Anuncia't al Descobrir
ESCAPADES DE SETMANA SANTA
Sis propostes per gaudir del territori aquestes vacances

10 pobles de muntanya que semblen postals de Nadal

Nuclis de muntanya plens d’encant per gaudir dels paisatges d’hivern

No cal viatjar gaire lluny per gaudir d’un típic paratge hivernal. El Pirineu i el Prepirineu català ens ofereixen pobles pintorescos amb cases de pedra i ermites romàniques, envoltats de boscos d’avets emblanquinats, llacs glaçats o cims coberts de neu verge. Són estampes de pessebre idíl·liques on és més fàcil contagiar-se de l’esperit màgic i acollidor de les festes nadalenques.

Beget (Ripollès)

Cases i església de Beget Cases i església de BegetGetty Images
Cada racó d’aquesta població del Ripollès sembla tret d’un pessebre tradicional. Començant pel petit pont medieval, que creua la riera i recolza sobre la roca d’ambdues ribes, continuant per l’església de Sant Cristòfol, romànica, del segle XIII, i acabant pels carrerons, les places i les cases de pedra i teulada de pissarra. Sens dubte, un teló de fons perfecte per a les fotografies nadalenques. Al mateix poble podeu dormir al xalet de muntanya 4Llars, a l’Hostal el Forn, al Mas la Cabanya, a Can Criach o a la casa rural Can Ferran.

Peramea (Pallars Jussà)

Les cases i l'església de Peramea, envoltades de muntanyes Les cases i l’església de Peramea, envoltades de muntanyesGetty Images
Al Baix Pallars, aquesta vila medieval es reconeix des de la distància per una gran pedra que flanqueja un grup de cases amuntegades. Passegeu pels seus carrerons empedrats sense presses, admireu les voltes i planteu-vos a la plaça, on un om monumental dona la benvinguda al viatger. Des de la plaça és fàcil arribar fins a l’església de Sant Cristòfol, que guarda en el seu interior les relíquies dels Sants Innocents. Tot passejant per la vila es veu la torre dels Colomers, la roca del Castell o l’era d’Ortega, un antic espai de producció agrícola i ramadera recuperat i restaurat per un grup cultural, amb un centre d’informació i des d’on s’ofereixen visites guiades.

Viliella (la Cerdanya)

Panoràmica de Viliella Panoràmica de ViliellaWikimedia Commons / Jordiventura96
Encara que tots els pobles tenen el seu encant particular, us recomanem especialment Viliella, el darrer de la vall. Aquest grupet de cases és a quatre quilòmetres de Lles (des de la carretera que ve de Cap del Rec cal prendre el desviament abans d’arribar a Lles). Una passejada pels seus carrers permet observar cases de pagès molt pintoresques i l’ermita romànica de Sant Sebastià, molt ben restaurada. Abans o després de fer un àpat a Cal Tià (el restaurant i casa rural del poble) podeu fer una excursió per un camí que travessa el poble i que al cap de deu minuts arriba a un prat elevat, des d’on es tenen unes magnífiques vistes de la serra nevada del Cadí. Ideal per contemplar-hi la posta de sol. També podeu aprofitar per fer la ruta que va des del poble fins al Molí del Salt, una cascada (sovint gelada) que va a parar a una gorga profunda. Hi arribareu en mitja hora des del poble. Cal seguir el GR (marques vermelles i blanques) i desviar-vos al primer trencall a la dreta.

Estaon (Pallars Sobirà)

Església de Santa Eulàlia d'Estaon Església de Santa Eulàlia d’EstaonAjuntament Vall de Cardós
On acaba la carretera i comencen els camins de muntanya. En un racó recòndit de la vall de Cardós, trobareu Estaon, un petit poble enlairat a 1.237 metres d’altitud sota els contraforts del Campirme. El nucli conserva molt bé l’empremta de les diferents etapes de la seva història: el pas del romànic, l’arribada de la llum i les centrals hidroelèctriques del Pallars, o la Guerra Civil. Passegeu entre els carrers i fixeu-vos en els detalls de cada casa (feixes, bordes, teulades de pissarra, cabanes…) i en les esglésies de Sant Jaume i de Santa Eulàlia d’Estaon. Fa uns quants anys, aquesta darrera havia estat la seu de valuoses pintures romàniques, algunes de les quals es poden contemplar al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona, i al Museu Diocesà de la Seu d’Urgell. Per endur-vos un record ben autèntic del poble, compreu melmelades casolanes a Casa Pau.

Queralbs (Ripollès)

Església romànica de Sant Jaume de Queralbs Església romànica de Sant Jaume de QueralbsfemTurisme.cat
Si us agrada la fotografia, prepareu la càmera per captar tota mena d’imatges bucòliques als racons d’aquest nucli. Especialment als carrers de l’Església, al carrer Pla, a la baixada de la Font i a l’església de Sant Jaume de Queralbs. Aquest temple és famós pel seu porxo, amb sis arcs sostinguts per columnes de marbre. Els capitells són atribuïts al Mestre de Cabestany. Busqueu-hi figures humanes, animals i criatures fantàstiques.

Ossera (Alt Urgell)

Cases de pedra d'Ossera Cases de pedra d’Osserawww.lavansaifornols.com
A l’Alt Urgell, a tocar de la serra del Cadí i abraçada per les serres del Verd i Port del Comte, hi ha la vall de la Vansa i Tuixén, un territori amagat entre les muntanyes i on les carreteres que hi porten són plenes de revolts. El poble que queda més allunyat de tots és Ossera. Format per una petita església i una munió de cases, el llogaret és famós pels seus artesans. Hi ha una botiga dedicada a l’elaboració artesana de formatges, una herboristeria i el jardí botànic de Cal Nogué, on fan recol·lecció d’herbes aromàtiques i medicinals. També hi ha cal Casal, on venen melmelades i conserves, l’Espai Jaume i l’itinerari artístic per veure les escultures de l’escultor Nico de Winter.

Éller (Cerdanya)

Éller amb la serra del Cadí nevada al fons Éller amb la serra del Cadí nevada al fonsWikimedia Commons / Enfo
A la Baixa Cerdanya, Éller és un petit poble pintoresc, estranyament poc freqüentat per turistes. Està format per un conjunt de cases de pedra d’estil rústic i presidit per una petita ermita romànica dedicada a santa Eulàlia, amb un absis quadrat. S’hi arriba a peu o en cotxe des de Meranges. Un cop al poble, val la pena passejar-s’hi i també arribar fins al bosc d’Arcalís, el pla de Matons i la muntanya de la Carabassa, des d’on s’albira una vista espectacular de tota la vall de la Cerdanya.

Gisclareny (Berguedà)

Gisclareny nevat, amb el Pedraforca com a teló de fons Gisclareny nevat, amb el Pedraforca com a teló de fonsWikimedia Commons / Joan Hernández
Gisclareny és l’únic dels disset municipis que integren el Parc Natural del Cadí-Moixeró que hi té inclosa tota la superfície. Visiteu-lo per gaudir de l’encant de les seves cases de pedra i de la vista al massís del Pedraforca, del Puig-llançada, del Penyes Altes o l’Ensija des dels seus miradors, el de Gargallosa o del d’Albert Arilla. Des del poble podeu caminar fins a la font de l’Adou, on neix el riu Bastareny.

Santa Pau (Garrotxa)

El campanar de l'església parroquial de Santa Pau il·luminat El campanar de l’església parroquial de Santa Pau il·luminatGetty Images
Al cor de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Santa Pau té unes característiques medievals molt marcades. Dins dels límits de l’antiga muralla es distribueix un conjunt de cases que semblen abraçar el castell, un edifici del segle XII gran i compacte. L’encant del poble es troba precisament en el conjunt de cases, amb detalls delicats, com les finestres gòtiques, els escuts heràldics o els arcs de pedra. On millor es resumeixen les virtuts de la localitat és a la plaça Major o Firal dels Bous, totalment porxada. El portal del mar, a prop de la plaça, ofereix una bonica perspectiva de les valls veïnes.

Durro (Alta Ribagorça)

Església de la Nativitat de Durro Església de la Nativitat de Durro20minutos.es
L’ermita de Sant Quirc de Durro és l’orgull dels poc més de cent habitants d’aquesta vila, la més pintoresca de la vall. I ho és per la seva arquitectura, però sobretot per la seva localització, en un turonet a 2 km de la vila des del qual es contempla gran part de la vall. És una petita ermita on es pot veure la còpia del frontal de l’altar romànic, la imatge gòtica de santa Julita i sant Quirc i el retaule barroc, que es conserven avui al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Al poble, ple de balcons amb volades que sobresurten fins a mig carrer i terrats de pissarra, també es pot donar una ullada a la Nativitat de Durro, que és a l’entrada.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació