Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Tresors monumentals sorprenents de l’Anoia

En una escapada a Capellades i la Pobla de Claramunt podem endinsar-nos en la prehistòria, fer paper artesanal i pujar a peu al castell de Claramunt

A l’Anoia s’ha trobat un tresor excepcional: les restes del crani d’un neandertal de fa més de 60.000 anys. Aquest avantpassat nostre va viure a l’abric Romaní de Capellades, i han hagut de passar més de quaranta anys d’excavacions continuades perquè la troballa aflorés. Feta l’agost passat, és molt rellevant: ha posat l'abric Romaní en el podi dels jaciments arqueològics més destacats del món per conèixer el comportament social i cultural dels nostres parents ancestrals. L’abric Romaní és un dels jaciments del Parc Prehistòric de Capellades, que es pot visitar i que s’estén per la curiosa formació geològica de la cinglera del Capelló, on Capellades s’aboca sobre el riu Anoia.

Sense moure’ns de Capellades, visitem un altre dels seus indrets emblemàtics, el Museu Molí Paperer, que recull el llegat d’una rellevant indústria: durant els segles XVIII i XIX, la vila va ser un dels més importants centres paperers del país i va arribar a assolir renom internacional. El museu recull la història del paper des dels seus orígens fins als processos actuals de fabricació. I al soterrani del molí encara avui es continua elaborant paper fet a mà. De fet, entre les seves activitats educatives, n’hi ha una on els visitants fan paper reciclat, per sensibilitzar sobre la necessitat del reciclatge i la sostenibilitat.
El de Capellades no era l’únic molí paperer de la zona. Els Camins del Paper són cinc itineraris que permeten descobrir el llegat d’un paisatge industrial format pel riu Anoia, les rieres, els recs, les rescloses i els molins paperers.

L’Anoia és també una terra de castells. Se n’hi van aixecar molts entre els segles X i XI per vigilar els límits dels territoris conquerits als musulmans. Un dels castells que va adquirir més poder va ser el de Claramunt, situat a la Pobla de Claramunt, a tocar de Capellades, i al capdamunt de la serra de la Guàrdia, des d’on protegia la conca d’Òdena. Té l’estructura clàssica dels castells del segle XII, amb dos recintes murallats: el sobirà, on hi ha l’àrea residencial, la sala gòtica i quatre torres, i el jussà, que acollia els serveis del castell i que avui és un gran pati envoltat de muralles. És ideal per anar-hi amb la canalla, perquè la ruta a peu per arribar-hi és plena de sorpreses: La muntanya dels nens convida a relacionar-se amb l’entorn a través del joc, l’experimentació o l’acció.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació