Anuncia't al Descobrir
ESCAPADES DE SETMANA SANTA
Sis propostes per gaudir del territori aquestes vacances

9 meravelles del Pallars

Llacs, boscos, ermites romàniques, castells i altres tresors de la natura i del patrimoni

El Pallars ofereix un seguit d'oportunitats per fer rutes, viatjar al passat a través dels seus monuments, gaudir d'uns paisatges increïbles i si teniu sort, a Sapeira, podreu veure el trencalòs, un ocell en perill d'extinció. Tot això us espera en aquest racó del Pirineu, no us ho perdeu!

Castell de Mur (Guàrdia de Tremp)

El castell de Mur El castell de Mur des d’un dels murs de l’església de Santa MariaWikimedia Commons / Àngela Llop
Viatgeu al passat visitant aquest espectacular castell, que s’aixeca a la vora d’una gran roca, dominant el paisatge que l’envolta. Pertany a l’època en què aquestes terres formaven la línia divisòria entre àrabs i cristians. A cent metres, hi ha l’església de Santa Maria —del segle XIII—, on val la pena visitar el claustre. Davant del castell, hi ha un dels miradors a les muntanyes dels Pirineus més impressionants de Catalunya. La panoràmica abraça gran part de la serralada, des dels Pirineus aragonesos passant per la vall Fosca, fins a l’Aneto o la serra del Cadí.

Estany de Montcortès (Baix Pallars)

L'estany de Montcortès L’estany de Montcortès, un dels llacs càrstics de CatalunyaGetty Images
Situat a mil metres d’altitud, aquest paratge, format per l’estany, boscos de roure i canyissars, és un dels espais protegits de Catalunya. Es tracta d’un dels pocs llacs del país d’origen càrstic, no glacial. Això vol dir que les seves aigües provenen d’una font interna, com en el cas de Banyoles. L’entrada d’aigua és subterrània, ja que no hi ha cap riu que els alimenti. Un cop a la vora de l’aigua paga la pena fer la volta a l’estany i veure aus com l’ànec collverd, l’àguila pescadora o la becuda.

Santuari de la Mare de Déu d’Arboló (Gerri de la Sal, Soriguera)

El santuari de la Mare de Déu d'Arboló El santuari de la Mare de Déu d’Arboló, envoltat de muntanyesWikimedia Commons / jqmj (Queralt)
Des del centre de Gerri de la Sal podeu fer una excursió de només mitja hora fins al santuari de la Mare de Déu d’Arboló (Baix Pallars). El temple, d’origen romànic, es troba a la part superior esquerra de la Noguera Pallaresa, al lloc conegut com l’‘estret d’Arboló’. Des del pont de pedra de Gerri cal seguir les indicacions cap al santuari. El sender va pujant per la muntanya fins a arribar a un mirador sobre el riu. Un cop a l’església es poden admirar les tres portes, una a cada mur, i el campanar quadrat, fet amb carreus petits, molt ben tallats, encaixats en files perfectes.

La roureda d’Aulàs (Tremp)

El poble d'Aulàs El poble d’Aulàs rodejat de vegetaciówww.aralleida.cat
Aquest bosc de roures situat al municipi de Tremp, a prop del poble d’Aulàs, és un dels millors llocs per fer una passejada a la tardor i contemplar els colors vermellosos i grocs que adquireixen les fulles abans de caure. Hi podeu arribar des de l’Espluga de Serra, en direcció a Aulàs i Sapeira. Passareu per la font dels Capellans, on podeu beure un glop d’aigua fresca i descansar per seguir la caminada. De camí cap al poble de Castellet, deixareu el paisatge de boixedes i començareu a veure roures i alzines. També deixareu enrere les roques calcàries per trobar les de conglomerat, que recorden la muntanya de Montserrat. Passat el poble de Castellet i la roca de l’‘ull de Déu’ arribareu a la roureda, una de les més grans del Prepirineu.

Vila closa de Peramea (Peramea)

Paramea Panoràmica de PerameaGetty Images
Aquesta vila medieval, situada al Baix Pallars, es reconeix des de la distància per una gran pedra que flanqueja un grup de cases amuntegades. Passegeu pels seus carrerons empedrats sense presses, admireu les voltes i planteu-vos a la plaça, on un om monumental dona la benvinguda al viatger. Des de la plaça és fàcil arribar fins a l’església de Sant Cristòfol, que guarda en el seu interior les relíquies dels Sants Innocents. Tot passejant per la vila es veu la torre dels Colomers, la roca del Castell o l’era d’Ortega (un antic espai de producció agrícola i ramadera recuperat i restaurat per un grup cultural, amb un centre d’informació i des d’on s’ofereixen visites guiades).

Els estanys de la vall Fosca (Torre de Cabdella)

Estany Tort Estany Tort, un dels estanys de la Vall FoscaCristina Torra
El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és el territori lacustre més important del Pirineu. Hi ha tants estanys que molts autors l’han definit com “el parc dels dos-cents llacs”. Una de les zones on és més fàcil trobar-ne és a la vall Fosca, on es concentren més d’una desena de llacs que formen un paisatge aclaparador. Durant l’estiu s’hi pot accedir amb el telefèric que hi porta des de la localitat de Cabdella. L’itinerari porta directament a l’estany Gento, punt d’inici de la ruta a l’ombra del majestuós pic Tort, que passa per llacs com l’estany Tort, el de Mariolo, el d’Eixerola, Cubieso, Castieso o Morto.

Mirador de Sapeira (Tremp)

El trencalòs El trencalòs, un ocell en perill d’extincióGetty Images
A Sapeira, a l’ombra de la serra de la Terreta, podeu visitar l’església de Santa Maria, i arribar fins al mirador de la roca del Castell. Des d’aquest punt observareu la paret de Turmeda, amb una important colònia de voltors. Si teniu sort, des d’aquí també podreu veure el trencalòs, un ocell en perill d’extinció que té al territori de Tremp el nombre de cries més rellevant del món. A prop d’aquí, al poble de Torre de Tamúrcia, hi ha el Casal dels Voltors, un centre d’interpretació dedicat als voltors i altres rapinyaires.

Ruta de l’antic comerç (Salàs de Pallars)

Antiga botiga d'ultramarins L’antiga botiga d’ultramarins a Salàs de Pallarswww.salas.cat
Una barberia, una farmàcia, un cafè, un estanc, una pastisseria, una merceria perfumeria, una botiga d’Ultramarinos & Coloniales, una impremta i un quiosc. En aquests nou espais museïtzats al centre del poble de Salàs de Pallars, podreu conèixer la història de l’antic comerç mitjançant una visita. Les botigues s’han recuperat i ambientat tal com eren entre mitjans del segle XIX i finals dels anys setanta. La visita guiada s’inicia al Cafè Salón, a la plaça del Mercat, i continua per un itinerari pel nucli antic que porta als altres vuit establiments.

Cap de Boumort (Baix Pallars)

Boumort Vistes des del cap de Boumort Getty Images
A 2.077 metres d’altitud, el cap de Boumort és el punt més alt de la serra del Boumort, des d’on s’albiren els Pirineus i cims com l’Aneto o la Pica d’Estats, les muntanyes de Montserrat o el Prepirineu. Si us hi esteu una estona, potser també veureu algun cérvol, algun cabirol, un isard o alguna daina. I és que a l’Espai Natural del Boumort, amb una mica de sort, es poden contemplar animals fent vida en el seu hàbitat natural. Podeu pujar al cap de Boumort fent una ruta en cotxe, en bicicleta o a peu, des del poble de Claverol, passant per diferents punts d’interès des d’on podreu contemplar animals i el paisatge de la zona, protagonitzat per grans roques calcàries, boscos, prats i algun poble abandonat.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació