Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

El monestir de Sant Llorenç serà un espai d’interpretació i estudi del romànic del Berguedà

El centre acollirà una experiència innovadora amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament econòmic, cultural, social i turístic de Guardiola de Berguedà i la comarca

Un centre per a la interpretació, l’estudi i els itineraris romànics del Berguedà. El monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà es convertirà en l’epicentre del romànic a la comarca. L’objectiu és oferir una experiència innovadora i alhora fomentar el desenvolupament econòmic, cultural i turístic de Guardiola i la comarca. 
 
Un projecte amb tres eixos: innovació, desenvolupament i projecció
El futur centre oferirà una experiència innovadora al país, que permetrà interpretar la memòria romànica des de la contemporaneïtat. L’objectiu és situar el coneixement i la interpretació d’un art ancestral com el romànic en totes les seves accepcions (arquitectura, pintura, escultura, musica...) com a base per al desenvolupament de nou coneixement i noves expressions artístiques que transcendeixin els significats de l’art romànic i el contextualitzin en el món actual.
 
Un altre dels grans eixos del projecte és el del desenvolupament econòmic, social, cultural i turístic de Guardiola i de la comarca. Així, el futur centre d’interpretació i estudi té en compte les activitats culturals que es desenvolupen al voltant del monestir de Sant Llorenç com a espai catalitzador i dinamitzador de l’oferta cultural de l’alt Berguedà.
 
A l’últim, aquest centre d’interpretació, estudi i difusió es basa en la xarxa de l’art romànic del Berguedà, que s’estén més enllà de les seves pròpies fronteres i uneix amb l’esperit inicial d’aquest art un nou missatge cap a la nostra contemporaneïtat amb els valors col·lectius que el romànic preconitzava.
 
El centre serà una realitat gràcies al conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Guardiola de Berguedà, el bisbat de Solsona i la Diputació de Barcelona. L’acord preveu adequar les diferents estances de l’interior del monestir com una infraestructura per donar a conèixer el romànic del Berguedà en els àmbits nacional i internacional, amb base també al conjunt d’esglésies restaurades per la Diputació de Barcelona al llarg dels anys.
 
Calendari d’actuacions
Segons l’acord signat, els propers mesos es començaran a redactar els projectes tècnics per poder començar l’any vinent les obres que han de posar al dia el monument i el seu entorn. Es preveu que els treballs acabaran el 2025.
El projecte recull intervencions a les diferents estances de l’interior del monestir, on s’adequaran els accessos i es faran obres per adaptar l’espai a usos expositius i polivalents (tallers, reunions, programes educatius i serveis). La Diputació de Barcelona aportarà 1.400.000 euros al projecte.
 
Visites des del monestir
Des del monestir de Sant Llorenç es visiten actualment diversos recursos del romànic del Berguedà, com són l’església de Sant Quirze de Pedret (Cercs), l’església de Sant Sadurní de Rotgers (Borredà), l’església de Sant Vicenç de Rus (Castellar de n’Hug) i l’església de Sant Vicenç d’Obiols (Avià). L’any 2021 van rebre 6.900 visitants, dels quals més de 3.600 van participar en actes culturals al monestir de Sant Llorenç (tot i la restricció d’ocupació de bona part de l’any 2021 a causa de la covid).

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació