Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Senterada, a la vall Fosca, recupera l’antiga fàbrica de mantes

Els telers tornen a funcionar per explicar l’antic ofici i el patrimoni industrial

La fàbrica de mantes de Senterada, al Pallars Jussà, va abastir d’aquests articles aquesta comarca i també el Pallars Sobirà i part de la Noguera durant un segle. Va funcionar des del 1876 fins a mitjans del 1970. A poc a poc la maquinària va anar quedant obsoleta i la fabricació de mantes ja no era rendible i va tancar. Ara, cinquanta anys després d’aquell tancament, torna a reobrir les portes per mostrar aquest patrimoni industrial i explicar l’ofici amb visites guiades. Els visitants hi poden veure des d’un teler del segle XVIII, un ordidor únic o una roda hidràulica de fusta —de les més grans que es conserven a Catalunya, que servia per proporcionar la força a les màquines.
 
La història d’una família
Pere Salomó, de la cinquena generació de la fàbrica de mantes de Senterada, encara recorda com de petit jugava amb les màquines i els fils de la fàbrica. El taller s’abastia de llana dels ramats de la comarca del Pallars Jussà i alguns del Pallars Sobirà. Però la venda de llana ja filada o de les mantes ja confeccionades arribava més lluny. Salomó ha detallat que a la documentació que han trobat a la fàbrica parla de vendes a poblacions com Artesa de Lleida o Lleida capital. Aquesta indústria no solament donava sortida a la llana dels ramats sinó que també donava feina a una quinzena de persones, segons els documents.
 
Visites guiades
Ara, tota aquesta història la donen a conèixer amb visites guiades. L’Angelina Vargas serà l’encarregada de les visites i, juntament amb Summar Rasras, faran demostracions de teixir mantes amb telers manuals, però ja més moderns. Telers, fils, bobines, llana, madeixes, fusos i mantes, entre d’altres; tot això, i molt més, es pot veure a la fàbrica de mantes. L’equipament es manté igual que quan va tancar ara fa uns cinquanta anys. Vargas ha explicat que el principal objectiu de tornar a obrir la porta per rebre visites és donar a conèixer aquest patrimoni declarat Bé Cultural d’Interès Local i recordar aquest mil·lenari ofici de teixir la llana, així com tot el procés.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació