Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Pirineu de l'os
Número 291 - octubre 2022

El Pirineu de l'ós

En aquest número

Món Descobrir

Endemismes, el valor de la diferència 

Hi ha espècies que són úniques: viuen en indrets molt concrets i han desenvolupat característiques que no es troben enlloc més. La seva existència parla d’ecosistemes amb bona salut que cal conservar. Us en mostrem algunes dels Països Catalans. Text: Laia Creus i Badia

Reportatge

Mascarell

L'únic poble completament murallat del País Valencià

Al bell mig de la Plana Baixa, un nucli habitat petit i singular ha romàs durant molt de temps incomprensiblement ocult entre tarongers. Ara, amb les intervencions i activitats dels darrers anys, l’únic poble valencià totalment encerclat per muralles pretén consolidar-se com a destinació obligada per als amants del patrimoni i de la història del país.
Text: Daniel Morelló i Orts / Fotografia: Luis Calvente

Dossier central / Pirineu de l'ós

Seguim durant un any el mamífer salvatge més imponent de les nostres muntanyes

Reportatge fotogràfic: Roger Rovira / Altres fotografies: Ieltxu Azkarate i Ramon Rovellada

Dossier central / Pirineu de l'ós

La recompensa de l’animal més esquiu

Fa un any i mig ens proposàrem un repte majúscul: testimoniar el cicle vital de l’os bru als Pirineus. Aquest gran mamífer és l’animal salvatge més reservat de la serra-lada i un dels més costosos de veure d’Europa. Però ens n’hem sortit, i en aquest dossier oferim imatges i documents inèdits que mostren l’os a les nostres muntanyes en tota l’esplendor.
 
Text: Joan Morales i Morera

Dossier central / Pirineu de l'ós

El gran mamífer del bosc

Què fa i per on es mou l'os durant un any, des de l'època de zel fins a la cria

A partir d’una lluita aferrissada d’una ossa per defensar la seva cria d’un os que la vol matar, descobrim el cicle vital d’aquest gran plantígrad, amb un sistema reproductiu insòlit i desconegut. I aprofundim en els hàbits sorprenents d’una criatura fascinant: què menja, on viu, de què i de qui s’amaga... Unes fotografies inèdites i exclusives il·lustren aquest relat que s’endinsa en el magnètic i esmunyedís món de l’os bru al Pirineu català.
 
Text: Núria Garcia Quera

Dossier central / Pirineu de l'ós

Protegir els ramats: una feina de 24 hores

Un pastor d'alta muntanya i un ramador ens expliquen les seves trobades amb l'os

L’Adrià Torné és de Mataró, té 27 anys i ja en fa cinc que fa de pastor a la muntanya de Boldís, després d’haver estudiat a l’Escola de Pastors de Catalunya. L’Andreu Moga és de València d’Àneu, té 38 anys i en fa deu que cria ovelles de raça xisqueta. Tots dos han tingut l’os tan a prop que l’han pogut mirar als ulls. Dues experiències que ens serveixen per saber quina feina fan els pastors a l’estiu a l’alta muntanya i quines mesures es prenen per protegir els ramats de l’instint del plantígrad.
Text: Marta Lluvich Segarra

Dossier central / Pirineu de l'ós

L’habitant de les muntanyes més difícil de veure

Diferents propostes ecoturístiques busquen el rastre del gran plantígrad

Hi ha pocs ossos, i el territori és molt gran i de molt difícil accés per als humans; per tant, el repte de veure el gran mamífer dels boscos és complicat. Tot i així, s’organitzen al territori algunes activitats de divulgació que aprofundeixen en els costums i els hàbits d’aquest animal tan fascinant.
Text: Joaquim M. Pujals

Dossier central / Pirineu de l'ós

Rere els passos de l’os

L'experiència d'albirar-lo amb un expert rastrejador

Al llarg d’un any, Ieltxu Azkarate ha cercat l’os als Pirineus per encàrrec de la revis-ta, i n’ha obtingut imatges inèdites. Però, qui és i d’on li ve la fascinació pels ossos? El fotògraf Roger Rovira ha acompanyat el rastrejador en una expedició i ha aprofi-tat per conèixer aquest personatge que és capaç de creuar-se amb una de les criatures més emblemàtiques i fonedisses de les muntanyes.
Text: Roger Rovira

Dossier central / Pirineu de l'ós

La pell de l’os Cachou

L’escriptor Pep Coll ens acosta a l’os dels Pirineus a partir d’un reguitzell de llegen-des i històries que en testimonien la presència des de temps immemorials.
Text: Pep Coll / Il·lustració: Jesús Sotés

Rutes

Ruta a peu

Pujada a la talaia del Formigosa

És un dels cims més alts de l’Alt Camp, i hi arribarem sense gairebé adonar-nos-en, per camins i boscos on ens sorprendrà el silenci d’una de les zones menys poblades del Camp de Tarragona. Text i fotografia: Jordi Salvat Rovira

Ruta amb bici

Pel sostre de la vall Ferrera amb bici elèctrica

Us proposem una ruta alpina emmarcada per paisatges d’alta muntanya i pobles piri-nencs encisadors. Text i fotografia: Núria Garcia Quera

Ruta amb nens

Al castell de Sant Jordi entre platges de somni

Una caminada una mica llarga, però molt fàcil de seguir, pel sender litoral de les ca-les al nord de l’Ametlla de Mar. Us hi esperen sorrals verges i de noms divertits. Text i fotografia: Sergi Ramis i Vendrell

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació