Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

30 locomotores, tramvies i cotxes ferroviaris, declarats Bé Cultural d’Interès Nacional

La Generalitat posa en valor elements emblemàtics del patrimoni ferroviari català

La locomotora de vapor sense fogar SAFA, de l’any 1926 i propietat de l’Ajuntament de Blanes, és l’única d’aquest tipus que es conserva a l’Estat, i ha estat una de les de més capacitat de vapor que hi ha hagut a Europa. És un dels 30 elements singulars del patrimoni ferroviari català que el Govern ha declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Aquesta declaració s’inclou dins d’un projecte conjunt de protecció dels exemplars més emblemàtics i singulars que es troben a Catalunya i que han format part de la història del transport viari d’aquest país.

D’altra banda, destaca de la llista el cotxe 2 del tramvia Montgat-Tiana, propietat de l’Ajuntament de Tiana. Un dels pocs representants que ens resten del material mòbil dels tramvies rurals que van existir a Catalunya durant el segle XX i l’únic a la regió metropolitana de Barcelona.

La locomotora de vapor, el cotxe de viatgers de segona classe A-2 i la placa giratòria, propietat de l’Ajuntament de Salou, també estan entre els elements protegits. La locomotora de vapor va ser construïda el 1887 per donar servei al carrilet que feia el recorregut entre la ciutat de Reus i Salou. El cotxe de viatgers, del 1886, és un exemplar de vagó de viatgers de segona classe i la plataforma giratòria és una instal·lació fixa situada a l’extrem de la via principal que s’utilitzava per maniobrar vagons de mercaderies i situar-los als molls de càrrega.

En la llista també es troben la locomotora de vapor del cremallera MM4, el tren de Capdella, dotze elements ferroviaris que són propietat de la Fundació Transports Metropolitans de Barcelona, tres elements emblemàtics propietat de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Barcelona (AAFCB) i vuit elements més propietat de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que formen part del fons de patrimoni històric de la companyia.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació