Anuncia't al Descobrir
FES-TE DEL DESCOBRIR I EMPORTA'T UN TUBULAR BUFF DE REGAL
Un any de revista + BUFF MULTI BLOK3 DE REGAL PER MENYS DE 4€ AL MES
PORTADA 289
Número 289 - juliol 2022

Natura a la Costa Brava

En aquest número

Món Descobrir

Microplàstics, la invasió invisible

Un estudi dut a terme gràcies a un projecte de ciència ciutadana detecta una gran quantitat de microplàstics a les zones de bany catalanes. Text: Laia Creus i Badia

Reportatge

Altea, la casa del mar

Altea és pura mediterraneïtat. Un bell racó de la marina baixa fet de blaus de mar, de cel, de muntanyes llunyanes. de blancs de calç, de cases amuntegades; de gavines, de núvols, d’escuma de mar. de verd d’horta, de bancals, de pins a la serra de Bèrnia i arran de platja. “El paradís”, segons un antic eslògan turístic. O, més exactament, en paraules de l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas, “la casa de la mar”.
Text: Joan Borja / Fotografia: Joan Alvado

Dossier central / Natura a la Costa Brava

Una biodiversitat que es mostra en paisatges de mar i muntanya

Fotografia: Roger Rovira

Dossier central / Natura a la Costa Brava

Un repertori excepcional

Sobrevolem el litoral entre Blanes i Portbou per encantar-nos amb un mosaic de paratges divers i únic Acostumats a nedar a les seves aigües, fer camins de ronda o visitar places i pobles, us proposem un vol rasant per damunt del litoral de la Costa Brava. Una manera de copsar-ne l’heterogeneïtat de paisatges i la ufanor natural. Text: Cristina Masanés Casaponsa

Dossier central / Natura a la Costa Brava

Arrels que no es perden

A tocar de la mar hi ha un mosaic agrari molt divers i ric

A les planes on els rius aboquen l’aigua a la mar hi ha unes terres molt fèrtils amb arbres fruiters i també arrossars. A les Gavarres encara hi ha masos envoltats de con-reus de cereals. I al peu de l’Albera hi ha vinya i oliveres. L’autenticitat és això.
Text: Judit Pujadó Puigdomènech

Dossier central / Natura a la Costa Brava

Els tresors més dolços

Rius, aiguamolls i estanys són el refugi d'una gran quantitat de fauna i flora

Delicats, valuosos i d’una gran bellesa, els ecosistemes d’aigua dolça que hi ha de nord a sud al litoral de la Costa Brava formen un patrimoni natural excepcional per la gran quantitat de biodiversitat que custodien. Unes joies increïbles que no podem deixar de visitar.
Text: Laia Creus i Badia

Dossier central / Natura a la Costa Brava

Boscos i pobles perduts en el temps

Ens refugiem a l'ombra de les Gaverres, la serra de Cadiretes i l'Albera

El mar és l’ànima de la Costa Brava. Potser per això el visitant sovint s’oblida d’endinsar-se pel paisatge que té al darrere. Però si ho fa, si s’aventura pels mons de més endins, trobarà arbredes frondoses i ombrívoles on l’empremta humana és gairebé imperceptible i on la natura, assilvestrada, embolcalla històries del passat.
Text: Martí Cortadellas Cabello

Dossier central / Natura a la Costa Brava

L’univers natural de cales, illes i penya-segats

Els paisatges arran de mar han conservat la biodiversitat, malgrat la urbanització

Les reserves són figures de protecció que van més enllà dels parcs naturals, i a la Costa Brava n’hi ha unes quantes, algunes arran de mar i fins i tot a dins de l’aigua, com les illes Medes. En aquest article recorrem aquest litoral per descobrir els refugis de flora i fauna que conviuen amb el turisme i les segones residències.
Text: Laura Masó i Ferrerons

Dossier central / Natura a la Costa Brava

La fauna dona vida al paisatge

El naturalista i primer director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, Jordi Sargatal, fa una defensa aferrissada de la vida salvatge al nostre territori. Text: Jordi Sargatal Vicens / Il·lustració: Laura Alejo

Reportatge

El desembarcament de les tortugues marines

Cada vegada és més habitual que vinguin a les nostre platges a pondre els ous Fins no fa gaire, associàvem la posta d’ous de les tortugues marines a sorrals de l’altra banda de l’Atlàntic. D’un temps ençà, cada estiu se’n veu alguna dipositant els ous en alguna platja del litoral català. Darrere d’aquest fenomen simpàtic i exòtic hi ha una notícia no tan alegre: el canvi climàtic i l’augment de les temperatures són els que provoquen el canvi d’hàbits d’aquests rèptils.

 
Text: Elena Abella Pérez / Fotografia: Ferran Aguilar

48 hores a...

Artesa de Segre

Aquest municipi de la Noguera, situat entre la plana de Ponent i el Montsec, té una bonica història i un bell patrimoni.
Text: David Marín Rubio / Il·lustració: Nik Neves

Rutes

Ruta a peu

El Far West’ de la Catalunya central

Entre el Vallès Oriental i el Moianès, s’aixequen els cingles de Bertí. Ens hi acostem a la recerca d’estampes de gran bellesa des de Riells del Fai. Text i fotografia: Bego Masdefiol

Ruta en bici

Les olors i els sons del camí ral de la Massana

El cant dels ocells i el so de la Valira del Nord ens acompanyen en aquest itinerari que ens descobreix paisatges sorprenents d’Andorra. Text i fotografia: Diana Martín i Gamisans

Ruta amb nens

Aventura a l’illa de Cabrera

Naveguem fins al Parc Nacional de l’Arxipèlag de Cabrera, on fem una ruta fins al castell i el Museu Etnogràfic. Un paradís de natura verge enmig de la mar blava. Text i fotografia: Marga Font Rodon

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació