Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

5 secrets del Pirineu

Xxxt! No ho digueu a ningú: patrimoni natural i cultural amagat a les muntanyes

Si us hem de ser sincers, pocs secrets queden al territori. I menys en una època com la nostra, en què la informació vola. Però sí que ens agrada parlar de racons que per un motiu o un altre són especials, i que, més que siguin un secret, ens agradaria que es preservessin com a tals. Hi hem posat una mica de tot: bones vistes, fauna, millors allotjaments, cultura i natura. Què més voleu? 

El romànic a l’Alt Urgell

Estamariu El poble d'Estamariu, a l'Alt UrgellGetty Images
Menys conegut que el de la vall de Boí, el romànic a l’Alt Urgell no li té res a envejar. Més d’un centenar d’esglésies romàniques esquitxen el territori de l’Alt Urgell, que va ser una de les vies de penetració de les idees estètiques europees. Amb una enorme diversitat tipològica, des de la gran catedral del romànic català de la Seu d’Urgell fins a les més minúscules ermites, teniu secrets per triar i remenar. El monestir de Sant Serni de Tavèrnoles o l’església de Sant Vicenç d’Estamariu en són només uns exemples. 

L’os bru

os L'os bru del Pirineu no és fàcil de veureRoger Rovira
Tot i no ser cap secret sí que s’amaga com si ho fos. Veure l’os bru al Pirineu no és fàcil, per això podeu acostar-vos al poble d’Isil, on hi ha el Centre d’Interpretació de la Casa de l’Os Bru dels Pirineus, un espai museístic que té com a objectiu conscienciar tothom de la importància de la conservació d’aquesta espècie i de la seva integració amb les persones i l’entorn ramader de la zona. El trobareu a la Casa Sastrès, un edifici de pedra, pissarra i fusta.

Mirador astronòmic de Vilaller, a l’Alta Ribagorça

Vilaller El cel de Vilaller té certificació StarlightAjuntament de Vilaller
Al poble de Vilaller, a l’Alta Ribagorça, trobareu l’únic mirador astronòmic de Catalunya. Es troba en un punt elevat del nucli de cases i incorpora un plafó amb indicacions sobre la posició de les principals estrelles i constel·lacions del firmament. El cel de Vilaller, conjuntament amb d’altres de l’Alt Pirineu, va rebre la certificació Starlight per la UNESCO l’any 2019.

El refugi Lluís Estasen

Refugi Lluís Estasen El refugi de Lluís Estasen al capvespreAriadna Olsina
Amb l’augment de senderistes dels darrers anys, els refugis de muntanya s’han fet famosos. El de Lluís Estasen no és un dels més remots, però sí que té un emplaçament meravellós. Situat al peu del vessant nord del Pedraforca, en un entorn fascinant, el refugi, propietat de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ofereix 81 places dividides en dues grans habitacions. L’Estasen és punt de pas gairebé obligat si es vol pujar el Pedraforca. També forma part de la popular travessa Cavalls del Vent, que uneix tots els refugis del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Tot i que l’accés a peu des del mirador de la vall de Gresolet és molt ràpid, val molt la pena apropar-s’hi a peu des de Saldes seguint el traçat del sender PR-C 124. Una preciosa caminada per obrir gana i assaborir, per exemple, el magnífic arròs de muntanya cuinat pel guarda.
 
Informació pràctica
Població més a prop: Saldes (Berguedà).
Altitud: 1.675 m.
Serveis: menjars i begudes, matalassos i nòrdics, WC, estufa de llenya i biomassa, dutxes d’aigua calenta.
Més informació i reserves: 608 315 312 | www.feec.cat

Bosc de Baricauba

Artiga de Lin El bosc de Baricauba es troba a la vall d'Artiga de LinSergi Boixader
És una de les avetoses més ben conservades del Pirineu. Des del poble des Bordes en direcció a Era Artiga de Lin, cal desviar-se cap a Gausac. Després d’uns quants revolts arribareu al mirador de Roca de Serra, des d’on es veu tota la vall de l’Artiga de Lin i, fins i tot, el pic de l’Aneto i la seva glacera, amb neus perpètues. Entre els arbres que veureu mentre avanceu per la pista hi ha avets, faigs i bedolls. A mig camí hi ha una zona de pícnic al Plan Batalher, des d’on s’arriba a la bassa de les Olles (a 5 km) i a un mirador sobre els pobles de Betlan, Montcorbau, Mont i Vilac.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació