Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

El gra de fajol, emblema del receptari garrotxí

El gra de fajol és un dels productes més representatius de la cuina tradicional garrotxina, especialment en forma de farinetes dolces

El gra de fajol, també anomenat blat serrat, blat cairut o blat sarraí, és un cultiu originari de Manxúria, a la Xina, que avui en dia es cultiva sobretot a Rússia, Ucraïna, el Canadà, França i Itàlia. “Tot i que molt sovint se l’ha tractat com un cereal, per la similitud d’usos, no ho és.

El fajol pertany a la família de les poligonàcies”, explica Emili Bassols, biòleg del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. A Catalunya, el fajol s’ha cultivat de manera continuada a la Garrotxa des del segle XVI, però aquesta tradició centenària va estar a punt de desaparèixer unes dècades enrere.

Afortunadament, fou salvada gràcies al treball i a la tossuderia d’una pagesa del poble de Batet de la Serra: la Carme Plana. De família pagesa, la Carme i el seu marit, Ricard Maya, van decidir recuperar un petit sac de fajol que hi havia penjat a la porta de l’entrada de la masia familiar. Eren els anys vuitanta, quan ja pràcticament ningú no cultivava fajol a la comarca. “Vam decidir tornar a plantar aquest gra per amor a la terra i per les ganes de veure com era la planta, perquè jo recordava que els camps de fajol florits eren molt bonics. Ho vam fer, tot i que la majoria de gent ens deia que estàvem grillats!”, recorda la Carme.

Dècades enrere, el fajol s’utilitzava per alimentar tota mena de bestiar, com ara les gallines o els godalls, però també era una farina econòmica que entrava a la taula de moltes cases en forma de pa, i fins i tot era una menja habitual durant les celebracions. “Els meus avis per Nadal no es podien permetre comprar torrons ni xocolata, i per postres menjaven farinetes de fajol, que en deien el torró dels pobres”, assegura Joan Massegur, cap de cuina del Restaurant dels Ossos, un restaurant familiar ubicat a mig camí entre Olot i Batet de la Serra que basa la seva carta en el receptari i productes propis de la comarca i que actualment ofereix les típiques farinetes de fajol dins la carta de postres.

Avui, quaranta anys més tard, la Carme Plana continua essent de les poques pageses que cultiva fajol a la comarca, a més d’elaborar-ne farina amb un molí de pedra. Si voleu tastar els seus productes, la trobareu els divendres i dissabtes al Mercat del Rengle d’Olot, on, a més de vendre productes d’horta, també ofereix derivats del fajol, com ara macarrons, carquinyolis, sèmola, farina o farinetes a punt per fregir.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació