Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

El Pedrafora és el sector que pot suportar més càrrega turística al Parc Natural del Cadí-Moixeró

L’entitat impulsa un estudi per conèixer la intensitat dels usos que poden suportar diferents espais naturals

El massís del Pedraforca és l’enclavament turístic que més càrrega turística pot suportar del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Ho diu un estudi sobre la capacitat de càrrega turística dels sectors més freqüentats del Parc. L’informe, que es fixa en els sectors del Pedraforca, Empedrats, Fonts del Llobregat i Prat del Cadí, ha estat elaborat pel Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i de l’Esport de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya de la Universitat de Lleida.
 
Concretament, l’estudi indica que el massís Pedraforca pot rebre uns 450 visitants diaris; és a dir, més de 160.000 persones anuals. El segueixen les fonts del Llobregat, amb 97.000 visitants a l’any (270 al dia); Prats de Cadí, amb 93.000 (260 diaris); els Empedrats, amb 74.000 (200 al dia), i el cim del Pedraforca, amb 48.000 (130 diaris). 
 
Amb aquestes dades s’ha vist que tot i que en moments puntuals la capacitat de càrrega real supera els límits en els diversos punts estudiats, amb excepció del sector de Prat de Cadí, en línies generals es manté per sota dels valors establerts. Aquestes superacions es produeixen especialment durant alguns dies de la temporada estiuenca i també durant el període de Setmana Santa.
 
Mesures per evitar la massificació
Aquest estudi, que ja ha estat presentat davant de la Junta Rectora del Parc, servirà per ajustar les mesures que ja s’apliquen per evitar la massificació d’aquests espais i alhora definir les propers accions que s’hagin d’emprendre. 
 
En aquest sentit, des del Parc s’ha destacat que mesures com l’habilitació d’aparcaments a la zona de Prat de Cadí, els Empedrats i Pedraforca, posar informadors a peu d’aparcaments a Estana i els Empedrats, o millorar la senyalització normativa i de senderisme ja estan ajudant a mitigar la tensió que l’afluència de visitants pot produir en aquests espais. Així mateix, aquest estiu també s’iniciarà una prova pilot de l’1 fins al 15 d’agost amb un bus llançadora entre Gósol, Saldes i el mirador de Gresolet i es reforçaran els punts d’informació del Parc en cinc municipis. 
 
La importància de la capacitat de càrrega
La determinació de la capacitat de càrrega és una eina de planificació útil per obtenir una aproximació a la intensitat dels usos que pot suportar un espai natural. Es tracta d’un càlcul complex, que no només té en compte l’afluència de visitants, sinó també altres factors com ara el format de l’itinerari, la climatologia, el grau de satisfacció dels visitants o la percepció d’afluència de la població local. En aquest sentit, cal diferenciar entre la capacitat de càrrega física (CCF), que correspon al nombre màxim de persones que podrien visitar un indret si no hi hagués cap tipus de limitació i la capacitat de càrrega real (CCR), calculada a partir d’uns factors de correcció que s’apliquen a la CCF, com ara la dificultat d’accés, el clima, els valors naturals existents, la valoració social, la dispersió d’usos o el grau de satisfacció de la visita.
 
Des del Parc Natural han destacat la importància de la realització d’estudis d’aquestes característiques per disposar d’eines d’avaluació que permetin ajustar o emprendre noves mesures de regulació dels usos de l’espai.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació