Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Alliberades vint-i-cinc tortugues babaua a Arenys de Mar

La majoria són exemplars procedents del niu que es va localitzar l’estiu passat a la platja de la Picòrdia

Vint-i-cinc tortugues babaua (també anomenades tortugues careta) han estat alliberades a la platja de la Picòrdia d’Arenys de Mar procedents del niu que es va trobar l’any passat en aquest mateix arenal. Membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, agents rurals, representants de la Fundació CRAM i de la Universitat de Vic, així com de l’Ajuntament d’Arenys de Mar i de diferents entitats han participat en l’alliberament d’aquestes tortugues. 
 
Tot va començar l’11 de juliol de 2021, quan es va localitzar una femella fent el niu a la platja de la Picòrdia d’Arenys de Mar. En aquest cas, a diferència del que havia passat altres vegades, la tortuga el va situar en una zona alta i retirada de la platja, a 22 metres de la línia de mar, fora de la influència directa de l’aigua i sense perill d’inundació. Per aquest motiu, es va decidir deixar-lo al mateix lloc. Tanmateix, i tal com estava previst al projecte d’investigació científica per a la conservació de la nidació de la tortuga careta a Catalunya, es va decidir diversificar la incubació i es va traslladar una part de la posta a les incubadores del CRAM i del Zoo de Barcelona.
 
L’Ajuntament d’Arenys va organitzar una xarxa de voluntariat que va custodiar el niu fins la seva eclosió, el 10 de setembre, reforçat amb un servei de vigilància durant la nit.
 
Cria en captivitat
Dels 142 ous del niu, 90 es van incubar a la platja durant 61 dies i la resta a les incubadores de la Fundació CRAM (40) i del Zoo de Barcelona (12). D’aquests 142 ous, en van emergir 76 animals (56 a la platja i 20 a la incubadora), dels quals 49 van anar al mar directament i 27 s’han criat en captivitat durant el primer any de vida, un procés que els dona avantatge en la supervivència i que rep el nom de ‘head starting’. Dels 27 animals que es van criar en captivitat, n’han sobreviscut 21, que s’han alliberat avui. També s’han reintroduït al medi marí tres exemplars nascuts l’estiu passat a Calafell i un al Serrallo, a Tarragona.
 
La temporada 2022, molt fluixa
La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d’agost fins a mitjans o finals d’octubre.
 
Tot i que enguany les altes temperatures feien pensar en una temporada forta i avançada, fins ara no s’ha detectat cap niu a la costa catalana, i només un a Alacant. Aquest descens de les postes també s’ha observat a d’altres punts de la Mediterrània occidental, com el sud d’Itàlia, i podria estar relacionat amb les grans anomalies climatològiques d’aquest any, en què l’aigua del mar ha estat especialment calenta.
 
Tot i això, no es descarta que encara es puguin trobar cries a les platges que emergeixin de possibles nius no detectats. En cas que qualsevol persona trobi indicis de nidificació (ja sigui una femella a la sorra, rastres o cries) és important donar avís immediat al telèfon d’emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flaix els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida qualificada com a vulnerable.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació