Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

La població d’ossos al Pirineu creix fins als 76 exemplars

A Catalunya i a l’Aran, el nombre d’ossos albirats l’any passat va ser de 38, entre els quals hi ha 6 cadells, fills de 4 femelles

El Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru al Pirineu (GSTOP) ha fet balanç anual de la població de l’os bru de 2022 i de les actuacions de seguiment i conservació dutes a terme durant l’exercici passat. L’any 2022, es va comptabilitzar una població de 76 exemplars d’os al Pirineu. Així mateix, gràcies a les dades obtingudes el 2022, s'ha pogut constatar que el nombre d’ossos respecte a anys anteriors ha crescut: el 2020 va passar de 68 a 69, i el 2021, de 70 a 74 exemplars.

Són dades que recullen els equips del GSTOP, format per representants del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Cos d’Agents Rurals, el Conselh Generau d’Aran i els governs d’Andorra i França, l’Aragó i Navarra.

En relació amb el sexe de la població identificada i comptabilitzada, hi ha 39 femelles i 35 mascles (més dos exemplars de sexe no identificat). Dels 76 exemplars, 39 són adults, 24 són subadults i 13 són cadells. Pel que fa al nombre de naixements, s’han registrat en total 13 noves cries de vuit femelles diferents. Es tracta de la tercera xifra més alta registrada després de 2020 i 2021.

L’àrea geogràfica de presència de l’os bru al Pirineu comprèn una superfície de 5.700 quilòmetres quadrats (800 menys que l’any 2021 i 2.500 menys que l’any 2020). Aquesta reducció és perquè no hi ha exemplars d’ossos amb seguiment per satèl·lit.

Seguiment a Catalunya i la Vall d’Aran
A Catalunya, s’han detectat 38 exemplars d’os bru a la Vall d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. D’aquests, 21 són adults, 11 són subadults i 6 són cadells, fills de 4 femelles.

Pel que fa al seguiment de l’espècie a Catalunya i la Vall d’Aran, durant l’any 2022 s’han recollit 1.146 indicis d’os que corresponen a 770 contactes diferents. Les dades més importants són les mostres de pèls (440), el fotoparament (413) i els excrements recollits (170). També hi ha hagut 37 observacions. En tot el Pirineu, a tots dos vessants, s’han detectat un total 2.584 indicis o rastres.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació