Anuncia't al Descobrir
FES-TE DEL DESCOBRIR I EMPORTA'T UN TUBULAR BUFF DE REGAL
Un any de revista + BUFF MULTI BLOK3 DE REGAL PER MENYS DE 4€ AL MES

Escapada amb nens al Lluçanès

Bandolers, bruixes i ramats: idees per passar un cap de setmana ideal en aquesta nova comarca

Prats de pastura, ecogranges i llegendes de bruixes i bandolers són els ingredients que hem fet servir per preparar aquesta proposta de cap de setmana amb nens al Lluçanès. La 43a comarca de Catalunya té uns atractius interminables, però amb aquesta escapada us volem acostar part de la història i del paisatge que de ben segur que fascinarà els més petits de casa.

Una arribada rural

Perafita Imatge àeria del poble de PerafitaGetty Images
Anem a recollir la canalla amb les maletes al cotxe i fem camí fins a Perafita. Aquesta petita població de carrers empedrats i envoltada de prats serà la nostra base els dos propers dies. Concretament, ens estarem als apartaments Ca l’Estamenya, un establiment que ofereix sis allotjaments equipats per anar-hi en família.
Un cop instal·lats, us proposem fer una passejada pel poble i descobrir el comerç de proximitat que hi ha amb productes de quilòmetre zero. Trobareu les famoses coques de Perafita a l’Agrobotiga del Lluçanès, descobrireu que al Forn de 1900, encara fan pa amb ferments líquids i massa mare en un forn de llenya o a la Carnisseria Llorens us explicaran que on crien i serveixen la seva pròpia carn de xai i cabrit del Lluçanès. Si no arribeu gaire tard, feu una petita excursió fins al castell de Perafita, a un quart d’hora caminant del nucli urbà.

Per sopar, podeu utilitzar la cuina de l’apartament o tastar els plats del Cafè del Mig, un restaurant de cuina tradicional que també ofereix els plats per emportar.

Un dissabte místic

Sant Feliu Sasserra Vista de Sant Feliu Saserra des del mirador del serrat de les ForquesSergi Boixader
Avui ens llevem amb l’objectiu de descobrir el Lluçanès de les bruixes, ja que es conserven diferents documents on s’expliquen els processos contra diverses dones d’aquesta zona acusades de bruixeria. Per això, la nostra primera parada serà Sant Feliu Sasserra, on hi ha el Centre d’Interpretació de la Bruixeria,  amb una exposició permanent amb tota la informació sobre aquestes dones de l’edat mitjana. Si teniu infants més grans d’11 anys, podeu animar-vos a fer el joc de pistes Còdex XVII i ajudar la Carme i la Maria a trobar el llibre on van anotar el seus remeis.

A partir d’aquí us fem dues propostes. En la primera, us recomanem dinar a Sant Feliu i fer després una excursió molt curta fins al serrat de les Forques (un quilòmetre anar i tornar), un mirador esplèndid i també el lloc on es va penjar la bruixa Napa, la més coneguda del Lluçanès. En la segona opció, us proposem desplaçar-vos fins a Prats de Lluçanès, la capital, i fer una excursió una mica més llarga. L’itinerari de la Bruixa Napa, una ruta circular de sis quilòmetres, us portarà a descobrir el Roc Foradat, un indret on la llegenda assenyala que la bruixa Napa preparava els seus beuratges i on amagava les gallines que robava. Per dinar, teniu diverses opcions: Cal Quico, un restaurant on podreu entaular-vos i tastar la cuina tradicional, i, si voleu un àpat més ràpid, el Cafè Fumanya i l’Snack Bar J. B. ofereixen tapes i entrepans.

De tornada a Perafita, si encara és prou d’hora, us recomanem que aprofiteu les zones comunes de Ca l’Estamenya.

Un diumenge d’aventures

Vaques Lluçanès Vaques pasturant pels voltant de Santa Llúcia de SobremuntSergi Boixader
Preparats per descobrir que ni Serrallonga ni Trucafort ni Tocasons no van ser els bandolers europeus més coneguts de l’Europa del segle XVII? Qui va protagonitzar una història de pel·lícula durant l’edat mitjana va ser Perot Rocaguinarda, d’Oristà. Aquest bandoler va rondar pels boscos del Lluçanès i de Catalunya d’una manera tan intrèpida que va ser inspiració per a escriptors com Cervantes, Maragall o Verdaguer. Descobriu amb pèls i senyals la seva història a l’Espai Rocaguinarda d’Olost. Per a la canalla més grans de 12 anys, atreviu-vos a fer l’‘escape room’ que hi ha al mateix museu.

Si teniu nens més petits, us proposem un pla alternatiu: tastar un dels productes estrella del Lluçanès, com és la llet i els seus derivats. Aprofiteu que a la comarca hi ha una bona xarxa de productors que elaboren formatges, llet, iogurts i altres productes làctics, ja siguin de vaca, d’ovella o de cabra. Amb la Ruta de la Llet, alguns d’aquests productors obren les seves portes perquè en descobrim tots els secrets. Segur que als petits de casa els encantarà veure vaques, ovelles o cabres i descobrir quin és el procés d’elaboració dels diferents productes. El Soler de n’Hug, Formatges Betara o Formatges de Lluçà són algunes de les explotacions que es poden visitar sempre, amb reserva prèvia i segons la disponibilitat.

Per als que escolliu l’opció dels bandolers, a Olost teniu un parell d’establiments per dinar. A la Fonda Sala menjareu cuina tradicional amb estrella i al bar El Centre hi trobareu tapes i entrepans en un local rústic. Pels que hàgiu triat la Ruta de la Llet, segons l’explotació que visiteu, podeu escollir qualsevol dels restaurants que us quedin més a prop.

Guia pràctica

Lluçanes castell Lluçà Vistes del Lluçanès dels del castell de LluçàSergi Boixader
ON DORMIREM?

Ca l’Estamenya (Perafita)
Disposen de 6 apartaments rurals a partir de 165 euros/nit.
619 047 380/ www.calestamenya.com

Altres opcions
Consulteu la web de Turisme Lluçanès.

ON MENJAREM?

Cafè del Mig (Perafita)
Cuina tradicional i d’autor amb opció per emportar.
938 530 051 / 628 821 788 / 607 334 661
Ubicació

Perot Rocaguinarda (Sant Feliu Sasserra)
Pizzes i kebabs. 
Ubicació

Bar Restaurant Comas (Sant Feliu Sasserra)
Cuina tradicional i brasa. Menú diari, menú de cap de setmana i menú de degustació. 
680 311 381
Ubicació

Cal Quico (Prats de Lluçanès)
Restaurant als afores de Prats, amb menú diari i menú de cap de setmana. Ideal per a celebracions.
938 508 125
Ubicació

Cafè Fumanya (Prats de Lluçanès)
Bar de poble amb un servei de 10.
938 560 110
Ubicació

Snack Bar J. B. (Prats de Lluçanès)
Entrepans i tapes a un bon preu.
937 798 168
Ubicació

Fonda Sala (Olost)
Establiment de tota la vida on podreu tastar els productes de quilòmetre zero. Especialitzat en cuina rural i de caça.
938 880 106 / www.fondasala.com
Ubicació

Bar El Centre (Olost)
Entrepans i tapes en un bon ambient. Opcions veganes.
620 446 640
Ubicació

Altres opcions
Consulteu la web de Turisme Lluçanès.

MUSEUS I ACTIVITATS

Centre d’Interpretació de la Bruixeria
Dissabtes i festius, de 9 a 13 h; laborables, amb reserva prèvia.
Preu: 5 euros (més petits de 5 anys, gratuït).
Més informació

Espai Perot Rocaguinarda
Reserves al 620 837 150 o a lespairocaguinarda@gmail.com.
Preu: podeu consultar les diferents opcions a la web.
Aquí podeu reservar l' 'escape room'. 

Ruta de la Llet
Ruta turística agroalimentària per conèixer formatgeries i granges de llet de proximitat d’ovelles, vaques i cabres del Lluçanès.
Més informació.

Explotacions per visitar (cal fer reserva prèvia)

Formatges de Lluçà: 619 728 079 / www.formatges-lluca.cat
Formatges Betara: 938 880 852 / www.betara.cat
Soler de n’Hug: 669 422 352 / 650 171 264 / adap-tic.cat
Mas Rogers: 639 869 369

RUTES
Itinerari del serrat de les Forques.
Ruta de la Bruixa Napa

MÉS INFORMACIÓ
www.turisme.llucanes.catAquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació