Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català remarca la contribució del sector en el foment de la llengua

El lliurament dels guardons va tenir lloc dimarts 29 de novembre a Barcelona

L’APPEC editors de revistes i digitals ha celebrat aquesta setmana la 22a Nit de les Revistes i la Premsa en Català, l’acte institucional de referència del sector i que cada any reconeix la tasca i la trajectòria de les publicacions —en format físic i digital— dels Països Catalans a través d’un lliurament de premis.

La cita d’enguany s’ha emmarcat, de nou, en un delicat context per la llengua catalana. Per això, durant l’acte, l’entitat va remarcar el paper de les revistes i la premsa en català a l’hora de promoure la llengua i, a la vegada, va reconèixer iniciatives que, d’una manera significativa, també contribueixen a incentivar-ne l’ús social.

En la seva intervenció, el president de l’APPEC, Germà Capdevila, va assenyalar que “les revistes som la porta d’entrada a la lectura i a la cultura” i “reivindiquem aquest paper. [...] Els qui creuen que el català té els dies comptats s’equivoquen. Hi hem sigut en els moments més bons i en els més difícils del país, i continuarem sent-hi, amb la complicitat dels lectors i subscriptors”, va subratllar.

Dotze mitjans de comunicació premiats i tres reconeixements a la trajectòria
La Nit de les Revistes i la Premsa en Català va lliurar el premi a millor publicació a Entreacte, en la categoria de Revistes; a L’Ebre, en Premsa no diària; al Segre, en Premsa diària, i a Núvol, en Digital.

Així mateix, el guardó a millor reportatge va recaure en la Directa per ‘Talp d’estat’, de Jesús Rodríguez, en la categoria de Revistes; en La Comarca d’Olot per ‘Quan la superació és l’única opció’, de David Planella, en Premsa, i en el diari Ara per ‘Barcelona: la tortura del soroll’, de Maria Ortega i Auri Garcia Morera, en Digital.

La Nit també va concedir el premi a millor disseny editorial a FULL de Lectura, en la categoria de Revistes; el 3 de vuit, en Premsa, i Esguard, en Digital. I, un any més, també ha distingit les millors portades, escollides per votació popular, i que han guanyat La Mira, en la categoria de Revistes, i Nova Tàrrega, en Premsa.

Com en cada edició, l’acte va servir per commemorar la trajectòria de mitjans de comunicació que celebren efemèrides destacades. Per això, es va homenatjar Celsona i Descobrir pels seus 25 anys, i Església d’Urgell, que fa 50 anys.

Premis especials de la Junta de l’APPEC
Durant la Nit de les Revistes i la Premsa en Català, conduïda per l’escriptor Màrius Serra, la Junta de l’APPEC va voler reconèixer projectes que incentiven l’ús del català. En aquest sentit, va atorgar el Premi Comunicació a Televisió de Catalunya per l’aposta d’‘Eufòria’, perquè “ha tingut la capacitat d’atraure públic jove a l’entreteniment en català, en un moment en què les alternatives a la televisió convencional i en altres llengües han passat a ser majoritàries”.

En la mateixa línia, van fer entrega del Premi Societat a les famílies de l’Escola Turó del Drac de Canet de Mar per “haver presentat batalla als tribunals en contra de la mesura del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’impartir el 25% de les classes en castellà a petició d’una sola família”. L’entitat aplaudeix “la seva valentia i convicció en la defensa del català com a llengua vehicular a l’escola”.

I, finalment, l’APPEC va guardonar Softcatalà amb el Premi Cultura pels seus “25 anys de trajectòria en favor de normalitzar el català en l’àmbit de les noves tecnologies”, ja que milers d’usuaris utilitzen cada dia projectes d’aquesta organització sense ànim de lucre, com el traductor, el corrector i el diccionari de sinònims. A més, l’associació valora que membres de Softcatalà han participat en la creació del Paraulògic, “el joc de moda que escampa el català per les xarxes”.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació