Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

8 maneres de gaudir de l’hivern a la Vall d’Aran

Envoltada de muntanyes de més de tres mil metres d’altitud, la Vall d’Aran és un paradís per als amants dels paisatges nevats, els pobles amb encant i els esports d’hivern

Apropant-nos a Unha, un poble de postal

Les cases d'Unha, cobertes de neu Les cases d’Unha, cobertes de neuGetty Images
La Vall d’Aran comprèn trenta-tres pobles envoltats de muntanyes on la pedra, la fusta i la pissarra de les cases conviuen en harmonia amb les ermites romàniques i els ponts de pedra. Amb la neu, aquestes poblacions s’emblanquinen i ofereixen una imatge encara més evocadora. Us animem a visitar-los tots, i especialment Unha, un dels més ben conservats, amb vista a la vall, la glacera i els pics de la Maladeta. L’església romànica de Santa Eulàlia, amb la seva torre octogonal treu el cap sobre les cases de parets de pedra i teulada de pissarra que configuren el nucli urbà.

Fent una sortida en trineu

Gossos husky, experts en arrossegar trineus Gossos husky, experts en arrossegar trineuswww.montgarri.com
Sabíeu que el trineu arrossegat per gossos és un dels sistemes de transport de passatgers més antics del món? Molt abans que s’inventés la roda, a Lapònia ja els feien servir per desplaçar-se! Avui dia, no cal viatjar en el temps ni en l’espai per viure l’experiència de lliscar per la neu entre boscos d’avets. Al Pirineu de Lleida diverses empreses ofereixen la possibilitat de realitzar excursions amb trineu, ja sigui dalt d’un trineu tirat per dotze gossos, dirigits per un guia (el múixer), en un trineu individual, portant les regnes del trineu un mateix o en un trineu arrossegat per un cavall. A Baqueira Beret es pot fer un recorregut diürn o nocturn fins al bosc de Dossau i al santuari de Montgarri, on es pot gaudir d’un típic dinar o sopar aranès i també passejades pel pla de Beret i Parros en un trineu tirat per cavalls.

Passejant pel poble d’Arties

Panoràmica d'Arties Panoràmica d’Artieswww.visitarties.es
El temps sembla haver-se aturat als carrerons d’Arties, un nucli on el patrimoni i la cultura aranesos hi són molt ben representats. A la vora de l’església de Santa Maria, del segle XII, amb una nau romànica i una torre gòtica de cinc pisos, s’aixequen els edificis més elegants de la vall, alguns d’estil renaixentista. El parador d’Arties, a la casa de Don Gaspar de Portolà, és un dels tresors romànics de la vall, i, com a testimoni del gòtic, no deixeu de visitar Sant Joan d’Arties, on es fan exposicions temporals. El poble és una de les portes al vessant aranès del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Gaudint de la cuina tradicional

Un plat d'olha aranesa Un plat d’olha aranesaWikimedia Commons / juancandela225
La gastronomia aranesa és un gran reclam per fer una estada a la vall. Sobretot a l’hivern. Tasteu les sopes (com l’olha aranesa) o els estofats de carn de caça, com el civet de senglar. Tampoc no podeu deixar de provar les ‘crespeth’, la varietat típicament aranesa de la popular ‘crêpe’ dolça francesa, a més de les ‘raclettes’, les ‘fondues’ o els formatges artesans. Si sou a la vall un dimarts a Vielha, un dijous a Bossòst o un divendres a Les, animeu-vos a fer la ruta del Pintxo Pote, una proposta de tapa del dia, el ‘pintxo’, servida amb una beguda —generalment, un vi de la casa o ‘zurito’ de cervesa. Tot un clàssic importat del nord d’Espanya.

Visitant el museu de la neu

Una de les sales del Musèu dera Nhèu Una de les sales del Musèu dera Nhèuvisitvaldaran.com
Com es formen els cristalls de gel? Com és un floc de neu? Què són les allaus? Si voleu saber-ho tot sobre la neu i sobre com els habitants de la Vall d’Aran s’han anat adaptant al clima fred i a les nevades, apropeu-vos al poble d’Unha per visitar el Musèu dera Nhèu, situat a l’edifici Ço de Brastet, conegut també amb el nom de ‘castell d’Unha’, del segle XVI. És una de les seus de Musèus Dera Val d’Aran, que inclou altres espais visitables a la vall, com l’Ecomusèu Çò de Joqnchiquet de Vilamòs, el Musèu dera Val d’Aran de Vielha, els molins de Salardú i d’Unha o la Mina Victòria. Els dilluns, dimarts i dimecres, de 10:00 h a 13:00 h; i els dijous, divendres i dissabtes, de 17:00 h a 20:00 h.

Fent una excursió pel bosc de Baricauba

Una de les avetoses més impressionants del Pirineu: el bosc de Baricauba Una de les avetoses més impressionants del Pirineu: el bosc de Baricaubavisitvaldaran.com
Voleu descobrir una de les avetoses més ben conservades del Pirineu? Des del poble des Bordes, en direcció a Era Artiga de Lin, cal desviar-se cap a Gausac. Després d’uns quants revolts arribareu al mirador de Roca de Serra, des d’on es veu tota la vall de l’Artiga de Lin i, fins i tot, el pic de l’Aneto i la seva glacera, amb neus perpètues. Entre els arbres que veureu mentre avanceu per la pista hi ha avets, faigs i bedolls. A mig camí hi ha una zona de pícnic al Plan Batalher, des d’on s’arriba a la bassa de les Olles (a cinc quilòmetres) i a un mirador sobre els pobles de Betlan, Montcorbau, Mont i Vilac.

Fent una estada a Bagergue, un poble a tocar del cel

El poble de Bagergue Bagergue està considerat un Poble amb Encant
El poble de Bagergue és el més enlairat de la Vall d’Aran. Està situat a 1.419 metres d’altitud, al sector més meridional de la vall de l’Unhòla i es caracteritza pel tipisme de les seves cases, l’ermita romànica de Sant Fèlix i el museu particular ‘eth corrau’, una mostra de 2.500 objectes que reflecteixen una cultura i unes tradicions ancestrals. Us hi podeu allotjar en apartaments, cases rurals o hotels, tots acollidors i d’estil rústic.

Fent esquí alpí o de fons

Pistes de Baqueira Beret Pistes de Baqueira Beretwww.baqueira.es
La Vall d’Aran és un dels punts de referència dels esports de neu del sud d’Europa. A Baqueira Beret, hi podeu practicar l’esquí alpí i també el nòrdic. En les estacions d’esquí alpí, si sou principiants en aquesta modalitat o no voleu fer gaires esforços, trieu les pistes verdes. Al contrari, si en sou molt experts, podeu baixar per les negres. A mig camí hi ha les blaves (amb una mica més de desnivell i dificultat que les verdes) i les vermelles (pensades per a persones amb un nivell mitjà alt, i amb més desnivell i obstacles). A Baqueira Beret també hi trobareu parcs lúdics o jardins de neu per divertir-se amb els infants.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació