Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
portada 299
Número 299 - Juliol - agost 2023

Terra de mar

En aquest número

Món Descobrir

El gall negre del Penedès

Fàcilment identificable pel seu plomatge negre brillant, el gall negre del Penedès és una au de carn ferma, gustosa i a la vegada sucosa que forma part de la cuina tradicional penedesenca i que és i una menja habitual tant per Nadal com per les festes majors.
Text: Laia Creus i Badia

Manifest Descobrir

Barcelona i el turisme de creuers: confluència o divorci? 

El turisme de creuers no para de créixer i Barcelona és un dels principals ports del món d’aquest sector. Plou sobre mullat en una ciutat que cada cop pren més consciència d’haver arribat al límit, un límit que el planeta també reclama urgentment. 
Text: Joan Morales i Morera

DOSSIER CENTRAL / TERRA DE MAR

Un viatge entre el delta de l’ebre i el cap de Creus amb regust de sal

Fotografia: Álvaro Sanz i Juan Sisto

DOSSIER CENTRAL / TERRA DE MAR

Comença una nova aventura

L’expedició Descobrir inicia una nova ruta que transcorre entre el delta de l’Ebre i el cap de Creus

Tancar el cercle o, en aquest cas, el ‘triangle’. Una nova expedició liderada per Álvaro Sanz es posa en marxa per recórrer un itinerari a la vora del Mediterrani. Aquest és el primer article de la crònica que fa el fotògraf de la ruta.
Text: Álvaro Sanz

DOSSIER CENTRAL / TERRA DE MAR

Les llums del delta de l’Ebre

L’equip pedala pel delta de l’ebre i busseja sobre prats de posidònia a l’Ametlla de Mar

Sona el despertador, que marca l’inici de la ruta Terra de Mar. L’equip comença l’aventura a la llacuna de la Tancada, que amb la companyia del vent de mestral, comença a donar joc als diferents perfils dels nous expedicionaris. 
Text: Álvaro Sanz

DOSSIER CENTRAL / TERRA DE MAR

Un tram de records i sorpreses

L’expedició combina paisatges de mar i de muntanya mentre recorre la costa de Tarragona

Una via ferrada, una cursa d’orientació i una travessa amb vaixell al costat d’un estol de dofins porta l’Álvaro Sanz a compartir els racons de la seva infantesa amb la resta de membres de l’expedició. 
Text: Álvaro Sanz

DOSSIER CENTRAL / TERRA DE MAR

A cop de pedal entre boscos de pins i alzines

Les bicicletes es converteixen en protagonistes en aquest transitori canvi de paisatge

L’expedició travessa camins de terra fins a arribar als peus del Montseny i enllaçar amb el Montnegre abans d’enfilar cap a la Selva i l’Empordà. Durant uns dies, l’equip canvia el color blau pel verd mentre el cansament comença a fer acte de presència. 
Text: Álvaro Sanz

DOSSIER CENTRAL / TERRA DE MAR

Perspectives diferents de racons únics

L’equip camina de cala en cala i navega amb caiac i veler en el darrer tram de la ruta Les prediccions del temps no es converteixen en les millors aliades en aquesta última etapa de la ruta Terra de Mar, però els paratges compartits i les reflexions sobre l’empremta urbanística marquen els membres de l’expedició. Text: Álvaro Sanz

REPORTATGE

Santpedor, vila reial

Reminiscències medievals dal cor del pla de Bages

A mig camí entre el litoral i la muntanya, a l’època medieval Santpedor fou un enclavament estratègic per als comtes de Barcelona, que li van concedir la categoria de vila reial. El 1385 Pere III el Cerimoniós va empenyorar la vila, que acabà en mans de senyors feudals de la cort del duc de Girona. Els vilatans van aconseguir reunir els 5.000 florins d’or que el rei devia i els hi van lliurar per recuperar la protecció de la corona. El 1400, en agraïment, Martí l’Humà els concedí el títol honorífic de ‘carrer de Barcelona’.
Text: Marc Martínez Amat / Fotografia: Maria Rosa Vila

REPORTATGE

A la descoberta dels tresors arqueològics del Pirineu

Descobrim les excavacions que es fan als jaciments del Parc d’Aigüestortes

Amb les traces de vida del passat, els arqueòlegs componen el trencaclosques que ens explica per què som on som i tenim l’entorn natural que veiem. També als Pirineus. Al Parc Nacional d’Aigüestortesi Estany de Sant Maurici hi ha 376 jaciments que han aportat informació de fa 10.000 anys. 
Text: Carme Escales / Fotografia: Oriol Clavera

48 HORES

Algaida, l’ànima rural de Mallorca

En aquesta vila del Pla la vida encara transcorre al ritme de les estacions i del calendari. Un territori idoni per descubrir la gastronomia de l’illa i caminar i caminar. Text: Marga Font Rodon / Il·lustració: Nik Neves

Rutes

RUTA DE PATRIMONI

La literatura de Pla guia una ruta per l’Empordà

L’escriptor Josep Pla va descriure i explicar moltes vegades el seu Empordà natal en els seus llibres. Aquesta ruta dona a conèixer tots els paratges vinculats a la vida i l’obra del cronista de Palafrugell.

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació