Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

15 excursions de muntanya al sud de Catalunya

Rutes de diferents nivells i durades per descobrir els cims, els boscos i les carenes de les comarques meridionals

El sud de Catalunya és ben conegut per la seva tradició vitícola i la seva oferta cultural. Però no podem deixar de banda l'immens patrimoni natural que ofereixen aquestes contrades. A continuació us proposem quinze excursions de muntanya per descobrir-lo.

La Foradada del Montsià (Sant Carles de la Ràpita, Montsià)

El mirador de 'La Foradada', a Montsià El mirador de 'La Foradada', a MontsiàViquipèdia
La Foradada és un mirador i un forat espectacular que travessa la serra del Montsià. Des d’allà es pot gaudir de la vista del paisatge del delta de l’Ebre a 700 metres d’altitud. S’hi arriba caminant unes dues hores des d’un punt situat a tres quilòmetres d’Amposta, a l’altura del Mas de Miralles. El sender que cal seguir és el GR 92. L’itinerari transcorre pel fil de la serra, passant per la font del Burgar, els plans de Mata-redona i finalment la Foradada. Per gaudir de la natura a la zona, també podeu baixar de la serra i visitar la zona d’aiguamolls i arrossars a Sant Carles de la Ràpita, amb alguns amagatalls i miradors des d’on es poden observar ocells.

Distància i durada aproximada: 6,6 km d’anada i tornada. Unes 2 hores i 30 min

El mirador del Montsant (la Morera de Montsant, Priorat)

Un balcó natural Un balcó naturalTurisme Priorat
Hi ha moltes maneres d’endinsar-se en el Parc Natural de la Serra de Montsant, al nord del Priorat. Una d’elles és accedir-hi pels cingles de la serra Major de Montsant des de la Morera de Montsant, el poble més alt i antic del Priorat històric. La ruta avança pel grau de la Grallera, amb les altíssimes parets rocalloses que impressionen per la seva rectitud i que li donen la forma de gran taula, i arriba fins al mirador de la serra Major. Des d’aquí, la vista de tot el Priorat és impagable. Per brindar per tot el que heu vist i viscut, us recomanem una visita al celler Perinet, on podreu gaudir d’un esmorzar o d’un pícnic entre vinyes o d’una visita guiada i un tast.

Distància i durada aproximada: 7,3 km d’anada i tornada. Unes 3 hores.

Les roques de Benet (Horta de Sant Joan, Terra Alta)

Panoràmica de les roques de Benet, a les muntanyes dels Ports Panoràmica de les roques de Benet, a les muntanyes dels PortsGetty Images
Són les muntanyes més característiques dels Ports, un paratge impressionant i evocador al qual tothom amb un mínim de forma física pot acostar-s’hi en bicicleta o accedir-hi a peu pels senders que hi porten. Des del mirador contemplareu una panoràmica del conjunt de penya-segats que arriba als cent metres en alguns punts. Des del cim del Castell, a 1.017 m, gaudireu d’una vista d’ocell de tota la plana i de les muntanyes que l’envolten. I, si teniu sort, veureu voltors. Hi podeu arribar des del coll de les Eres, una desviació que surt de la pista asfaltada que uneix Horta de Sant Joan amb el Mas de la Franqueta, situada a 4,8 km del seu inici, a la carretera T-330.


Distància i durada aproximada: 5 km d’anada i tornada. Unes 4 hores i 15 min.

Ruta de Siurana al grau de la Trona (Siurana, Priorat)

Penya-segats de la Trona, a Siurana Penya-segats de la Trona, a SiuranaGetty Images
Aquesta ruta circular surt des de la localitat de Siurana i dona la volta a la muntanya sobre la qual s’alça el poble per un recorregut que alterna els penya-segats, els boscos i el riu. Surt des del castell de Siurana, envoltat de penya-segats amb vista al pantà de Siurana i voreja la muntanya per un camí alçat sobre la roca fins a arribar al punt més alt: el grau de la Trona, un mirador espectacular i força vertiginós sobre el pantà. Un cop assolit el grau, el camí fa baixada per un corriol, passa pel toll de la Palla (un gorg on us podeu banyar si fa calor) i torna al poble donant la volta a la muntanya. En total es recorren sis quilòmetres que es poden fer en dues hores i mitja sense presses.

Distància i durada aproximada: 5,890 km d’anada i tornada. Unes 4 hores i 15 min.

Els estrets d’Arnes (Arnes, Terra Alta)

Els Estrets d'Arnes El Toll Blau, l'única zona on és permès banyar-seSílvia Sabaté
Per fer un passeig memorable acompanyat de la remor de les aigües, us animem a caminar per aquest congost que forma part de la reserva del port d’Arnes, un dels paratges més bonics de les muntanyes dels Ports. Per arribar-hi, situeu-vos darrere de l’Ajuntament renaixentista d’Arnes i des d’allà agafeu la pista senyalitzada que en poc més de quatre quilòmetres duu a la zona d’aparcament situada sota les Moletes dels Viernets, ja a l’entrada del congost, on es troba el toll Blau, una piscina natural i fonda que convida al bany. El camí dels Estrets ressegueix el riu del mateix nom, el qual ha esculpit a la roca un continu de tolls i basses. Trobareu una zona de pícnic i diferents plafons que us ajudaran a entendre la vegetació, la fauna o els oficis vinculats a l’entorn. Si teniu sort, podreu veure cabres salvatges, llúdrigues, voltors o àligues daurades.

Distància i durada aproximada: 8,8 km d’anada i tornada. Unes 2 hores i 15 min.

Avencs de la Febró (la Mussara, Vilaplana, Baix Camp)

Avencs de la Febró Interior dels Avencs de la Febró Mochila en la espalda
Us proposem entrar en una esquerda de roca de 250 metres de llargària i 30 metres de fondària oberta a la serra de la Mussara. És un dels tres avencs de la Febró, el que és més accessible (els altres dos queden encara més amagats). Hi podeu arribar des del refugi de la Mussara, seguint el recorregut marcat. L’entrada a l’avenc és difícil de trobar. Haureu d’estar atents al punt on hi ha diferents instal·lacions d’acer, com grapes i cables, que permeten baixar a l’avenc. No és perillós, però cal baixar a poc a poc i amb precaució, sobretot amb els infants. És recomanable anar ben abrigats i portar algun frontal o lot.

Distància i durada aproximada: 6,2 km d’anada i tornada. Unes 2 hores i 40 min.

El congost de Fraguerau (Ulldemolins, Priorat)

Ermita de Sant Bartomeu de Fraguerau Ermita de Sant Bartomeu de FraguerauGetty Images
Planteu-vos a Ulldemolins per visitar les ermites de Sant Antoni i Santa Bàrbara i fer l’excursió fins a aquest paratge que forma el riu Montsant entre la serra de la Llena i la de Montsant. El lloc rep el nom de l’ermità fra Guerau, un home que va viure en una balma propera al riu a l’edat mitjana, al costat de la qual s’alça l’ermita romànica de Sant Bartomeu. Passareu per les Cadolles Fondes, unes basses esculpides a la roca, pel pont penjant per travessar el riu i al costat de grans roques de formes arrodonides com les dels Tres Jurats o la Roca Balladora.

Distància i durada aproximada: 6,2 km d’anada i tornada. Unes 2 hores i 40 min.

El toll del Vidre (Arnes, Terra Alta)

GAL-Grans rutes-10 La ruta Estels del Sud recorre el massís del Port i arriba a racons tan bells com el del toll del Vidre, una piscina natural del riu d’Algars a la qual s’accedeix des del poble d’Arnes.© Rafael López-Monné
Una de les excursions clàssiques que es pot fer des del poble d’Arnes. Hi arribareu per la pista que surt des de davant del cementiri, que s’endinsa cap al massís dels Ports. El camí, que es coneix amb el nom de ‘camí del mas de Pau’, està senyalitzat i transcorre per zones de vinya i boscos mediterranis. Trigareu una hora i mitja a peu o vint minuts en cotxe. Un cop al final del recorregut, reconeixereu el toll del Vidre pel salt d’aigua que cau sobre una gran piscina natural, ideal per banyar-se quan fa calor. Des d’aquest punt podeu aprofitar per fer altres excursions, com la que puja al refugi del mas de Damià o la que arriba al barranc, al riu de les Valls o al cim de penya Galera.

Distància i durada aproximada: 14 km d’anada i tornada. Unes 3 hores.

La fageda del Retaule (La Sènia, Montsià)

Faig pare fageda del retaule ports El Faig Pare, l'arbre més espectacular de la rutaWikimedia Commons
A pocs quilòmetres de la Sénia i el pantà d’Ulldecona, dins el Parc Natural dels Ports trobareu aquesta fageda, un dels espais naturals més sorprenents de la comarca. Hi arribareu per la carretera que va a Benifassà. Un dels racons més espectaculars del bosc és l’espai que ocupa el Faig Pare, un arbre centenari que creix en un vessant inclinat i que ha desenvolupat unes arrels espectaculars. Després de visitar el faig i la fageda val la pena arribar fins al barranc de la Carrasca, on hi ha tres alzines de grans dimensions i una altra petita fageda.

Distància i durada aproximada: 12 km d’anada i tornada. Unes 2 hores 40 min.

Ermita de Sant Salvador (Margalef de Montsant, Priorat)

Ermita de Sant Salvador L’ermita de Sant Salvador, a MargalefWikimedia Commons / Arnaucc
Una de les tantes ermites amagades de la serra de Montsant és la de Sant Salvador, del segle XVI. Es tracta d’un temple molt senzill, construït dins d’una balma, recollit dins la muntanya. És un lloc ideal per fer-hi una excursió, contemplar el paisatge dels voltants i fer un glop d’aigua fresca a la font. S’hi arriba des del poble de Margalef de Montsant, on podeu visitar el Centre d’Interpretació de l’Oli i de les Economies Productives de la Serra de Montsant.

Distància i durada aproximada: 7 km d’anada i tornada. Unes 2 hores.

Estels del Sud (Terra Alta, Baix Ebre i Montsià)

Les muntanyes dels Ports, protagonistes de la travessa 'Estels del Sud' Les muntanyes dels Ports, protagonistes de la travessa ‘Estels del Sud’www.estelsdelsud.com
Aquesta travessa de 84 quilòmetres us portarà a gaudir de cinc dies de senderisme al Parc Natural dels Ports, envoltats de natura salvatge i d’un paisatge espectacular. Es tracta d’una ruta circular; per tant, es pot fer en els dos sentits de la marxa i començar i finalitzar en qualsevol dels cinc allotjaments que funcionen com a inici-final d’etapa: dos refugis, un hotel i dues cases rurals. El ‘morralet’, el paquet per fer el recorregut, consta d’una targeta de pas, d’un tapaboques de coll exclusiu i de la guia de la travessa.

Distància i durada aproximada: 84 km tota la ruta circular. Cinc dies.

Ermita de la Pietat (la Morera de Montsant, Priorat)

Els murs i l'entorn de l'ermita de la Pietat Els murs i l’entorn de l’ermita de la PietatWikimedia Commons / Teresa Llena
Des de la cartoixa d’Escaladei es pot fer una excursió fins a la Pietat, una masia del segle XVIII que es va construir per ordre del prior com a lloc de repòs per als monjos. En només quinze minuts, i a través del camí dels Cartoixans, amb molt bona vista sobre les ruïnes de la cartoixa i el mar de vinyes del territori de la denominació d’origen Montsant s’arriba a la masia. Un cop allà hi ha dues opcions: o tornar al punt d’inici o continuar fins al mas de Sant Antoni (antic poble de Montalt) i la font Pregona, on, segons la tradició, l’aigua mai no deixa de brollar.

Distància i durada aproximada: 6,2 km d’anada i tornada. Unes 3 hores.

Roca Corbatera (Cornudella de Montsant, Priorat)

El cim de la Roca Corbatera El cim de la Roca CorbateraWikimedia Commons / Jordi Gili
Amb una altitud de 1.163 m hi ha la Roca Corbatera, el cim de la serra de Montsant.
S’aixeca sobre els cingles de Cornudella de Montsant i és un lloc privilegiat des d’on s’albira tota la comarca del Priorat, el Camp de Tarragona i fins i tot els Pirineus o, en dies molt clars, l’illa de Mallorca. Hi podeu arribar des d’Albarca, poble que forma part del municipi de Cornudella de Montsant, seguint l’itinerari 11 del Parc Natural.

Distància i durada aproximada: 6,2 km d’anada i tornada. Unes 3 hores.

La font de la Llúdriga (Capafonts, Baix Camp)

Els gorgs de les Tosques, a Capafonts Els gorgs de les Tosques, a Capafontswww.valldecapafonts.com
Des del poble de Capafonts surt una ruta que s’endinsa al bosc, tot seguint el riu Brugent fins a un conjunt de piscines naturals, anomenat ‘les Tosques’ i que continua fins a arribar a la font de la Llúdriga, la font més abundant del terme. Fins a la font de la Llúdriga hi ha un quilòmetre i mig aproximadament. Des d’aquí podeu tornar al poble o allargar l’excursió mitja hora més fins a la cova de les Gralles, una impressionant cavitat a la roca per la qual (quan ha plogut) baixa un espectacular salt d’aigua.

Distància i durada aproximada: 3 km d’anada i tornada. 1 hora 30 min.

El Brogit de la Vall (Baix Camp, Conca de Barberà i Alt Camp)

Els cingles de Mont-ral, un dels espais naturals per on passa la ruta 'El Brogit de la Vall' Els cingles de Mont-ral, un dels espais naturals per on passa la ruta ‘El Brogit de la Vall’Wikimedia Commons / Alberto-g-rovi
Per viure una aventura tranquil·la a les muntanyes de Prades, aquest recorregut s’endinsa per espectaculars boscos, rius i muntanyes. S’acostuma a fer en quatre etapes, seguint un itinerari senyalitzat i circular, dormint en refugis o cases rurals. La ruta es pot fer per lliure reservant a la central de reserves d’El Brogit Guiatges, o bé amb guia, acompanyats dels creadors de la ruta.

Distància i durada aproximada: 70 km, la ruta circular. Quatre dies.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació