Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI AQUEST ESTIU I GAUDEIX D'UN DESCOMPTE ESPECIAL
portada rosselló marítim
Número 298 - juny 2023

Rosselló marítim

En aquest número

Món Descobrir

Catifes florals enlloc de carrers: ha arribat el Corpus

Més de 700 anys després de la seva creació, el Corpus és avui una festa assenyalada al calendari que uneix creients i no creients en una mateixa celebració.
Text: Laia Creus i Badia

DOSSIER CENTRAL / ROSSELLÓ MARÍTIM

La costa nord-catalana, un regal per als sentits

Fotografia: Oriol Clavera

DOSSIER CENTRAL / ROSSELLÓ MARÍTIM

La ‘Marenda’ del Rosselló

De la costa vermella a les platges de sorra

El Rosselló permet de descobrir la gran varietat de la costa catalana, dels penya-segats i les anses arrecerades a les grans extensions de sorra esbatanades i als estanys.
Text: Bernat Rieu

DOSSIER CENTRAL / ROSSELLÓ MARÍTIM

2.000 anys Rossellonesos

Un llegat històric que convida a fer un passeig arquitectònic

El litoral rossellonès ha conegut tantes històries com temps d’esplendors i episodis bèl·lics. El seu passat es llegeix en les arcades de les finestres de les seues esglésies, en les façanes de les cases dels pobles, en els fossars dels seus castells. Us convidem a una passejada històrica errabunda, tot seguint el patrimoni del Rosselló marítim. 
Text: Lluís Dagues

DOSSIER CENTRAL / ROSSELLÓ MARÍTIM

Entre la tradició i l’adaptació

Els nous estils de vida i el canvi climàtic provoquen canvis a la cuina i a la taula

Seguim parlant de bullinada malgrat la manca d’anguiles, que estan desapareixent a causa del cranc blau. Les anxoves continuen identificant-se amb Cotlliure, tot i que la majoria de les que se salen artesanalment ja no són pescades al Mediterrani. I el vi de Banyuls guanya més prestigi, mentre alguns agricultors de carxofes prefereixen rendir-se al gran mercat en lloc de resistir amb varietats pròpies.
Text: Laura Bertran

DOSSIER CENTRAL / ROSSELLÓ MARÍTIM

La claror dels colors purs i vibrants que va atreure els artistes

L’arribada del tren de parís va facilitar que Matisse i Derain pintessin a Cotlliure

La franja de la costa rocosa o ‘vermella’ que va de Cervera de la Marenda fins a Argelers va ser protagonista del comerç medieval de Perpinyà, però també va viure l’atracció de nombrosos pintors, el comerç colonial a Portvendres i finalment el turisme arrelat avui a cadascuna de les localitats costaneres.
Text: Xavier Febrés

DOSSIER CENTRAL / ROSSELLÓ MARÍTIM

Arrels i llengua: d’aquí som

El músic i poeta Gerard Jacquet parla de la riquesa de la Catalunya del Nord i en reivindica les arrels, posant èmfasi en la llengua. Text: Gerard Jacquet / Il·lustració: Neruuu Matastik

REPORTATGE

Els nostres mosquits: qui t’ha picat i per què

El que cal saber sobre els mosquits del bosc, la ciutat o l’aiguamoll

Tot i que popularment el terme mosquit s’utilitza per designar molts insectes petits, els mosquits veritables són els dípters de la família dels culícids. S’estima que n’hi ha al món 3.618 espècies, de les quals se n’han comptat 43 a Catalunya.
Text i fotografia: Roger Eritja Mathieu

REPORTATGE

Una ruta per la història i el patrimoni de l’Alt Camp

Recorrem vuit espais recuperats o millorats per gaudir d'aquesta comarca rica en monuments històrics

El projecte ‘Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra’ ha permès recuperar edificis i espais del patrimoni històric, arquitectònic i cultural de la comarca. La iniciativa ha servit per destacar el passat de l’Alt Camp i obrir-lo als visitants.
Text: Jordi Salvat Rovira / Fotografia: Joan Capdevila Vallvé

48 HORES

Vall Ferrera, un llegat fet de foc i ferro

“Catalunya té 1.000 anys, però la vall Ferrera ja hi era”, resen els rètols a les carreteres de la zona. I la seva història arriba marcada pel treball de les fargues. Text Marta Lluvich / Il·lustració Nik Neves

Rutes

RUTA A PEU

L’ermita de Sant Pau de Vilafranca del Penedès

Agradable passejada entre vinyes, sortint de la capital de l’Alt Penedès i enfilant-nos a la muntanya de Sant Pau, amb una ermita troglodítica i un mirador ideal per tenir una bona perspectiva dels conreus. Text i fotografia:Sergi Ramis

RUTA AMB BICI

Una pedalada per l’Urgell

Fem ruta per l’entorn de la baronia de Maldà, a l’Urgell, un territori de pendents suaus per pedalar amb calma i descobrir-hi poblets, ermites i molins abraçats per un paisatge que canvia de color a cada estació Text i fotografia: Joan Portell Rifà

RUTA AMB NENS

Xino-xano cap a la Capella Sixtina de la pedra seca

Si voleu conèixer els secrets de les construccions de pedra seca, a la comarca dels Ports en trobarem un exemplar excels. Text i fotografia: Violeta Tena

RUTA DE PATRIMONI

Besalú i Beuda, hereves d’un patrimoni medieval

Resseguir diferents itineraris en aquests dos municipis de la Garrotxa permet descobrir les empremtes del seu passat i la rica herència patrimonial que han mantingut fins als nostres dies, que els dota de personalitat.

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació