Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

A la descoberta de la colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders

Una ruta explica la importància d’aquest punt de la xarxa de comunicacions del país amb més de cent anys d’història

Hi ha una colònia ferroviària que es manté intacta des de la seva creació: la colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders. De fet, aquesta localitat del municipi del Vendrell és actualment una de les principals estacions de la xarxa ferroviària catalana, tot i que el projecte inicial que Eduard Maristany, enginyer de la Companyia dels Ferrocarrils de Tarragona a Barcelona i França, hi va planejar pels volts del 1885 era ben diferent. 
 
En els seus inicis, va ser projectada com un nexe d’unió on havien de confluir les línies que unien Tarragona amb Barcelona a través de Martorell i la línia que, a través de Vilanova i la Geltrú, unia la capital catalana amb Valls. A principis del segle xx es va convertir en un punt on es redistribuïen les mercaderies que sortien de Sant Vicenç i la seva funcionalitat i la seva fisonomia van canviar: s’hi va construir la colònia ferroviària que ha arribat fins als nostres dies. Per bé que al principi només es va construir la casa del cap d’estació i del concessionari del bar, en el moment en què l’estació esdevingué un important nucli de classificació l’empresa planificà els futurs habitatges dels treballadors que hi donarien servei. Va ser quan es va iniciar la construcció dels sis pavellons que formen el nucli més antic de la colònia, que va acollir més de tres-centes persones en el moment àlgid de la seva ocupació. A causa del seu aïllament d’altres nuclis habitats com el Vendrell, Calafell o Roda de Berà, va estar ben nodrida de serveis per als treballadors, com ara escola, església, teatre, biblioteca i botiga de queviures. 
 
Ara, per mitjà de l’Associació per la Preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders i de Museus del Vendrell, una ruta explica la seva història i en repassa els moments més destacables, com ara l’etapa de la Guerra Civil, que la va afectar greument. És recomanable concertar la visita guiada de forma prèvia perquè s’ofereix sota demanda. 

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació