Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

8 visites imprescindibles a la Noguera

Propostes de cultura i natura, per fer de dia i de nit, a la comarca més extensa de Catalunya

Més enllà del congost de Mont-rebei, que, sens dubte, és l’indret més famós de la comarca, la Noguera ofereix molts espais naturals i visites culturals. Les serres de Montsec d’Ares i de Rúbies, congostos i embassaments com el de Terradets o Camarasa, reserves naturals com Sant Llorenç de Montgai o les ermites, castells, monestirs o dòlmens que esquitxen el seu territori fan que les possibilitats a l’hora de visitar-la es multipliquin. Aquí us fem una desena de recomanacions.

Ermites penjades d’Àger

Ermita de la Pertusa posta de sol Cel rogenc des de dalt de l'ermita de la Pertusa©Jordi Bas
A la vall d’Àger es poden trobar fins a una dotzena d’ermites, algunes d’elles situades en llocs espectaculars, com l’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, situada a dalt d’un penya-segat sobre el pantà de Canelles, a prop de Corçà, a l’inici del camí del congost de Mont-rebei. Una altra església impressionant, sobretot per la seva situació, és la de la Mare de Déu de Pedra, penjada en un cingle a 1.065 metres d’altitud, sobre la plana d’Àger. Altres ermites que val la pena visitar són les de la Santíssima Trinitat, a prop de la Règola, la de Sant Pere Màrtir, a prop d’Agulló, la de Sant Pere de Millà, a Millà, la de Santa Elena, entre Àger i Agulló, i la de Sant Jaume de Cas.

Monestir de les Avellanes

monestir de les Avellanes Imatge aèria del monestir de les Avellaneswww.monestirdelesavellanes.com
Aquest monestir del segle XII està situat al municipi d’Os de Balaguer, al sud d’Àger. Hi destaca el claustre romànic i l’església gòtica, on es conserven les restes dels comtes d’Urgell (els sepulcres autèntics dels comtes es troben al museu The Cloisters, de Nova York). El monestir pertany als germans maristes. Hi ha trenta-sis habitacions, un alberg, un espai per a estades espirituals i un restaurant en el qual se serveixen plats tradicionals amb un toc de creació.

Més info: www.monestirdelesavellanes.com

El turó del Merengue

Turó del Merengue Placa commemorativa al Turó del MerengueWikimedia Commons / RSFLleida
A la vora del Segre van tenir lloc algunes de les batalles més cruentes de la Guerra Civil espanyola. A Camarasa hi ha el turó del Merengue, un puig recordat pel gran combat que s’hi va dur a terme, que va durar del 25 de maig al 3 de juny de 1938. En aquesta setmana tràgica van morir centenars de soldats dels dos bàndols i va entrar en escena la coneguda Quinta del Biberó. Ara, l’espai ha estat adequat per a visites, amb diferents plafons que assenyalen els punts més emblemàtics. S’hi poden veure trinxeres, nius de metralladores, refugis i diferents punts panoràmics des d’on és possible contemplar les serres dels voltants o els llocs on s’ubicaven els dos bàndols. La visita és lliure.

Torre de la baronia de Sant Oïsme

Sant Oïsme Conjunt monumental de la baronia de Sant Oïsme Jordi Bas
A la vora del pantà de Camarasa s’alça una torre cilíndrica que presideix el paisatge format per les aigües i les muntanyes del voltant. La torre forma part de l’antiga baronia de Sant Oïsme, formada per una petita església i les restes del castell. Es veu des de diferents punts del pantà, però val la pena acostar-s’hi i pujar-hi. Les vistes des d’allà són molt agraïdes.

Pantà de Sant Llorenç de Montgai

pantà de Sant Llorenç de Montgai Panoràmica del pantà de Sant Llorenç de Montgai Getty Images
Aquest pantà situat a la vora de Camarasa s’ha convertit en una petita reserva natural. És un lloc tranquil, especialment indicat per observar-hi aus aquàtiques com el bernat pescaire, les arpelles, els ànecs collverd o els martinets. A la vora del pantà hi ha una caseta d’aguait que permet, amb uns binocles, veure els ocells en el seu hàbitat natural sense molestar-los. També podeu fer un recorregut de quatre quilòmetres circumdant el pantà. Se’l coneix com el ‘camí de la Ribera’.

Col·legiata de Sant Pere d’Àger

Sant Pere d'Àger Sant Pere d’Àger, al cor de la vila d’ÀgerWikimedia Commons / Josep Renalias
En una estada a la vila d’Àger no hi pot faltar una caminada pels seus carrers medievals per descobrir-hi porxos, arcades, balconades i finestres amb molt d’encant. I evocar el temps en què Àger fou una vila emmurallada amb tres portals d’entrada, el de Soldevila, el de Sant Martí i el del Pedró. Però la joia de l’indret és la col·legiata de Sant Pere, amb el temple basilical romànic de tres naus, el castell i el claustre, del segle XIV.

Castell de Montsonís

Castell de Montsonís El castell de Montsonís data del segle XI
Al poble de Montsonís, situat en un turó que domina en una extensa plana, se situa el castell del mateix nom, que destaca pel seu aspecte medieval. Va ser construït pel comte d’Urgell, Ermengol II, el 1024, per protegir les terres conquerides als musulmans. Fixeu-vos en la façana, la bodega i la sala d’armes. Des de l’exterior, al pati que hi ha davant l’entrada, la vista és espectacular. 

Més infowww.montsonis.org

Parc Astronòmic del Montsec

Parc Astronòmic del Montsec Centre de recerca del Parc Astronòmic del Montsec, situat a ÀgerParc Astronòmic del Montsec
Un dels millors llocs per veure els estels de Catalunya és el Parc Astronòmic del Montsec. Per això és considerat part d’una destinació Starlight, amb unes condicions excepcionals, gràcies a la baixa afectació de la contaminació lumínica i als fenòmens meteorològics de la zona. Amb la visita a aquest parc, a més de gaudir del cel estrellat de l’estiu d’una manera única, també podreu gaudir del planetari multimèdia en 3D i del parc de telescopis, on es poden observar els objectes més destacats de la nit. Unes activitats que es complementen amb una oferta molt àmplia d’experiències.

Més info: www.parcastronomic.cat
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació