on es poden veure pintures romàniques; Sant Pere del Brugal, un monestir benedictí del segle IX; Santa Maria de Gerri és l’església d’un antic monestir, i el castell de Mur, una fortalesa del segle X amb una bonica canònica agustina al seu redós. Què tenen en comú aquests quatre monuments del Pallars? Doncs que formen part de la Ruta del Joc de Dames, un itinerari que connecta dones i homes que van fer història: Llúcia de la Marca, Artau de Pallars, Caterina Albert de Pallars, l’abadessa Ermegarda, Arnau Mir de Tost, Valença, Arsenda o Ramon de Pallars. Amb una visió integral i de gènere, a cada monument s’explica una part del relat. Es tracta de visitar-los tots i de descobrir-ne la història sencera. A més, si en el termini de dos anys feu les quatre visites, presentant els tiquets d’entrada obtindreu un obsequi.

Més informació a: www.ecomuseu.com

L’Estat català medieval i modern - Barcelona

Torre Mirador i el Palau del Lloctinent La Torre Mirador i el Palau del Lloctinent, a la plaça del Rei de BarcelonaGetty Images
La plaça del Rei, amb el Palau Reial Major i el Palau del Lloctinent; la Cort General de Catalunya; la plaça de Sant Jaume, amb la Diputació del General i la Casa de la Ciutat; el pla de Palau, amb el Palau Virregnal i el Consolat de Mar. Tots aquests indrets de la ciutat de Barcelona es poden visitar per lliure o bé amb una persona guia experta en història medieval i moderna. Per poder-ne gaudir de manera comentada, el Museu d’Història de Catalunya organitza el recorregut per a grups. La ruta recorre els indrets que van acollir les principals institucions de poder entre els segles XIII i XVIII al Principat, que us permetran retrobar-vos amb l’Estat que els catalans van construir al llarg de gairebé set-cents anys. Una bona manera de conèixer una part de la nostra història i d’endinsar-nos-hi.

Més informació a: www.mhcat.cat 

Els camins de l’exili - Ripollès i Vallespir

Beget El poble de Beget, un dels indrets per on passa el recorregutGetty Images
Els camins i els paisatges que van veure fugir els republicans a finals de la Guerra Civil espanyola encara hi són i ens recorden un temps en què la por, la repressió i la pobresa van obligar molta gent a fugir. Aquesta ruta circular senyalitzada transcorre pel Pirineu oriental: per les comarques del Ripollès i el Vallespir, a la Catalunya del Nord. Es tracta d’un recorregut de 58 quilòmetres que es pot fer sense dificultat (per a la gent que estigui acostumada a caminar per la muntanya) en tres dies, passant quatre nits en allotjaments de la zona. La travessa té el seu punt de sortida i d’arribada a Camprodon i transcorre per camins que pugen per les valls amb desnivells suaus. Es pot contractar la ruta sencera amb els allotjaments, els àpats i l’acompanyament d’una persona guia.

Més informació a: www.hikingandhistory.com

Capçanes 10.000. Els camins de l’art rupestre al Priorat - Priorat

Ruta vall de Capçanes Ruta per la vall de Capçanes per descobrir-ne les pintures rupestres Còdol Educacio
L’empresa Còdol Educació us convida a descobrir un dels elements del patrimoni més desconegut, però més fascinants del Priorat: les pintures rupestres de la vall de Capçanes, que representen la concentració més gran de pintures rupestres, en un radi de dos quilòmetres, de tot el país. Es tracta d’un conjunt de dinou jaciments situats en tres barrancs a camí de la serra de Llaberia. Una excursió guiada us descobrirà els paisatges de la zona i aquest tresor de la nostra història acompanyats per guies experts en la matèria.

Més informació a: codoleducacio.com

Dones de la Barcelona Rebel - Barcelona

Plaça del Milicià Desconegut Un grup a la plaça del Milicià Desconegutwww.barcelonarebelde.com
Com van aconseguir les dones el seu dret a vot, al divorci o a l’avortament? Quina va ser la història dels principals moviments socials i revolucionaris i quin paper hi van tenir les dones? Aquesta ruta creada per Barcelona Rebelde (una organització de joves historiadors especialitzada en el segle XX i en la història dels treballadors i treballadores) és un recorregut guiat que us portarà a viatjar per set dècades, des del 1909 fins a finals dels anys setanta, i conèixer de prop els escenaris de les primeres manifestacions contra la guerra del Marroc i la vaga general de juliol del 1909, les barricades de la Setmana Tràgica, la Guerra Civil o les primeres mobilitzacions pel dret a l’avortament en plena Transició.

Més informació a: www.barcelonarebelde.com
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació