Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Montblanc més enllà de les muralles

Respira Montblanc, compromès amb el Manifest Descobrir

Respira Montblanc és un nou distintiu turístic que inclou propostes de tota mena vinculades a la capital de la Conca i al seu entorn que tenen un element en comú: el compromís amb el territori i el visitant.

Revitalitzar el turisme

Respira montblanc Una de les activitats de Respira MontblancRespira Montblanc
Dos anys enrere, en plena onada de la covid-19, l’Ajuntament de Montblanc i el sector turístic vinculat a aquesta població van iniciar un projecte que volia revitalitzar l’activitat turística de la zona un cop passada la pandèmia. Després d’un procés de trobades per posar en comú inquietuds, idees i valors, i sota la coordinació de l’Oficina de Turisme de Montblanc, va néixer Respira Montblanc. Es tracta d’un segell de qualitat que garanteix que tot aquell que en formi part compleix uns principis i una manera d’entendre el turisme i la relació amb el visitant. “Respira Montblanc és un exemple d’entesa i acció conjunta del sector públic i el privat que treballa a partir d’uns criteris autoexigents i d’obligat compliment per part dels socis i que estan recollits en un decàleg”, explica Joaquim Queralt, cap de l’Àrea de Turisme de Montblanc.

Propostes de qualitat

Respira montblanc Respira Montblanc vol revitalitzar el turisme de la Conca
Respira Montblanc
Entre els deu punts que inclou el decàleg, destaquen el compromís amb els productors locals i amb les festes i tradicions arrelades al territori, l’ús d’una comunicació clara i transparent a través de la qual el visitant tingui des del primer moment accés a tota la informació actualitzada i veraç sobre l’activitat que vol dur a terme i el compromís amb el propi territori i els seus habitants, valorant les singularitats de cada indret i donant
a conèixer el conjunt de la comarca i no només els llocs més populars i concorreguts, com, per exemple, la visita guiada al conjunt històric de Montblanc, que inclou una de les muralles medievals més ben conservades del país. Així, per al viatger que visita la Conca de Barberà, Respira Montblanc resulta una eina útil i pràctica on trobar propostes d’allò més variades que es poden fer en aquesta zona amb la garantia que compleixen uns estàndards de qualitat.

A més, aquest projecte ha permès crear vincles i ha donat peu a noves propostes que combinen diferents experiències: “Una de les millors coses d’aquest segell és que s’han creat sinergies entre diverses empreses del sector turístic que s’han conegut gràcies al procés de creació d’aquesta marca”, celebra Joaquim Queralt. “Compartien territori però molts no sabien ni qui eren ni què feien els altres!”, afegeix, satisfet. Entre el ventall de propostes que formen part d’aquest distintiu, hi trobem caminades de descoberta de l’entorn natural, visites a cellers amb tast de vins, experiències astronòmiques nocturnes, passejades amb aires medievals, rutes a cavall o fins i tot grimpades per una via ferrada o una de les joies de la corona: la visita a les pintures rupestres de les muntanyes de Prades, declarades patrimoni mundial per la Unesco. També hi ha jornades que cal marcar al calendari, com ara la plantada de safrà que organitza l’Oficina de Turisme juntament amb Aromis, que enguany tindrà lloc el dissabte 30 de juliol i que permet a tothom que s’hi acosti conèixer les particularitats d’aquesta espècie tan valorada a casa nostra.
 
“Tradicionalment  la meitat sud del país no ha estat gaire reconeguda pel seu atractiu natural i paisatgístic i el nostre principal visitant, que és de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha tingut més tirada cap a les comarques del nord”, explica Joaquim Queralt. “Això està canviant, però hi ha indrets magnífics com les muntanyes de Prades que encara són molt desconegudes”, assegura. Amb tot, Respira Montblanc ho posa molt fàcil al visitant per descobrir els tresors d’aquesta comarca que, per a alguns, encara està per explorar.

Entrevista a Joaquim Queralt, cap de l’Àrea de Turisme de Montblanc

Joaquim Queralt Joaquim Queralt, cap de l’Àrea de Turisme de Montblanc
Com és el turista que visita Montblanc durant l’estiu?
Durant l’estiu a la nostra comarca tenim un bon grapat de turistes que venen a passar el dia  però que no hi pernocten. Al juliol i l’agost notem que hi ha allotjats de la zona de costa que fan l’excursió d’un dia cap a l’interior.  Fan una visita al conjunt monumental medieval  de Montblanc, però aquest tipus de visitant s’acostuma a perdre l’entorn natural  de la comarca i altres racons lluny de la capital. És per aquest motiu que volem animar la gent a descobrir també el nostre entorn natural, que sempre ha estat de gran vàlua: som una porta a les muntanyes de Prades i més de la meitat del terme municipal està dins d’un PEIN. Val la pena quedar-s’hi diversos dies  i descobrir un entorn format per un paisatge de mosaic fet de petits boscos, vinyes, oliveres, ametllers  i camps sembrats. 
 
Per què us heu adherit al Manifest Descobrir?
L’estiu de l’any 2020 el projecte Respira Montblanc va definir el seu decàleg, que es va presentar el 27 de setembre. Tres dies després es va fer públic el Manifest Descobrir, i vam veure que l’esperit i els objectius eren coincidents. Ens movia el mateix desig, tot i ser iniciatives impulsades en paral·lel. Immediata-ment l’Oficina de Turisme de Montblanc s’hi va adherir, i quan Respira Montblanc va esdevenir associació, a començaments de l’any 2021, també s’hi va sumar. Ens ho crèiem i ens ho creiem.

Altres signants del Manifest Descobrir

Oliveres a les Garrigues Les oliveres de les Garrigues, on comença la màgiaGetty Images
Associació catalana de Guies de Pesca
Aqeusta associació creada l’any 2019 treballa per defensar i divulgar la pesca guiada i el turisme de pesca al nostre país, a més de vetllar per unes condicions laborals dignes per als seus socis. 
 
Associació pel foment del Turisme de les Garrigues
En el sector turístic de la comarca de les Garrigues, format per àrees com, per exemple, el món de l’oli, el vi, els allotjaments rurals,la restauració, el guiatge  o els equipaments culturals, es treballa braç a braç per fomentar el turisme  de qualitat al seu territori. 
 
Federació Catalana de Curses d’Orientació 
Ja fa 34 anys que la FCOC són el motor i eix vertebrador de les curses d’orientació a Catalunya.  Es tracta d’una activitat esportiva on el participant ha de passar per uns punts assenyalats al mapa en el menor temps possible i amb l’ajuda d’una brúixola.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació