Anuncia't al Descobrir
ESCAPADES DE SETMANA SANTA
Sis propostes per gaudir del territori aquestes vacances

8 rutes familiars per viatjar en el temps i descobrir la història de Catalunya

Us convidem a descobrir a peu i en família alguns elements patrimonials que formen part de la petjada històrica del país

Pas a pas coneixereu dòlmens, menhirs o pintures rupestres; trepitjareu camins de l’època en què Catalunya era dels romans; albirareu torres de guaita que servien per defensar-se dels pirates que atacaven les nostres costes, o arribareu a castells, ermites i monestirs medievals. Agafeu la motxilla i prepareu-vos per voltar i aprendre.

Ruta megalítica a Roses

Dolmen de la Creu d'en Cobertella El dolmen de la Creu d’en CobertellaTurisme de Roses
Fent aquest itinerari circular de 4,5 km visitareu algunes de les construccions prehistòriques més emblemàtiques de l’Empordà, com el dolmen de la Creu d’en Cobertella o el dolmen i el menhir de la Casa Cremada. L’itinerari comença als afores de la localitat de Roses i transcorre dins del Parc Natural del Cap de Creus.

Cap al dolmen de Pedra Gentil

Dolmen de Vallgorguina El dolmen de VallgorguinaGetty Images
El dolmen de Pedra Gentil es troba a la localitat de Vallgorguina, dins del Parc del Montnegre i el Corredor. S’hi pot arribar en cotxe fins a tocar de la mateixa construcció, però val la pena arribar-hi a peu per gaudir encara més de la zona. Surt de Vallgorguina, segueix les marques verdes i blanques del SL-C71 i recorre una distància de 8 km a través de la riera de Vallgorguina i els boscos d’alzines sureres.

La via romana del Capsacosta

Via romana del Capsacosta Família recorrent un dels trams de la via romana del CapsacostaTurisme Garrotxa
Molt a prop de Sant Joan les Fonts, més endins de la Vall de Bianya, hi ha el petit nucli de Sant Salvador de Bianya, des d’on surt la Via Annia, una variant de l’antiga Via Augusta, que enllaçava Roma amb Cadis. Sortiu des de Sant Salvador de Bianya en direcció a Sant Pau de Segúries. El camí, que està molt ben conservat, fa pujada, ja que s’enfila per la serra del Capsacosta, però l’esforç es veu recompensat per la bellesa dels paisatges i les moltes ermites romàniques que es van trobant durant el trajecte. En total són 15 km, que es poden fer en unes quatre hores i mitja.

Camí de ronda de Tamariu al far de Sant Sebastià

 Torre de Sant Sebastià de la Guarda La torre de Sant Sebastià de la GuardaWikimedia Commons/ Marc79
Els camins de ronda unien en molts trams de la costa les torres de guaita que servien per vigilar si arribaven pirates i corsaris. Des dels camins també es controlava que no hi atraquessin vaixells sospitosos de venir carregats amb persones que tenien malalties infeccioses. Un d’aquests camins, on es pot veure una torre de guaita, és el que va de Tamariu al far de Sant Sebastià, a tocar de la torre de Sant Sebastià de la Guarda. En total són 9 km de recorregut a la vora de cales, miradors i penya-segats.

El castell de Montgrí

Castell de Montgrí Imatge panoràmica del castell de MontgríWikimedia Commons / Dennis Claessens
El massís del Montgrí és protagonista de nombroses històries i llegendes que només es poden entendre passejant sense presses pels seus corriols, un exercici molt recomanable i fàcil, ja que el territori ofereix diversos itineraris marcats per fer-los a peu. N’hi ha de diferents durades i dificultats. Un dels més agraïts per fer amb nens i nenes és el que puja al castell de Montgrí. Es tracta d’una ruta curta, que es pot fer en un matí o una tarda (unes dues hores, 4 km d’anada i tornada) i que té una destinació molt atractiva: un autèntic castell com els de contes de princeses i cavallers, amb grans muralles, torres, portal d’accés i escales de cargol que arriben a dalt de les torres.

El castell de Claramunt

El castell de Claramunt La muntanya i el castell de ClaramuntWikimedia Commons/ Jordi Ferrer
És un dels castells més ben conservats i amb millor vista de Catalunya. Hi podeu pujar des de la Pobla de Claramunt, a través d’una ruta senyalitzada d’una mitja hora per ‘La muntanya dels nens’, amb diferents activitats pensades per a la canalla: fer cabanes, buscar fòssils, observar el paisatge, cridar per escoltar l’eco, grimpar… Un cop a dalt, podreu visitar l’interior del castell, amb la torre de l’homenatge, la torre quadrada, set torres defensives i les ruïnes de l’església romànica de Santa Maria.

Monestir de Sant Pere de Rodes

Sant Pere de Rodes El conjunt monumental de Sant Pere de RodesGetty Images
Al davant, una vista espectacular de les badies del Port de la Selva i de Llançà. Mirant al mar, a mà esquerra, l’ermita de Santa Helena de Rodes; a mà dreta, el monestir de Sant Pere de Rodes, i al cim de la serra de Verdera, el castell de Verdera, a on es pot arribar caminant durant uns quaranta minuts. Som al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, un indret que, sens dubte, constitueix una de les joies més apreciades del patrimoni romànic del país. Els tres edificis, ubicats en un dels millors miradors de l’Empordà, són una de les visites estrella del territori català.

Ermites de Barruera i Durro

L'ermita de Sant Quirc de Durro L’ermita nevada de Sant Quirc de DurroGetty Images
Els campanars i les pintures murals de les esglésies de la vall de Boí són alguns dels molts tresors que l’art romànic ha deixat escampats per tot el territori. Us proposem una excursió per un camí de muntanya a la vora del riu de Barruera a Durro per veure tres ermites romàniques: Sant Feliu de Barruera, Santa Maria de Durro i Sant Quirc de Durro. Són 4 km que es poden fer en una hora i mitja.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació