Anuncia't al Descobrir
ESCAPADES DE SETMANA SANTA
Sis propostes per gaudir del territori aquestes vacances

El Montseny, tot l’any

L’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny agrupa una seixantena d’empreses vinculades al turisme que tenen com a principal objectiu oferir serveis de qualitat i desestacionalitzats en el marc de l’ecoturisme i l’economia circular

L’esplèndid entorn natural que ofereix el Montseny i els seus pobles i la seva proximitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona representen tot un repte per a la zona, una situació en què el model turístic té molt a dir. És per això que l’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny (AETM) dedica bona part dels esforços a treballar a favor d’un turisme responsable que no comporti un perjudici ni per als habitants d’aquest territori ni per al medi.

Un dels principals reptes als quals han de fer front és el de donar continuïtat a les famílies que treballen en el sector primari. “La gent que viu de la terra, del bosc i del bestiar va minvant dia rere dia, i amb ells perdem un gran patrimoni cultural, llocs de treball i un entorn cuidat que, entre molts altres avantatges, permet evitar incendis”, explica Lluís Pagespetit, president de l’AETM i educador ambiental. Formen part d’aquesta associació, per exemple, l’empresa Red Passion, impulsada per una parella que es va instal·lar a Viladrau fa un temps i que es dedica a cultivar gerds on antigament hi havia altres cultius. O també els ramaders i formatgers de L’Esquella del Montseny, una família que fa generacions que es dedica al sector primari i que estan ubicats a la masia on va néixer el bandoler Serrallonga, el mas la Sala. “Acompanyar aquesta mena de projectes és clau per a la seva supervivència, i el que pot fer el visitant és informar-se bé abans de venir al Parc i donar suport a iniciatives com aquestes, que sovint ofereixen activitats turístiques”, remarca Pagespetit, que anima tothom a atrevir-se a descobrir el Montseny més enllà dels llocs i de les èpoques més populars.

Per a l’AETM, el segon gran repte és la preservació i conservació de la biodiversitat —un fet especialment rellevant si tenim en compte que el Montseny és considerat Reserva de la Biosfera—; una qüestió que xoca directament amb la hiperfreqüentació d’alguns indrets del Parc. Per tal de millorar en aquest àmbit, l’associació considera que és clau difondre valors de respecte al medi entre els visitants i informar sobre els diversos accessos que té el Parc Natural, ja que només els més coneguts acumulen bona part dels turistes. “És important que els visitants truquin a les oficines de turisme abans de venir per saber quines activitats hi ha programades i què poden fer al Parc: se’ls obrirà un ventall molt gran de possibilitats i s’adonaran que hi ha propostes per visitar el Montseny tot l’any”, recorda Lluís Pagespetit.

Per tal d’oferir a tothom qui ho vulgui propostes de descoberta d’allò més variades, des de l’AETM organitzen dos paquets de diferent durada on un guia acompanya el visitant en un viatge fet de natura, cultura i gastronomia per diversos punts del Montseny.


Lluís Pagespetit, Educador ambiental i president de l’AETM

Quins són alguns dels llocs del Montseny que val la pena visitar i que són poc coneguts?
Si mirem els camins, rierols, horts, masies, margues, carenes i cims amb deteniment i curiositat, ens sorprendrà allò que els nostres ulls i sentits descobreixen. Per conèixer el Montseny no cal que tots ens apleguem al bell mig del Parc, hi ha indrets i racons que ens donen tota l’essència d’aquesta reserva de la biosfera. Si diversifiquem els indrets de les nostres visites i sortides, la nostra empremta hi serà més imperceptible, hem de marxar del lloc sense que la nostra presència hi deixi rastre. Si fem una volta de 360° al massís, hi trobarem llocs encisadors com la riera d’Arbúcies, el turó de la Meca a Gualba, Sant Cristòfol a Fogars de Montclús, el castell de Montclús a Sant Esteve de Palautordera, el turó de Sant Elies a Sant Pere de Vilamajor, Sant Cristòfol a la Garriga, Santa Maria de Tagamanent, la font Pomereta entre el Brull i Seva o el pont de la Sala a Viladrau, entre d’altres.

Per què us heu adherit al ‘Manifest Descobrir’?
Tenim objectius comuns: a l’Associació treballem per una economia verda i circular; per tant, volem crear productes i serveis en el marc de l’ecoturisme per fer conèixer a veïns i visitants aquests valors amb una mirada vers la sostenibilitat. Cal ser molts en aquest camí!Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació