Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

La ‘Capella Sixtina catalana’, acabada

L’artista Josep Minguell, que acaba de rebre la Creu de Sant Jordi, finalitza els frescos de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega

L’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega atresora el que alguns mitjans de comunicació han batejat com la “Capella Sixtina catalana”. Es tracta d’un conjunt de pintura mural al fresc de 1.014 m2, dimensions que el converteixen en un dels exemples contemporanis més importants d’arreu del món d’aquesta tècnica pictòrica mil·lenària utilitzada històricament en grans obres arquitectòniques. L’autor és Josep Minguell, Creu de Sant Jordi 2022 i un dels màxims exponents internacionals de la pintura al fresc, i és un dels pocs que la practiquen. Aquesta obra és ja un dels principals atractius de la capital de l’Urgell.
 
Minguell ha pintat els frescos de Santa Maria de l’Alba en cinc fases, la primera de les quals es va iniciar el 2006. L’última, que ha donat per acabada l’obra, s’ha realitzat enguany, coincidint amb el 350è aniversari de la col·locació de la primera pedra del temple. Per a l’artista, que és fill de Tàrrega, “una de les majors singularitats de l’obra és la convivència de pintura d’estil contemporani en un edifici barroc, amb centenars d’anys d’història al darrere”. El temple on hi ha emplaçades les pintures està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i es troba ubicat per on transcorre el camí de Sant Jaume i la ruta Ignasiana.
 
El conjunt pictòric de Minguell s’integra en les proporcions de l’arquitectura barroca de l’església, cercant una harmonia entre arquitectura i pintura. A l’esquerra del creuer (on s’encreuen les naus principal i transversal) se situa el conjunt mural ‘Resurrectio’, on es mostra el relat de la resurrecció de Crist. El cantó dret l’ocupa el conjunt mural ‘Nativitas’, amb el naixement de Jesús. A les voltes, s’hi representen la creació del món; el relat de Caín i Abel i el de l’arca de Noè; Abraham, Sara, Isaac i l’escala de Jacob; i Moisès en el pas del mar Roig, l’arbre de Jessè i el sol de Zacaries.
 
En l’última fase del conjunt pictòric, finalitzada el mes de maig d’aquest any, Minguell ha pintat el presbiteri (l’espai que envolta l’altar major). El tema d’aquest mural és “la llum de l’hora de l’alba, la llum que enceta el dia i descobreix el paisatge, la naturalesa i la ciutat de Tàrrega”, explica l’autor. La representació de l’hora de l’alba és una al·legoria de la Mare de Déu de l’Alba, verge a qui està dedicada l’església i patrona de Tàrrega.
 
La pintura al fresc
Històricament, la pintura mural al fresc ha estat utilitzada en grans obres arquitectòniques; un dels exemples més coneguts és el conjunt pictòric de Miquel Àngel a la Capella Sixtina (el Vaticà). La pintura al fresc “consisteix a fer l’últim arrebossat dels murs dels edificis i pintar-lo amb pigments minerals mentre aquest encara és fresc. Per això la pintura al fresc és físicament i espiritualment pròxima a l’arquitectura, ja que és la darrera pell dels edificis”, explica Josep Minguell. El resultat és una pintura de colors amb pigments minerals, mat i d’una gran intensitat cromàtica.
 
L’autor
Josep Minguell Cardenyes (Tàrrega, 1959), fill i net de pintors al fresc, és doctor en belles arts i pintor muralista especialitzat en la pintura al fresc, especialment de grans conjunts arquitectònics. Al llarg de la seva trajectòria ha combinat la pràctica artística amb la recerca. Ha pintat un total de 46 conjunts arquitectònics, en què destaquen Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, el Palau de la Diputació de Lleida, la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, l’església de l’Espluga Calba, la parròquia de la Mare de Déu del Carme de Sant Joan Despí, Sant Joan de Reus i la Mare de Déu del port de Barcelona.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació