Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

3 escapades a les muntanyes de la Costa Daurada

Patrimoni i natura per fugir del bullici de les platges

A l’estiu, l’oferta turística de Catalunya es concentra a la primera línia de la costa, però fora d’aquí les propostes també són moltes i de qualitat. Si necessites aire, si no busques un pla diferent de sol i platja o si, simplement, vols descobrir altres destinacions, aquí hi trobaràs patrimoni i natura per fugir del bullici de les platges. Bones escapades!

RUTA DEL CISTER

Santa María de Poblet El Reial Monestir de Santa Maria de PobletGetty Images
Sabíeu que és possible descobrir a peu el patrimoni i els paisatges de la Ruta del Cister en tan sols cinc dies? Què us semblaria fer-ho durant aquestes vacances d’estiu?

De Montblanc a Poblet
El primer dia, se surt de Montblanc en direcció al monestir de Poblet (10,2 km). Són unes quatre hores a peu per boscos d’alzines, roures i pins d’alt valor natural i paisatgístic. L’arribada al majestuós monestir de Poblet ens reserva la contemplació d’unes tombes monumentals, un claustre flanquejat per quatre xiprers i restes de pintures datades dels segles XIV i XVII.

De Poblet a Vallbona
El segon dia, el camí enllaça el monestir de Poblet i el monestir de Vallbona de les Monges (23,8 km). Són cinc hores i mitja de recorregut a peu per pistes i camins rurals entre sembrats, vinyes i petits bosquets. En alguns trams es conserva l’antic empedrat, molt deteriorat per l’efecte de l’aigua i les motos. A Vallbona trobem l’únic monestir del Cister català que està habitat per monges, les quals s’encarreguen també de l’explotació d’un hort ecològic. Podem dormir a l’hostatgeria o anar fins a la població de Rocallaura.

De Vallbona a Rocafort
El tercer dia anem de Vallbona de les Monges a Rocafort de Queralt (21 km). En unes tres hores de caminada, es passa per trams de bosc de pins i roures i per conreus fins a arribar a Belltall. Després, per antics camins de bast, es baixa fins a Rocafort de Queralt.

De Rocafort a Santes Creus
El quart dia s’arriba, per la roca del Cogulló, entre antics camins empedrats, fins al monestir de Santes Creus. El recorregut des de Rocafort és de 23 km, i la durada aproximada, de sis hores i mitja. A Santes Creus, l’església torna a exhibir amb orgull les tombes reials. En destaca, especialment, la de Pere el Gran.

De Santes Creus a Montblanc
El cinquè dia tornem a Montblanc per Prenafeta (24,1 km). S’entra al bosc del Rector, de gran valor pels seus exemplars de boix grèvol, i passat Prenafeta s’arriba entre vinyes a la capital de la Conca.

Trobareu la informació detallada de la ruta en aquesta web.

BARONIA D'ESCORNALBOU

Sense títol Vista sobre la vall des del Castell Monestir d'EscornalbouGetty Images
La silueta del Castell Monestir d’Escornalbou presideix la muntanya del mateix nom, al Baix Camp. S’hi arriba des de Riudecanyes en deu minuts per una carretera plena de revolts i també es coneix com la baronia d’Escornalbou. Juntament amb el bosc de 90 hectàrees que l’envolta, és propietat de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona que hi porten a terme l’Operació Baronia d’Escornalbou amb l’objectiu d’impulsar els atractius de la zona.

Aquí hi podeu fer diferents activitats. La més important, la visita al Castell Monestir, però no us perdeu el mirador de Puigferrós, el poble de l’Argentera, el viaducte de ferrocarril dels Masos o el pantà de Riudecanyes. Us recomanem fer base al mateix poble de Riudecanyes.

Castell Monestir d’Escornalbou
És un conjunt monumental d’origen medieval, l’època en què hi vivia una comunitat de monjos, però que ha estat modificat en diverses ocasions, sobretot quan l’edifici el va comprar el diplomàtic i escriptor reusenc Eduard Toda i Güell. En una visita guiada podem veure l’església, el claustre (des d’on es tenen molt bones vistes), la sala capitular i la casa particular, on antigament es trobaven les dependències del monestir i on després va viure Eduard Toda i també la família Llopis.

Mirador de Puigferrós
El camí d’accés surt des d’un dels extrems de l’aparcament. Hi arribem en només cinc minuts. Un cop a dalt, la vista és esplèndida: el Camp de Tarragona, les serres de l’Argentera, Montsant i de la Mussara, el coll de la Teixeta, les muntanyes de Prades, Cambrils, Tarragona, Salou…

L’Argentera
Situada a sota del puig d’Escornalbou, l’Argentera destaca per la seva privilegiada posició al bell mig de la serra de Pradell-l’Argentera. Amb un caràcter marcadament rural, és un bon punt per fer diferents excursions. El nucli conserva l’essència del passat amb l’església de Sant Bartomeu com a principal atractiu.

MUNTANYES DE PRADES

Prades Vista aèria del municipi de PradesGetty Images
Les muntanyes de Prades són un espai privilegiat que impressiona a tothom que hi posa els peus. En primer lloc, pel seu espectacular entorn natural, muntanyós i amable a la vegada, i en segon lloc, per la proximitat amb les platges de la Costa Daurada.

A Prades tot està envoltat pel color roig de les pedres que alcen la muralla, l’església i una bona part de les cases. Aquesta característica li ha donat el nom de Vila Vermella. Entre els llocs d’interès del poble hi trobem la plaça Major, la font esfèrica renaixentista o l’església de Santa Maria la Major. Amb això ja tindreu entreteniment per un dia, però si n’hi voleu passar més, als afores, podeu fer l’excursió fins a la impressionant ermita de l’Abellera, encastada en una balma; podeu acostar-vos a Capafonts, un dels altres pobles amb encant, o podeu endinsar-vos a paratges com els avencs de la Febró, el poble abandonat de la Mussara o la Roca Foradada. Els voleu conèixer més a fons?

L’ermita de l’Abellera
Una excursió fàcil i curta des de la vila de Prades us portarà a l’ermita de l’Abellera. Es troba a dos quilòmetres del poble, a una hora i quart a peu, aproximadament. S’hi arriba per un camí senyalitzat des del poble, que passa per les ermites de Sant Antoni i Sant Roc. És un edifici del 1570, incrustat en una cinglera de 1.020 metres d’altitud, aprofitant una cova que havia servit d’aixopluc. Des de la mateixa església es té una bonica vista de la vall del Brugent i el poble de Capafonts, al fons. Hi ha un petit aparcament i taules per fer-hi un pícnic.

Avencs de la Febró
Us proposem entrar en una esquerda de roca de 250 metres de llargària i 30 metres de fondària oberta a la serra de la Mussara. És un dels tres avencs de la Febró, el que és més accessible; els altres dos queden encara més amagats. Hi podeu arribar des del refugi de la Mussara, seguint el recorregut marcat, o bé des del camí que surt des del quilòmetre 22 de la carretera entre Vilaplana i la Mussara. L’entrada a l’avenc és difícil de trobar. Haureu d’estar atents al punt on hi ha diferents instal·lacions d’acer, com grapes i cables, que permeten baixar a l’avenc. No és perillós, però cal baixar-hi a poc a poc i amb precaució, sobretot amb els infants. És recomanable anar ben abrigats i portar algun frontal o lot.

La Mussara
Aquest poble enmig de les muntanyes de Prades va quedar totalment abandonat als anys seixanta, però el despoblament ja havia començat molt abans, durant les guerres carlines. És una visita en què podreu passejar-vos entre les runes de vuit cases, senyalitzades amb els noms dels antics masos, entrar a l’antic cementiri i veure el que queda de l’església de Sant Miquel. Pugeu fins al mirador, a tocar de les runes del Xalet, amb unes vistes espectaculars del sud del camp de Tarragona. Molt a prop hi ha el refugi que porta el seu nom, on es pot dormir o fer un àpat. S’expliquen tota mena de llegendes sobre aquest indret. La més popular presenta el poble com una porta dimensional al més enllà i en què la boira actua com a frontissa a una altra realitat.

La Roca Foradada
Una altra excursió fàcil des del centre de la vila de Prades. Es tracta d’una caminada d’un quilòmetre i mig (tres quilòmetres si feu l’anada i la tornada) planera, senyalitzada i sense cap dificultat. La destinació és la Roca Foradada, una gran roca amb un forat que es va formar fa 350 milions d’anys per l’erosió de l’aigua sobre el conglomerat vermell. Per la part de darrere, podeu pujar-hi grimpant amb precaució.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació