Anuncia't al Descobrir
ESCAPADES DE SETMANA SANTA
Sis propostes per gaudir del territori aquestes vacances

8 ermites petites i encantadores que heu de conèixer

Des de romàniques i visigodes a rupestres o neoclàssiques

N’hi ha de romàniques, visigodes, rupestres o neoclàssiques, però totes són petites i en la majoria dels casos estan allunyades de les poblacions i per arribar-hi s’ha de fer una petita excursió. Us en descobrim algunes de les més sorprenents

Ermita de l’Abellera (Prades)

L'ermita de l'Abellera, a Prades L'ermita de l'Abellera, a PradesWikimedia Commons / future75
Prop de la vila de Prades trobareu aquesta singular ermita, incrustada en una roca d’una cinglera, aprofitant una cova que havia servit d’aixopluc. Es tracta d’un temple de l’any 1570 al qual podreu arribar fent una caminada d’una hora i mitja des de Prades, a través d’una ruta senyalitzada, o bé en cotxe per la carretera en direcció a la Febró. Tot just quan acaben les cases de Prades, cal agafar un desviament a mà esquerra. Des de l’església es té una bonica vista de la vall del Brugent i del poble de Capafonts al final.

Ermites de Cóll i Cardet (Vall de Boí)

Ermita de l'Assumpció de Coll Ermita de l'Assumpció de Collwww.vallboi.cat
Per visitar les ermites romàniques menys conegudes i freqüentades de la vall de Boí i així gaudir del silenci original d’aquests temples, us animem a apropar-vos a aquest parell de temples. A Cóll es pot visitar l’ermita de l’Assumpció de Cóll, una petita construcció situada a l’extrem del poble, envoltada d’un paisatge de muntanya encisador. En sorprèn, sobretot, la senzillesa, però, si hom s’hi atansa, es poden veure els detalls com la decoració escultòrica dels arcs i la portada, amb un doble joc de columnes i capitells esculpits. Més a prop de Barruera, al poble de Cardet, hi ha Santa Maria de Cardet. Aquí la peculiaritat rau en la forma del campanar, que no és de torre sinó de paret, i la cripta s’adapta perfectament a la muntanya.

Ermita de Santa Caterina (Torroella de Montgrí)

Santa Caterina amb el castell de Montgrí al fons Santa Caterina amb el castell de Montgrí al fonsWikimedia commons / Arnaugir
Aquesta petita ermita va inspirar Víctor Català a l’hora d’escriure ‘Solitud’. Està situada al fons de la vall de Santa Caterina, als peus del castell de Montgrí. Des de la fortificació, un sender local porta a l’altra banda de la muntanya, on hi ha l’ermita. Va ser fundada a finals del segle XIV per tres frares vinguts de Montserrat i es va convertir en centre de devoció popular durant els segles XVII i XVIII, coincidint amb una època de fam, guerra i pesta.

Ermita de Sant Elm (Sant Feliu de Guíxols)

Ermita de Sant Elm, l'inici de la Costa Brava Ermita de Sant Elm, l'inici de la Costa BravaWikimedia Commons/ Enzo
Hi ha diverses versions sobre l’origen de la denominació ‘Costa Brava’. Una d’elles n’atribueix el bateig a l’escriptor Ferran Agulló, a qui se li va acudir aquest nom mentre contemplava el litoral des del mirador de l’ermita de Sant Elm, a Sant Feliu de Guíxols. Està emplaçada en un turó que s’aixeca a l’extrem sud de la badia. L’edifici sorprèn per la seva senzillesa. És blanc i de línies arquitectòniques rectes, amb detalls de pedra a les cantonades. La construcció actual és del 1723.

Santa Eugènia de Saga (Ger)

Portalada de Santa Eugènia de Saga Portalada de Santa Eugènia de SagaWikimedia Commons / Àngel M. Felicísimo
Entre els pobles de Ger i Bolvir, a la Cerdanya, hi ha el poble de Saga, on podeu visitar una petita joia romànica: l’ermita de Santa Eugènia, romànica, del segle XI. Té un portal format per dos arcs que surten de les seves columnes amb capitells decorats. El campanar d’espadanya està construït amb pedres i maons. A prop d’aquesta església podeu apropar-vos a visitar-ne d’altres, com la de Sant Climent de Gréixer, la de Santa Coloma de Ger, la de Sant Pere d’Olopte i la de Sant Policarp de Cortàs.

Ermita de la Trinitat (Sitges)

Façana modernista de l'ermita de la Trinitat Façana modernista de l'ermita de la Trinitatwww.gfc.cat
Descobriu aquest racó idíl·lic i molt mediterrani situat al Parc Natural del Garraf. Al costat de la capella (pintada de color blau i blanc) hi ha un bonic mirador que permet contemplar una meravellosa vista marina de les costes del Garraf. S’hi pot arribar a peu des de Sitges (des de la urbanització La Llevantina) per camins de muntanya senyalitzats entre pins i margallons. L’ermita és del 1375. La façana de l’entrada està coberta de pedres i arcs d’estil modernista.

Ermita de Sant Aniol d’Aguja (Montagut i Oix)

Façana de l'ermita de Sant Aniol d'Aguja Façana de l'ermita de Sant Aniol d'AgujaWikimedia Commons/ Joan Llosas
Necessiteu un parell d’hores d’excursió per arribar a la petita ermita de Sant Aniol d’Aguja, a la Garrotxa. Des de Sadernes cal que us aproximeu fins a l’aparcament que hi ha a prop del pont de Sant Valentí per iniciar el trajecte a peu des d’aquest punt. El trajecte transcorre entre un frondós bosc acompanyat constantment per la remor de les aigües, el cabal de les quals s’ha de creuar en diverses ocasions saltant entre les pedres o posant els peus en remull. Al costat de la petita ermita s’aixequen les restes de l’antic refugi. Des de Sant Aniol val la pena arribar al salt del Brull, per gaudir d’una de les caigudes d’aigua més espectaculars de Catalunya.

Ermites penjades d’Àger

La Pertusa, una de les ermites penjades d'Àger La Pertusa, una de les ermites penjades d'ÀgerGetty Imatges
A la vall d’Àger es poden trobar fins a una dotzena d’ermites, algunes d’elles situades en llocs espectaculars, com l’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, situada a dalt d’un penya-segat sobre el pantà de Canelles, a prop de Corçà, a l’inici del camí del congost de Mont-rebei. Una altra església impressionant, sobretot per la seva situació, és la de la Mare de Déu de Pedra, penjada en un cingle a 1.065 metres d’altitud, sobre la plana d’Àger. Altres ermites que val la pena visitar són les de la Santíssima Trinitat, a prop de la Règola; la de Sant Pere Màrtir, a prop d’Agulló; la de Sant Pere de Millà, a Millà; la de Santa Elena, entre Àger i Agulló, i la de Sant Jaume de Cas.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació