Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
290
Número 290 - setembre-octubre 2022
En aquest número

Món Descobrir

Les cabanes de volta, un patrimoni a preservar
 

Aquestes construccions, presents sobretot a la comarca de les Garrigues, permeten fer un viatge en el temps i saber com era la Catalunya rural del segle XIX. Text: Laia Creus i Badia

Reportatge

Més que 25 anys

El quart de segle en la vida d’una persona és motiu de joia: la celebració d’un moment de plenitud, la flor de la vida. Amb una cartera plena d’il·lusions i de projectes, ‘Descobrir’ arriba als 25 anys per continuar donant sentit i servei a la comunitat d’amants del país de la qual formeu part, estimats lectors.
Text: Joan Morales i Morera / Fotografia: Maria Rosa Vila / Joan Capdevila

Reportatge

Ratpenats

El fascinant i silenciós món d'aquests mamífers és essencial en els ecosistemes

Es mouen furtivament i emeten sons en una freqüència inaudible  per als humans. Són els ratpenats, uns mamífers massa desconeguts per a la majoria de la gent i que no solen tenir bona fama, però que poden arribar a captivar, especialment pel rol tan important —imprescindible, de fet— que tenen a la natura.
Text: Xavier Duran i Escriba / Fotografia: Joan de la Malla

Dossier central / Ruta Descobrir

El nou itinerari que uneix els Pirineus amb el Delta

Text: Álvaro Sanz / Fotografia: Álvaro Sanz i Juan Sisto

Dossier central / Ruta Descobrir

El nou repte

L'expedició es prepara per obrir camí i crear una ruta inèdita per celebrar els 25 anys de la revista Des del Prepirineu fins al delta de l’Ebre, passant per les terres de Ponent, els Ports i la ribera del riu que dona nom a la Península. Una nova expedició liderada per Álva-ro Sanz es posa en marxa per explorar una ruta inèdita, amb què el ‘Descobrir’ vol celebrar —i agrair— els seus 25 anys de vida. Aquest és el primer article de la crònica que fa el fotògraf de l’itinerari, que els ha portat a conèixer llocs sorprenents i inesperats. Text: Álvaro Sanz / Fotografia: Álvaro Sanz i Juan Sisto

Dossier central / Ruta Descobrir

Aventures al Montsec

Travessem les parets de la serra amb tots els mitjans possibles

La Noguera Ribagorçana acompanya l’expedició en les primeres etapes de la Ruta Descobrir. Des del Pont d’Orrit, a la Terreta, al Pallars Jussà, el tram inicial de la travessa porta els aventurers fins al monestir de les Avellanes, a la Noguera. Traves-sar amb caiac el congost de Mont-rebei, fer a peu les vertiginoses passarel·les de Montfalcó i sobrevolar la vall d’Àger amb parapent són alguns dels moments àlgids dels primers dies.
Text: Álvaro Sanz / Fotografia: Álvaro Sanz i Juan Sisto

Dossier central / Ruta Descobrir

L’espectacle del Segre

L'equip pedala per la plana de Lleida entre grans extensions d'arbres fruiters

L’onada de calor —i les clàssiques tempestes d’estiu que ja apareixen a la primavera— fa acte de presència en el segon tram de la ruta, que porta l’expedició fins a Lleida, Mequinensa, Utxesa i Riba-roja d’Ebre. El paisatge agrícola els embolcalla mentre pedalen a la vora del Segre i l’Ebre.
Text: Álvaro Sanz / Fotografia: Álvaro Sanz i Juan Sisto

Dossier central / Ruta Descobrir

Solcant l’Ebre

Amb caiac i amb bici, el grup va aigües avall i descobreix un entorn selvàtic sorprenent

Remar entre un bosc selvàtic és possible? Sí. Els membres de l’expedició ho fan quan solquen amb caiac les aigües de l’Ebre, amb ufanosos boscos de ribera a banda i banda: àlbers, salzes, freixes i tamarius acompanyen els navegants riu avall. Alguns dels moments estel·lars d’aquest tram són l’arribada a Miravet, amb el castell templer que els observa des de dalt, i la visita a la cova Meravelles de Benifallet. El nom no és casual.
Text: Álvaro Sanz / Fotografia: Álvaro Sanz i Juan Sisto

Dossier central / Ruta Descobrir

Els Ports, el massís que mira al mar

La ruta es desvia de l'Ebre per endinsar-se en el majestuós muntanyam

En aquest tram de la ruta els esperen dos al·licients: la pedalada per la Via Verda de la Terra Alta, entre túnels llarguíssims i ponts altíssims, i el descens de barranc que fan al Canaletes, que els rep amb una cascada sorprenent i unes aigües cristal·lines. Però també tindran una altra sorpresa: el moment màgic que viuran al cim de Caro amb el Delta als peus. Ja s’acosten a la destinació final...
Text: Álvaro Sanz / Fotografia: Álvaro Sanz i Juan Sisto

Dossier central / Ruta Descobrir

El Delta: la fi del món

Una immersió en els paisatges de l'Ebre i un bany en una platja infinita posen punt i final a la Ruta Descobrir Arribem a la destinació final, el Delta, un oasi de natura on l’Ebre abraça la mar, i on els camps d’arròs, els conreus de fruiters, les llacunes i els aiguamolls són el refugi de milers d’ocells. Un entorn fràgil que la crisi climàtica amenaça molt serio-sament. Els nostres amics hi arriben amb bicicleta, i la brisa i l’olor de mar els acu-llen i els condueixen fins a la fi del món —com el coneixem avui. Text: Álvaro Sanz / Fotografia: Álvaro Sanz i Juan Sisto

Dossier Central / Ruta Descobrir

La Ruta Descobrir D25, del Prepirineu al Delta
 

El traçat definitiu de l'itinerari inèdit creat per celebrar els 25 anys de la revista La Ruta Descobrir, etapa a etapa, amb la fitxa tècnica, l’itinerari, la descripció, observacions i els punts d’interès. Amb l’assessorament de: Jordi Avellaneda Guri / Il·lustració: Lluís Farré

Reportatge

Eivissa, de torre en torre
 

Va haver-hi un temps en què pirates i corsaris solcaven la Mediterrània sembrant el terror. Eivissa era un d’aquests territoris abandonats a la seva sort, fins que al segle XVIII s’hi va construir una xarxa de talaies per vigilar la costa i combatre l’enemic a canonades. Alguns d’aquests baluards defensius se situen en paratges d’una bellesa tan fascinant que talla l’alè.

 
Text: Xescu Prats / Fotografia: Jordi Serapio

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació