Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
portada 288
Número 288 - juny 2022

Menorca talaiòtica

En aquest número

Món Descobrir

La ratafia, pas a pas 

Mentolada, floral o potser més aviat cítrica, la ratafia es pot fer de mil i una maneres i cada família sap la seva. Del que no hi ha dubte, això sí, és que el juny és el mes de preparar-la. Text: Laia Creus i Badia

Reportatge

Abelles transhumants

El Perelló i el secret més ben guardat de la mel

Aquest poble del Baix Ebre, de menys de 3.000 habitants, produeix més de la meitat del producte que les abelles fan a tot el Principat. El punt fort és la transhumància: els ruscos es passen la temporada viatjant de sud a nord i de la riba del mar a l’alta muntanya, empaitant sempre la primavera i la diversitat floral.
Text: Joaquim M. Pujals / Fotografia: Roger Rovira

Dossier central / Menorca talaiòtica

Els monuments mil·lenaris d’un patrimoni únic al món

Fotografia: Ricard Pla Boada / Il·lustració: Albert Àlvarez Marsal

Dossier central / Menorca talaiòtica

Menorca a la prehistòria: la construcció d'un paisatge

Fa 4.000 anys va començar a esculpir-se el territori tal com el coneixem avui La història de Menorca és la crònica d’una lluita pel domini del medi i per l’ordenació d’un paisatge; i d’aquesta història, la meitat està ocupada pel que de ma-nera genèrica anomenem ‘la Menorca talaiòtica’. Una cultura única que us convidem a conèixer, més enllà dels seus monuments. Text: Antoni Nicolau i Martí

Dossier central / Menorca talaiòtica

Una illa de ramaders i agricultors

Com vivien, què menjaven i com s’organitzaven els habitants prehistòrics de Menorca

Els primers pobladors de Menorca vingueren del continent, navegant pel mar com si fossin arques de Noè, amb tot allò necessari per sobreviure: cabres, ovelles, vaques i porcs, i llavors de blat i ordi. I van començar una nova vida, amb costums i tradici-ons que van perdurar i evolucionar al llarg de dos mil anys.
Text: Antoni Ferrer Rotger

Dossier central / Menorca talaiòtica

Els rituals del repòs etern

Els enterraments col·lectius ens han deixat dòlmens, navetes i coves excavades a la roca

La mort va tenir un paper molt important en les comunitats assentades a Menorca durant la prehistòria. I els espais destinats al descans etern són encara ben presents en el paisatge per la seva monumentalitat, com la naveta des Tudons, o per la seva ex-cepcionalitat, com les coves excavades a la roca, en penya-segats abocats a la mar. Tots són el reflex de creences compartides i de l’esforç col·lectiu de dones i homes que van viure i morir en aquesta preciosa illa.
Text: Majo León Moll

Dossier central / Menorca talaiòtica

7+1 els monuments imprescindibles

Les icones de la cultura talaiòtica que heu de visitar

L’excepcional cultura talaiòtica de Menorca es pot conèixer ‘in situ’ en els jaciments que hi ha escampats per l’illa, entre conreus i marges de pedra seca. Us hem selecci-onat aquells que són de visita imprescindible; a la naveta des Tudons, la principal icona, i hem afegit set monuments més perquè la immersió sigui completa: Torre d’en Galmés, Trepucó, Son Catlar, Coll de Cala Morell, Calescoves, Cornia Nou i Talatí de Dalt. Tots són un testimoni viu del colossal esforç col·lectiu dels pobles prehistòrics per construir i aixecar el que ara són símbols de la identitat menorquina.
Text: Maria Escudero Rotger

Dossier central / Menorca talaiòtica

Viure dins de la (pre)història

L’escriptora ciutadellenca i expresidenta del Consell Insular de Menorca explica que conviure amb navetes, talaiots i taules ha fet que el patrimoni prehistòric sigui ben viu al present de l’illa.
Text: Maite Salord Ripoll / Il·lustració: Marc Brocal

48 hores a...

Granera

La situació de Granera, alçat sobre una carena del Moianès, converteix el nucli en un esplèndid mirador sobre la Catalunya central.
Text: Griselda Guiteras Sans / Il·lustració: Nik Neves

Rutes

Ruta a peu

Els confins de l’aigua al Pla d’Urgell

El canal d’Urgell va convertir les extenses planes de secà en una zona pròspera de cultius ufanosos. Des de Vilanova de Bellpuig ens endinsarem en aquest paisatge agrícola fins a l’ermita de Sant Miquel de les Borgetes. Text i fotografia: Jaume Barrull Castellví

Ruta en bici

Una pedalada agradable al costat del Tec

Una via verda habilitada aprofitant l’antic traçat del ferrocarril ens permet una peda-lada suau entre el Vallespir i el Rosselló, passant per la imponent vila de Ceret i aca-bant als peus de la serra de l’Albera. Text i fotografia: Sergi Ramis i Vendrell

Ruta amb nens

El nou delta de la Tordera

Després del temporal Gloria de fa dos anys, la desembocadura del riu s’ha redibuixat i hi han aparegut espècies d’animals que feia temps que no s’hi aturaven. Text i fotografia: César Barba

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació