Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Tornen les falles dels Pirineus

Diferents municipis de quatre comarques del Pirineu de Lleida celebraran aquesta tradició mil·lenària durant els mesos de juny i juliol

El Pirineu de Lleida ja té el calendari definit de les baixades de les falles a les comarques del Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i la Vall d’Aran. Com ja és habitual, la primera baixada de falles tindrà lloc a l’única població del Pallars Jussà que celebra les falles, la Pobla de Segur. Serà la nit del 17 de juny, amb motiu de la festa en honor a la verge de Ribera. 
 
Aquesta festa tan tradicional del Pirineu ve marcada pel solstici d’estiu i seguirà el 23 de juny a diferents pobles del Pallars Sobirà. Alins i Isil la celebraran per la revetlla de Sant Joan, mentre que dos dies més tard serà el torn de les de València d’Àneu, a la mateixa comarca. Les darreres falles se celebraran a la comarca d’Alós, el dia 2 de juliol. 
 
A l’Alta Ribagorça, començarà Durro el 18 de juny. El 23 de juny serà el torn a Boí, Casós, Vilaller i el Pont de Suert, i el 25 de juny se celebraran les falles de Senet. Ja al juliol, el dia 3 hi haurà les falles de Barruera; el 9, les d’Erill la Vall; el 15, les de Taüll, el 22 hi haurà la baixada festiva al Pla de l’Ermita, i el 23, les falles de Llesp tancaran el calendari. Per acabar, a la Vall d’Aran destaquen la crema Eth Aro a Arties i Les, durant la nit de Sant Joan.
 
Les entitats treballen per la modernització i la difusió de la festa
Les entitats continuen treballant d’una manera conjunta per modernitzar la tradició i difondre-la millor. Per això, com a activitat prèvia, Isil, al Pallars Sobirà, ha acollit aquest mes de maig una jornada festiva i de treball de les diferents associacions que celebren falles. Cal destacar, a més, el retorn a la normalitat i les ganes de festa després de la pandèmia de la covid-19. 
 
També s’han donat a conèixer les conclusions i les propostes del projecte Prometheus, nascut arran del reconeixement de les falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 2015. Aquesta iniciativa vol potenciar la tradició fallera —present a Catalunya, Andorra i França— i la seva difusió.
 
Més millores en marxa
Des de fa mesos, hi ha en procés de creació el Museu Virtual de les Falles, que s’hauria de posar en funcionament aquest mes. Una altra iniciativa és unificar criteris en la senyalització, de manera que cada poble fallaire dels tres països pugui disposar d’una informació homogènia sobre les falles. Finalment, es prepara una proposta per fer difusió de les falles a les aules. Per aquest motiu, s’han creat les maletes fallaires, un material educatiu amb jocs que serviran perquè els alumnes de primària, i també dels instituts, coneguin més a fons aquest gran element patrimonial de les comarques del Pirineu.
 
Què són les falles?
Aquesta festa consisteix a baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble amb unes torxes o falles, enceses amb un foc vital i renovador, que culminen en una foguera al voltant d’un arbre de foc. Existeixen diverses modalitats d’aquesta tradició festiva, tant en la confecció i la tipologia mateixa de les falles com en la manera de manipular-les, variacions que responen a les singularitats locals de cada zona o poble. La celebració de la festa de les falles dels Pirineus és avui un dels màxims exponents del patrimoni cultural de la serralada i constitueix, per tant, un element cultural que aplega pobles i valls dels Pirineus en una gran celebració de caràcter transfronterer.
 
Aquesta important tradició que se celebra anualment a seixanta-tres pobles fallaires d’Andorra, Aragó, Catalunya i França va ser reconeguda, com ja s’ha dit, pel seu gran valor patrimonial com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO el mes de desembre de 2015.
 

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació