Anuncia't al Descobrir
FES-TE DEL DESCOBRIR I EMPORTA'T UN TUBULAR BUFF DE REGAL
Un any de revista + BUFF MULTI BLOK3 DE REGAL PER MENYS DE 4€ AL MES

La reobertura de Sant Miquel del Fai

Ja és possible tornar a visitar l'enclavament a través d’un recorregut lineal que aplega geologia, arquitectura i història en un entorn natural impactant

Al capdamunt de la vall del Tenes, dins l’Espai Natural dels Cingles de Bertí, s’erigeixen sobre un penya-segat diverses construccions que es camuflen entre la roca. Es tracta de Sant Miquel del Fai, un indret de culte des de temps antics. El monestir de Sant Miquel del Fai va viure la seva màxima esplendor quan va acollir el prior i una petita comunitat de monjos benedictins, que van viure al monestir, un edifici ben rpresentatiu del gòtic català, fins al segle XVI.

Però més enllà dels aspectes històrics, es tracta d’un indret que destaca per trobar-se en un entorn natural ben particular. El nom que porta no li podria escaure més: la paraula fai prové del mot fall, d’origen germànic, que significa ‘caiguda’, ‘cascada’ o ‘abisme’. I és que un dels encants i trets més representatius de Sant Miquel del Fai és l’aigua, que baixa i es filtra per la roca, de manera que ha anat dibuixant i modelant el paisatge al llarg dels anys, fet en bona part de cingles i balmes.

En època de pluges es pot veure com les aigües ragen per les cingleres en forma de làmines primes, mentre que la cascada del Tenes, un dels símbols de l’espai, cau ufanosa per sobre dels caps dels visitants provinent del Tenes, que neix al terme de Castellcir i desemboca al Besòs. Aquest salt es precipita per la cinglera fins a un gorg, i torna a caure per diferents saltants més petits fins a arribar al fons de la vall. A més, es tracta d’una cascada que sempre acostuma a portar aigua, fins i tot ara, en època de sequera.

El recinte de Sant Miquel del Fai va reobrir les portes al públic el passat 22 d’abril, un cop finalitzats els treballs de condicionament, el principal objectiu dels quals ha estat millorar les garanties de seguretat vinculades als despreniments de pedres. Ubicat a cavall entre dos municipis i dues comarques diferents, Sant Quirze Safaja (Moianès) i Bigues i Riells (Vallès Oriental), l’emblemàtic espai, marcat per un entorn geològic singular, conforma un patrimoni natural, paisatgístic i històric únic. “És un indret que forma part de l’imaginari català i que ha estat un punt de referència clau juntament amb el massís de Montserrat i el santuari de Núria”, assegura Lluís Martínez, director de Sant Miquel del Fai. “Està molt vinculat a la nostra història i alhora és un lloc molt especial configurat per un entorn geològic i modelat per l’aigua que ha creat racons insòlits”, afegeix.
 
També està previst que, en un futur, sigui possible ampliar el recorregut fins a poder visitar dos espais més. En primer lloc, l’ermita de Sant Martí, un edifici romànic que conserva les restes d’un campanar d’espadanya. En segon lloc, la cova de les Tosques, que té un desnivell acumulat de 22 metres i una longitud de 12 metres.

COM VISITAR EL RECINTE

Sant Miquel del Fai L’espectacular salt del Tenes fa 300 m d’alturaGetty Images
La visita al recinte és lliure, en un recorregut dissenyat per conèixer dotze punts d’especial interès, gràcies a la instal·lació de cartells informatius que també es poden llegir en braille i que disposen de codis QR per tal de poder ampliar informació a través d’internet. El recorregut es completa ambun audiovisual i amb l’exposició Els cingles de Bertí i Sant Miquel del Fai. Recuperem el nostre patrimoni, que pretén donar a conèixer el complex i reivindicar aquest conjunt natural i patrimonial.

1. PONT DEL ROSSINYOL
Va ser construït l’any 1592 arran d’un conjunt de reformes de millora. És d’estil romànic i té un únic arc de mig punt clarament rebaixat.

2. PAS DE LA FORADADA
Estret pas entre parets rocoses on es va construir un arc que feia de porta d’accés a l’es- pai del monestir. S’hi conserven inscripcions a cada costat.
 
3. PORTALADA FORTIFICADA
Aquesta gran portalada està encaixada a la roca. Darrere s’obre la plaça de l’Abadia, que té diversos canals que condueixen l’aigua al peu de la paret.

4. CINGLES I BALMES
Els cingles són parets verticals i estan formats per roques sedimentàries. Les balmes són cavitats naturals obertes per l’efecte erosiu de l’aigua.
 
5. CASA PRIORAL
Edifici gòtic que acollia el prior i les dependències d’una comunitat de monjos benedictins. L’edificació no ha patit grans modificacions al llarg de la història.

6. ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL
Aquesta església romànica del segle X destaca per haver estat construïda íntegrament sota una balma que li fa de sostre i de parets.
 
7. SALT DEL ROSSINYOL
El forma el riu amb el mateix nom quan l’aigua s’estimba des dels cingles de Bertí. Als seus peus s’obre una gran balma: la cova de Sant Miquel.

8.COVA DE SANT MIQUEL
Té un gran interès zoològic per la presència de diverses espècies de ratpenats. De moment, no està oberta al públic.

9. PLAÇA DEL REPÒS
Un espai de tranquil·litat que dona peu a observar la vista en companyia d’una estàtua de Josep Pla, obra de Tomàs Atienza.
 
10. LLAC DE LES MONGES
Segons la llegenda, el nom d’aquesta bassa prové d’unes monges de vida poc casta que foren castigades amb la destrucció del seu convent.

11. SALT DEL TENES
L’espectacular salt del Tenes fa 300 m d’altura. Hi trobem elements geològics singulars com toves calcàries en procés de formació.

12. ANTIGA PORTA D’ACCÉS
Al camí que ens du a l’ermita de Sant Martí hi ha la porta que antigament servia d’accés al recinte prioral abans que s’obrís l’accés actual.

MÉS INFORMACIÓ

Cova sant Miquel del Fai La cova de Sant Miquel, de moment, no està oberta al públic, però té un alt valor zoològic per la presència de diverses espècies de ratpenatsGetty Images
De moment, Sant Miquel del Fai està obert els caps de setmana i festius, amb un aforament de dues-centes persones. Tot i que l’accés és gratuït, cal fer una reserva prèvia a través de la pàgina web, en què es pot escollir entre tres franges horàries: matí, migdia i tarda. La mateixa reserva inclou, a més de l’entrada al recinte, un codi QR per tal de poder aparcar el vehicle si és necessari.

Com arribar:
Amb cotxe s’hi arriba des de Sant Feliu de Codines i també s’hi pot arribar a peu pel sender que puja des de Riells del Fai cap a Sant Miquel per la Madella.
Gratuït | Horari: obert els caps de setmana i festius de 10 a16.30h | 666541593
Cal fer reserva prèvia a aquí.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació