Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

10 propostes per gaudir del Pirineu

Una desena d’idees per fugir de la calor i descobrir paisatges de muntanya

Pobles encantadors, gastronomia única, refugis a llocs impossibles, estanys glacials, pics vertiginosos i rutes i travesses de somni. El Pirineu català ofereix un munt de propostes per gaudir de paisatges de muntanya aclaparadors. Aquí trobareu 10 idees per acabar d’esprémer l’agost. 

Fer nit en un refugi

Refugi Amitges Vista des del refugi d'AmitgesGetty Images
Dormir enmig de la natura, sota les estrelles i despertar-se amb la llum del primer sol il·luminant les aigües d’un llac és un luxe a l’abast de tothom. Tan sols cal allotjar-se en un refugi. Al Pirineu en trobareu un munt. No són tan còmodes com els hotels o les cases rurals, ja que les habitacions són compartides i no hi ha els luxes dels allotjaments convencionals, però, per compensar-ho, estan situats en llocs privilegiats i són una opció econòmica per viure una experiència inoblidable i molt pràctica per fer rutes de senderisme o travesses de diversos dies. 
 

Tastar formatges

Cadí La Cerdanya i la serra del Cadí, terra de formatgesGetty Images
La zona del Cadí i les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya són conegudes per la seva indústria lletera. Seguint el procés d’elaboració que determina la DOP, es fan formatges i mantegues emparades per la DOP Alt Urgell i la Cerdanya. També destaquen els formatges artesans com el de Peramola, Josa del Cadí, Adrall, Bar, Músser, Prullans o Meranges. En aquests pobles podreu trobar els obradors i fins i tot, en molts casos, els ramats de cabres de què s’extreu la llet.

Descobrir a peu els estanys de la Vall Fosca

Estany Tort Excursionista arribant a l’estany Tort
Getty Images
El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és el territori lacustre més important dels Pirineus. Hi ha tants estanys que alguns autors l’han definit com “el parc dels dos-cents llacs”. A la vall Fosca, se n’hi concentren més d’una desena. Per accedir-hi, cal anar fins a l’embassament de Sallente, des d’on es pot pujar (a peu o a l’estiu, amb telefèric) fins a l’estany Gento, punt d’inici d’un itinerari que passa per altres llacs de gran superfície, com l’estany Tort, el de Mariolo, el de Castieso, Saburó, Frescau o el Colomina, sempre amb la vigilància del pic Tort, que domina el paisatge 600 metres per sobre dels llacs.

Fer una ruta a peu pels Pirineus per etapes

 Pujada al pic de Dellui La pujada al pic de Dellui, dins de la ruta dels Carros de Focwww.carrosdefoc.com
Lleugers d’equipatge, amb unes bones botes de caminar i amb ganes de gaudir d’una experiència única. Viatjar a peu us permetrà descobrir el territori pam a pam i fer un veritable parèntesi vacacional. Al Pirineu català existeixen nombroses rutes per etapes circulars de refugi en refugi per fer unes vacances diferents. Entre d’altres: la Carros de Foc (www.carrosdefoc.com), la Porta del Cel (www.laportadelcel.com), Refugis del Torb (www.refugisdeltorb.com) o la Ruta dels Estanys Amagats (www.rutadelsestanysamagats.com).

Pujar al Puigmal

Cim de Puigmal Un mar de muntanyes des del cim del PuigmalGetty Images
Per a tothom que estigui avesat a caminar i amb bona forma física, el Puigmal, amb 2910 metres d’altitud, és una muntanya emblemàtica de la vall de Núria, i tot un repte. Tot i que no suposa cap dificultat tècnica, sí que és força llarga, cansada i amb molt desnivell. La recompensa? La vista des del cim, que abraça un paisatge de muntanyes extensíssim. Al sud, el Taga o el Pedraforca; a l’est, el puig Peric o la plana cerdana; al nord, el pic del Segre o el de Finestrelles, i al fons, el massís del Canigó. I no només això; durant l’ascensió es poden veure paisatges magnífics i també, si teniu sort, cabirols o isards. S’hi pot accedir des del mateix santuari de Núria caminant durant unes cinc hores (pujada i baixada). En total se superen vuit quilòmetres i nou-cents metres de desnivell.

Fer una ruta fins als estanys de Colomers

estanys de Colomers A la vora d’un dels estanys de Colomers
Getty Images
Fent aquesta excursió arribareu fins a un circ natural, on no trobareu pallassos, ni trapezistes ni malabaristes, però on podreu gaudir de franc de l’espectacle dels estanys de Colomèrs, a la Val d’Aran, rodejats d’un paisatge impressionant, a l’ombra d’un grapat de cims de més de 2.000 metres, distribuïts en forma de cercle. Tan sols us caldrà fer uns quants equilibris per salvar els tres quilòmetres d’aquesta excursió, que us portarà fins al refugi dels estanys de Colomèrs, situat al bell mig d’un paratge d’alta muntanya que deixarà bocabadats els infants i entusiasmarà els adults.

Descobrir els pobles de l’Alta Ribagorça a peu

El pintoresc poble de Durro El pintoresc poble de Durro, a la Vall de BoíWikicommons
Exploreu els paratges més increïbles del Pirineu a través dels camins tradicionals que comuniquen els pobles de les diferents valls de la comarca de l’Alta Ribagorça. Els pobles, els boscos, els estanys, els rius… Són recorreguts no massa llargs, de dificultat fàcil o moderada, ideals per fer-los amb nens i nenes. Més informació a www.turismealtaribagorca.cat.

Travessar el Pirineu de cap a cap

Transpirinenca Malniu La Transpirinenca al seu pas per l’estany de MalniuÁlvaro Sanz i Marta Riera
Camineu pels Pirineus catalans des de la Val d’Aran fins al cap de Creus seguint els senyals vermells i blancs del GR 11, un sender que travessa la serralada sencera, des del Cantàbric fins a la Mediterrània. En total recorre 421 km. Per fer el tram català, necessitareu bona forma física, estar acostumats a fer excursions d’alta muntanya i tenir el temps suficient per fer 24 etapes d’uns vint quilòmetres cadascuna (la més curta és de nou quilòmetres i la més llarga, de trenta-tres). Prepareu-vos per travessar alguns dels paratges de muntanya més espectaculars del país: els llacs de Colomèrs i el de Sant Maurici, la vall Ferrera, la vall de Núria, Setcases, Molló, l’Alta Garrotxa, el Bassegoda, l’Albera i el Parc Natural del Cap de Creus.

Fer una estada a les Planes de Son

L'edifici bioclimàtic de MónNatura Pirineus, al Pallars Sobirà L’edifici bioclimàtic de MónNatura Pirineus, a les Planes de SonFundació Catalunya La Pedrera
Si us agrada veure animals i observar les estrelles, poseu les Planes de Son a la llista de pròximes destinacions. Al poble de Son, al terme municipal d’Alt Àneu, a la comarca del Pallars Jussà, hi trobareu el centre de natura MónNatura Pirineus. Situat en un paratge envoltat de muntanyes, ofereix estades i activitats per apropar els visitants a la natura i descobrir l’essència dels Pirineus. Us hi podeu allotjar i visitar o fer activitats al Centre de Fauna, conèixer l’entorn i contemplar el cel nocturn al seu observatori astronòmic. A Son descobrireu un poble amb molt d’encant i podreu visitar l’església romànica de Sant Just i Sant Pastor. Per a més informació: www.monnaturapirineus.com.

Passejar pel bosc de Varicauba

Artiga de Lin L’Artiga de Lin, a la vora del bosc de BaricaubaGetty Images
És una de les avetoses més ben conservades del Pirineu, a la Val d’Aran. Des del poble des Bordes en direcció a Era Artiga de Lin cal desviar-se cap a Gausac. Després d’uns quants revolts arribareu al mirador de Roca de Serra, des d’on es veu tota la vall de l’Artiga de Lin i fins i tot el pic de l’Aneto i la seva glacera, amb neus perpètues. Entre els arbres que veureu mentre avanceu per la pista hi ha avets, faigs i bedolls. A mig camí hi ha una zona de pícnic al Pla Batalhèr, des d’on s’arriba a la bassa de les Olles (a 5 km) i a un mirador sobre els pobles de Betlan, Montcorbau, Mont i Vilac.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació