Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

3 visites imprescindibles a la Costa Vermella, a la Catalunya del Nord

Banyuls de la Marenda, Portvendres i Cotlliure: cales, art, gastronomia i bon vi a l’altra banda dels Pirineus

Cansats de les mateixes cales, platges, passeigs marítims i pobles de sempre? A menys de dues hores en cotxe des de Barcelona, la Costa Vermella és tota una descoberta per a qui vulgui passar unes vacances diferents a prop del mar. Al vessant nord dels Pirineus, tot just passat el pas fronterer de la Jonquera, hi ha un territori captivador, on les vinyes arriben fins al Mediterrani entre cales i platges idíl·liques. També hi veureu pobles encantadors, com Banyuls de la Marenda, Portvendres o Cotlliure, font d’inspiració d’artistes i escriptors.

Banyuls de la Marenda

Banyuls de la Marenda Panoràmica de Banyuls de la Marenda Getty Images
Podeu començar a descobrir la zona a la localitat de Banyuls de la Marenda (Banyuls-sur-Mer). Aquesta població inaugura la Côte Vermeille. Es tracta d’un nucli força turístic i mariner al peu del massís de l’Albera, on les vinyes baixen tot formant terrasses fins a gairebé tocar el mar. El poble és famós per ser la vila nadiua d’Aristides Maillol, un dels grans artistes francesos del segle XX. Maillol va néixer el 1860 i va morir el1944 havent deixat una interessant producció d’escultures, pintures, ceràmiques o tapissos. Bona part de la seva obra és a París. Tot i això, a Banyuls es pot visitar la seva casa nadiua (Vallée de la Roume), convertida en un museu, on està enterrat l’artista. S’hi conserven mostres de la seva obra i objectes personals. A més de passejar pel poble, val la pena tastar el vi de Banyuls, molt apreciat arreu. Al celler Terres des Templiers, es pot conèixer el seu procés d’elaboració, a més de fer un tast dels vins que produeixen. I si el que busqueu és una mica de relaxació, a Banyuls hi ha un centre de talassoteràpia, el Thalacap Catalogne, un lloc per deixar-se cuidar i gaudir de les propietats curatives de l’aigua del mar.

Portvendres

Portvendres Panoràmica de la Costa Vermella, a la zona de Les Paulilles
Getty Images 
La següent parada la fem a Portvendres (Port-Vendres), un lloc ideal per gaudir de les platges de sorra i les aigües cristal·lines, les excursions i les passejades urbanes en un dels pobles mariners més acollidors de la costa. El seu port, ple de barques de pesca, és punt de sortida i arribada del peix i el marisc fresc que cada tarda omple els restaurants del poble de la matèria primera amb què elaboraran els plats. I és que la gastronomia, i sobretot la que es cuina amb peix i marisc, és un altre dels atractius de la zona. Després de visitar el poble (amb alguns monuments de l’arquitecte Vauban) i un casc històric força pintoresc, val la pena visitar la zona de la platja de Paulilles. Es tracta d’una gran badia adossada als contraforts de l’Albera (a tres quilòmetres del centre de la ciutat en direcció a Banyuls) que ofereix als banyistes tres platges dominades per roques vermelloses, per les terrasses plantades de vinya i per una vegetació mediterrània i exòtica d’excepció. El paisatge està marcat també per la presència de diferents edificis i d’una xemeneia de maons de 35 metres d’altura. Aquest lloc havia sigut una fàbrica d’explosius creada per Nobel. Cinc generacions de catalans van treballar-hi, des del 1870 fins al 1984, i van crear un veritable poble obrer al seu voltant.

Cotlliure, refugi d’artistes

Cotlliure El poble de Cotlliure, amb el castell reial i l’església de Nôtre-DameGetty Images
Alguns diuen que l’encant d’aquesta localitat està en la seva llum mediterrània. Altres creuen que el millor és el seu passat històric com a fortalesa costanera… Cotlliure (Collioure), la població més important de la Costa Vermella, ha estat destinació d’artistes, pintors i poetes. Als seus carrers encara es pot respirar aquell aire bohemi que va captivar nombrosos artistes. Passejar pel seu centre històric, tafanejar per les seves petites botigues, pels tallers dels artistes o per les sales d’exposicions és un plaer. Antonio Machado, que s’hi va exiliar durant la Guerra Civil, va morir en aquesta terra sense tornar a Espanya. Encara es pot veure la seva tomba, on mai falten flors fresques i dedicatòries arribades d’arreu del món. Durant el segle XX, Cotlliure també va ser la vila preferida dels pintors fauvistes. Quan Henry Matisse va descobrir la llum i els colors d’aquesta població, va transformar-la en el centre cultural del fauvisme i punt de referència de l’avantguarda de l’època. Atrets per aquest ambient cultural, altres pintors com Picasso, Juan Gris o George Braque també van reflectir racons de la vila a les seves obres. Per tot el poble es poden veure referències a aquests artistes, com petites estructures ‘in situ’ que emmarquen diverses imatges del poble que els pintors van plasmar als seus quadres: la platja de Boramar, la platja de Sant Vicenç o diferents espais del barri del More. Val la pena fer un tomb pels seus carrerons, visitar el castell reial, la muralla (del segle XVII, aixecada per l’arquitecte Vauban) i l’església de Nôtre-Dame.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació