Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

6 propostes per descobrir Palamós i el seu entorn 

Idees per gaudir del mar, de la costa i de la cultura marinera a la vora d’un dels ports pesquers més importants de Catalunya 

Si haguéssim de triar les ciutats marineres més representatives de Catalunya, Palamós, al Baix Empordà, estaria, almenys, entre les cinc primeres. Sempre hi ha una excusa per visitar aquesta localitat de la Costa Brava. Aquí us en presentem mitja dotzena. Però en trobareu moltes més a www.visitpalamos.cat

El port de pescadors

Barques Palamós Barques de pesca al port de PalamósGetty Images
Primera hora de la tarda a Palamós, un dels pobles pesquers més importants de la costa catalana. Després de menjar un arròs o unes gambes al restaurant més tradicional del barri de mar i passejar entre xarxes i pintoresques casetes de pescadors, val la pena anar cap a la bocana del port per veure com les barques de colors carregades de peix tornen al port a temps per a la subhasta, un dels moments més esperats del dia. Passejant pel moll, de barca en barca, és fàcil descobrir alguns secrets de la dura vida dels homes del mar. Els pescadors reben els curiosos com a amics, alguns els conviden a passar i els ensenyen tot el que han pescat: orades, sorells, pops, calamars, rogers o gambes. Més o menys satisfets, porten el peix a la llotja, on el vendran o el malvendran a la subhasta. És el dia a dia al port de Palamós, on tot un món de tradicions i costums mariners arrelats es mostra al visitant al port, entre setmana. No us ho perdeu!

El centre històric

Palamós Vista panoràmica de PalamósGetty Images
El millor lloc per deixar-se endur per l’esperit mariner de la vila és el port, que des de temps remots contempla com s’embarquen els pescadors a la recerca del peix que vendran a la subhasta. No obstant això, val la pena també fer una petita ruta pel nucli antic, presidit per l’església de Santa Maria del Mar, d’estil gòtic, i format per un conjunt de carrerons, en els quals s’amaguen establiments amb tanta tradició com ca la Pepa Caneja, una taverna on serveixen cuina marinera i tapes. Altres llocs que val la pena visitar són els miradors principals de Palamós: la plaça Murada i la plaça del Pedró, l’una sobre la badia i l’altra sobre el port esportiu.

El far

Far Palamós El far de Palamós, al capvespre  Cecília Lorenzo
Està situat a la punta del Molí, just a tocar del port. El seu llum emet cinc llampecs (quatre més un) cada vint segons. Davant la farola, mirant al mar, hi ha una petita plaça des d’on es té una vista magnífica de tota la badia de Palamós, des de les illes Formigues fins a punta Prima. Es tracta d’un far petit, però important, ja que senyalitza l’entrada al port més important de la Costa Brava. Té com a singularitat una torre hexagonal de set metres separada de l’habitatge del faroner i amb una cúpula grisa, balconada, força diferent d’altres fars de la Costa Brava. I, encara, una altra peculiaritat: va ser un dels primers fars electrificats d’Espanya, l’any 1917. El far es va inaugurar l’1 de setembre de 1865, però durant la Guerra Civil espanyola va patir els bombardejos. D’aquest far, en depenen la balisa de la Llosa (que assenyala la poca profunditat d’aquesta zona al voltant d’una roca situada davant del far), la de les Illes Formigues i els llums del port de Palamós.

El Museu de la Pesca

Museu de la Pesca de Palamós La sala gran del Museu de la PescaMuseu de la Pesca de Palamós
Al mateix port de pescadors hi ha el Museu de la Pesca. És un gran espai dedicat a l’univers pesquer de Palamós. Hi podreu visitar una exposició permanent amb objectes, panells interactius, fotografies i maquetes —la història de la pesca a la Costa Brava. També fan exposicions temporals i tota mena d’activitats relacionades amb la pesca i el mar. El museu també gestiona l’Espai del Peix, situat al primer pis de l’edifici de la Llotja, on es vol donar a conèixer el peix que es pesca en aquest tram de costa, així com tot el procés que porta el peix del mar a les peixateries o els restaurants. El segon és les Barques del Peix, una extensió flotant del museu: dues barques de pesca tradicional: la ‘Gacela’ i l’‘Estrella Polar’, a les quals el visitant pot pujar per veure’n l’interior. www.museudelapesca.org

Navegar per la badia

Rafael El Rafael sortint de la badia de PalamósTela Marinera (© Jordi Geli JGFotografia)
Podeu triar entre diversos vaixells. I tots tenen molt d’encant, però són ben diferents. Per començar, Tela Marinera us ofereix el ‘Rafael’, la ‘Jolie Biche’ i la ‘Baronesa’. El ‘Rafael’ és un vaixell tradicional de vela llatina, construït l’any 1915. La ‘Jolie Biche’ és una goleta centenària, més petita que el ‘Rafael’. Finalment, la ‘Baronesa’ és una llanxa antiga, de fusta. Amb totes tres embarcacions, en Joan porta a navegar per la badia de Palamós i, més enllà, els que vulguin gaudir d’una experiència diferent al mar. També podeu embarcar-vos a la goleta ‘Aran’, una embarcació bàltica de cabotatge dissenyada i construïda el 1903 a Viken, Suècia. Durant molts anys es va dedicar al transport de mercaderies entre els països del mar Bàltic i el mar del Nord. Avui, rehabilitada i condicionada per acollir-hi passatgers, la trobareu al port de Palamós, preparada per sortir a navegar. La tripulació de World Sailing Experience us portarà a navegar des de Palamós fins a Calella de la costa, passant per cales com la Fosca, el Castell, les illes Formigues o el litoral de cap Roig. Apunteu-vos a les sortides de matí o tarda i fruïu de la navegació tradicional. També salpant des de Palamós, els patrons de la goleta ‘Pepa Bandera II’, en Sergi i la Pepa, us ofereixen l’oportunitat de navegar per la Costa Brava en un vaixell clàssic. Aquesta goleta va ser construïda a Bilbao el 1985. Dos anys més tard, va salpar rumb al Carib i l’oceà Pacífic i el 1992 va tornar al Mediterrani. Si voleu ser un tripulant més i sentir com domineu la força del vent amb una tripulació que porta moltes milles i aventures anotades al seu quadern de bitàcola, apunteu-vos a les sortides de tres hores per navegar pels entorns de la badia de Palamós, banyar-vos i fer un aperitiu a bord. Si sou un grup, també podeu llogar-la amb tripulació inclosa per gaudir d’una celebració, una estona de navegació, una posta de sol, un menjar a bord, un tast de vins…

Camins de ronda

Camí ronda cala s'Alguer El camí de ronda al seu pas per Cala s’Alguer   Getty Images
Des del port, conegut per la seva pesca, un camí de ronda s’enfila cap a llocs menys concorreguts, com la platja de la Fosca, la pintoresca cala s’Alguer o la platja de Castell, on el verd dels pins arriba fins al mar. En total són només 5 quilòmetres que es poden fer en una hora i quart, aproximadament. Podeu sortir de la platja del Padró, a Palamós, i seguir en direcció nord fins a arribar a cala Margarida, una platgeta amb petites barraques de pescadors. El camí de ronda continua fins a la platja de la Fosca, protegida pel cap Gros i la punta de Sant Esteve. Vorejareu la costa per la punta de Sant Esteve i gaudireu de les vistes de les illes Formigues, just davant del litoral, i de les restes del castell de Sant Esteve de la Fosca. Uns passos més i arribareu a cala s’Alguer, tota una descoberta paisatgística en forma de caleta resguardada plena de pintoresques barraques, reconvertides també en cases de segona residència. En pocs minuts sereu a platja de Castell, una platja de sorra fina, salvada de l’especulació urbanística gràcies a un referèndum popular el 1994. Avui és un racó verge com pocs. 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació