Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

5 maneres de celebrar la revetlla de Sant Joan

Al mar o a la muntanya: us proposem algunes de les millors festes, fires i revetlles per aquest 23 de juny

Del 21 al 24 de juny el Sol està en el punt més alt, en el moment en què més temps es fa visible i més estona ha escalfat la superfície de la Terra. El solstici, fidel indicador del canvi d’estació, dona la benvinguda a l’estiu. Des de temps remots la humanitat ho celebra amb tota mena de rituals màgics i fogueres guaridores. Ara cristianitzada (ves per on, la festa pagana coincideix amb el dia de Sant Joan) i modernitzada amb petards, barres lliures, tiquets de consumició i xous pirotècnics, la vella excusa continua animant carrers, places, poblets de muntanya, platges i passeigs marítims arreu.

Nit de falles

Fallers Llesp Fallers al voltant de la Falla Major de Llesp
Mitjanit en un poblet amagat dels Pirineus. Els carrers i les places són a les fosques, mentre que a dalt de la muntanya s’observa una serp lluminosa formada per homes i dones que carreguen troncs encesos a l’espatlla baixant fent ziga-zagues camps a través. Com cada any, amb l’arribada del bon temps, molts pobles dels Pirineus celebren el solstici d’estiu corrent (o baixant) les falles, troncs o branques que preparen els joves del poble. En un indret elevat, planten ‘el far’, format per un grup de troncs que serveix per encendre totes les falles i des d’on comencen a baixar muntanya avall. Un cop al poble, els fallaires encenen una foguera i són rebuts amb danses, música i begudes. La nit del 23 de juny se’n fan a Isil (al Pallars Jussà), a Boí, Casós, Pont de Suert i Vilaller (a l’Alta Ribagorça) i a Andorra la Vella.

Festes de Sant Joan a Ciutadella de Menorca

Sant Joan Ciutadella Els cavalls de Ciutadella s’alcen sobre les seves potes posteriors com a símbol de poder i noblesaAjuntament de Ciutadella de Menorca
El dia de Sant Joan, després d’una sonada nit de revetlla, tornen els jocs, els caragols i les corregudes a Es pla de Sant Joan, a la plaça des Born o a ses Voltes de Ciutadella. Però per poder veure bé els cavalls en acció, cal estar molt atents als avisos del flabioler, no perdre de vista els cavallers que en prenen part i respectar el passadís per al pas, al galop, dels cavalls. La festa és impressionant, però també perillosa, si no es va amb compte. L’epicentre de les festes té lloc els dies 23 i 24 de juny, encara que és des del diumenge anterior a aquesta data, Dia des Be, que comencen les celebracions. Trobareu tota la informació i el programa d’actes a: ajciutadella.org.

Revetlles a la costa

foguera Gran foguera de Sant Joan a la platja de BarcelonaGetty Images
És la més curta, però també la més calenta, màgica, enamoradora i mística de totes les nits. A tot arreu es munten enrenous per sortir a beure cava i tastar un bocinet de coca; tanmateix, és a les localitats costaneres on les revetlles són més sonades. Del cap de Creus al delta de l’Ebre, i a les illes Balears, es construeixen fogueres a la platja i s’organitzen balls que acaben de matinada, on la festa acaba al ‘xiringuito’ de la platja i amb un bany d’aigua salada a la sortida del sol per donar la benvinguda a l’estiu. El foc de la flama del Canigó encén les fogueres de moltes poblacions catalanes, seguint una arrelada tradició nascuda l’any 1945. Segons alguns antropòlegs, l’home encén fogueres per Sant Joan per allargar durant la nit la llum del dia. Altres teories apunten al desig d’imitar el foc del Sol a la Terra i conjurar l’astre rei per allunyar els mals esperits i evitar les sequeres. Sigui com sigui, als catalans ens agrada reunir-nos al voltant del foc i sentir, encara que sigui durant una estona petita, l’aldarull dels petards i els focs d’artifici.

Festa deth Haro a la Vall d’Aran

festa deth Haro La crema deth Haro de Les, a la Vall d’Aran.ARA Lleida
Enguany, la Vall d’Aran tornarà a reivindicar el poder purificador del foc amb dues festes tradicionals: les festes deth Haro de Les i d’Arties. La de Les, viu el seu primer acte un any abans, quan el dia de Sant Pere (29 de juny) es col·loca a la plaça Major un tronc d’avet immens, que hi queda plantat fins a la nit de Sant Joan de l’any següent. El 23 de juny al vespre, coincidint amb la Festa Major del poble, el gran tronc comença a cremar.
La gent s’hi acosta per encendre-hi branques i falles i fer-les rodolar al seu voltant, tot escampant per la població les propietats purificadores de les flames. Al voltant del cèrcol també es fa una processó i una exhibició de balls populars. El mateix tipus de festa, amb l’‘haro’ cremant al mig de la plaça Major, es fa la nit del 23 a la població d’Arties, també aranesa.

Fires i festes de Sant Joan

coca sant joan La coca de Sant Joan, un dels imprescindibles de la nit més curtaGetty Images
Sant Joan és una nit de sortilegis i rituals, diuen que és moment de fer aquelarres i conjurs i que el foc, aquesta nit, té propietats màgiques, que dona bona sort i s’enduu les coses dolentes que passen durant l’any. Amb aquesta bona excusa, algunes poblacions catalanes organitzen fires i festes màgiques. A Canyelles, a la comarca del Garraf, es fa la Fira del Solstici d’Estiu i la revetlla de Sant Joan, amb parades d’elements màgics, pedres, bruixes, productes esotèrics, tarotistes, un correfoc, la tradicional foguera de Sant Joan i una revetlla amb música en directe. A Arenys de Mar, al Maresme, es fa la Fira del Solstici d’Estiu (22, 23 i 24 de juny) amb parades d’artesania i productes naturals. A Banyeres del Penedès es fa la Fireta Màgica de Banyeres, i a Encamp, a Andorra, la Nit de Bruixes i la Fira Esotèrica, que omple el carrer Major d’espelmes, encens i bruixes disposades a endevinar el futur a tothom que ho vulgui.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació