Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

3 escapades per allargar l’estiu aquest setembre

El Matarranya, Formentera i Andorra: destinacions per recórrer després de les vacances

Si ja us enyoreu de les vacances, què espereu a planificar una nova escapada? Al setembre, la calma comença a tornar als llocs més turístics i és un bon moment per regalar-se una sortida...

DE POBLE EN POBLE PEL MATARRANYA

Calaceit Centre històric medieval de CalaceitGetty Images
Places i carrerons on es respira història. El Matarranya és ple de poblets encisadors que no podrem deixar de fotografiar. Aquí una plaça arcada, allà una façana esgrafiada i més enllà un carrer empedrat. Us proposem una ruta per tres pobles que us faran enamorar d’aquesta comarca de la Franja.

Vall-de-roures
A la vila de Vall-de-roures és on podem trobar l’exemple més clar d’arquitectura renaixentista. A la plaça Major, al costat del riu, s’aixeca l’Ajuntament, que pel seu valor arquitectònic va ser reproduït i presideix la plaça Major del recinte del Poble Espanyol de Barcelona. Per accedir al nucli antic de Vall-de-roures s’ha de passar per un pont gòtic, construït a finals del segle XIV, que passa per sobre del riu Matarranya. Es tracta d’un pont medieval, amb quatre ulls, que culmina en el portal de Sant Roc, antic accés al recinte emmurallat. Dins del nucli antic es poden apreciar casalots gòtics interessants, com la Casa dels Mols o la Fonda de la Plaça. Tampoc no us podeu perdre el castell gòtic que, juntament amb l’església de Santa Maria la Major, corona la població.

Calaceit
La Casa de la Vila de Calaceit és elegant i presideix la plaça Major. Va ser bastida una mica més tard que les de les poblacions veïnes, entre el 1606 i el 1613, damunt els bonics porxos de la llotja, amb balconades de pedra i finestres decorades. De Calaceit també se’n pot destacar l’església arxiprestal de Santa Maria, d’estil barroc, construïda entre el 1696 i el 1710 sobre l’antiga església gòtica. Els carrers estrets del poble fan difícil valorar-ne el magnífic volum, però de prop es fàcil apreciar la magnífica façana, on destaquen les columnes salomòniques i els relleus. Per arrodonir la visita, podrem passar pel carrer Major i veure el seu magnífic conjunt de casals i palauets, o admirar el carrer Maella i les seves treballades balustrades de pedra i ferro forjat, els finestrals gòtics i les façanes de construccions tradicionals ornamentades amb flors.

Fontdespatla
En aquesta població de només 300 habitants no ens podem pas oblidar de visitar el palau de la Casa Belsa. Situat a l’entrada de la població, amb façanes a la plaça i al carrer Major, llueix un gran ràfec i un escut d’armes, i la inscripció “Joan Pastor any 1546” al damunt de la porta. La Torreta també n’és un edifici molt rellevant. Antigament aquesta construcció havia fet les funcions de presó, i actualment s’ha habilitat una de les torres de vigilància com una plataforma que fa de mirador de la comarca.

FORMENTERA SORPRENENT

Far de Barbaria Far de Barbaria, a FormenteraGetty Images
Si teniu ganes d’un paradís proper, a Formentera torna a respirar tranquil·litat després de la voràgine de l’estiu. Tots sabem que Formentera té unes de les millors platges de les Balears, però la més petita de les illes Pitiüses també acull racons sorprenents per perdre’s. Des de llacunes i fars fins a finques rurals i pobles pintorescos.

Es Caló de Sant Agustí
Un poble pesquer situat al sud-est de l’illa. Disposa d’un petit port natural i d’alguns restaurants que encara guarden l’aroma tradicional d’antany. El seu paisatge té diversos contrastos: a l’oest, les cales de sorra de ses Platgetes, i a l’est, els penya-segats de la Mola.

Far des cap de Barbaria
És la imatge d’una de les pel·lícules més reconegudes del cinema espanyol actual, Lucía y el sexo. Aquest far emergeix entre una carretera estreta i desèrtica, amb l’horitzó marí de fons. És un lloc únic per gaudir de tota l’esplendor de les postes de sol que ofereix Formentera, aprofitant les vistes de l’illot des Vedrà, a l’extrem sud d’Eivissa.

Can Marroig i punta de sa Pedrera
Sa Pedrera es troba a la costa oriental de Formentera i constitueix un espectacular desert de roques de formes curioses. És ideal visitar la zona des del mar per gaudir de l’esplèndida natura marina que acull, amb una gran presència de posidònia. La zona convida a practicar la immersió lleugera per la poca profunditat de la costa.

ANDORRA, PARADÍS SENDERISTA

Estany de Pessons Estany de Pessons, espectacular llac als PirineusGetty Images
Setembre és el mes ideal per gaudir de l’Andorra encara verda. Andorra és un paradís de biodiversitat, fauna i flora d’alta muntanya. Hi ha nombrosos itineraris per conèixer pas a pas cims, boscos, estanys, rius i valls o per arribar als refugis de muntanya o a les típiques bordes que esquitxen els diferents espais naturals. Aquí trobareu tres idees d’excursions aptes per a tots els públics per descobrir la immensitat natural d’Andorra.

El refugi Borda de Sorteny
El Parc Natural de Sorteny, a la parròquia d’Ordino, és un paradís per a les flors i les plantes (n’hi ha més de 700 espècies!). Prepareu-vos per veure lliris, gencianes, grandalles, gerds, nabius, bedolls o avets. Aquest parc protegit s’estén a ambdós costats del riu Sorteny i té més de mil hectàrees. Al poble de Cortinada trobareu el Centre de Natura, amb un centre d’interpretació del parc. Des d’aquí haureu de pujar amb vehicle fins al poble del Serrat i l’aparcament del parc, on podeu deixar el cotxe. Allà trobareu també una caseta d’informació, oberta en temporada d’estiu. La ruta que us proposem surt des d’aquesta caseta per una pista que va pujant, a poc a poc, fins a arribar a una barrera. Voregeu-la i continueu pel camí de muntanya, amb molt poca dificultat, fins a fer cap al refugi guardat de Sorteny, on es pot dormir o fer algun àpat. La seva terrassa amb vistes a la muntanya és una bona recompensa després de la caminada. Trigareu entre 45 minuts i una hora.

Estanys de Pessons
Aquesta ruta de sis quilòmetres us portarà a conèixer un dels conjunts de llacs més espectaculars del Pirineu. Podeu conèixer el primer llac o animar-vos a seguir endavant fins al segon, el tercer, el quart o el cinquè. Tot depèn de les forces i les ganes que tingueu! Cal deixar el cotxe al pàrquing del Cubil, a les pistes d’esquí de Grandvalira - Grau Roig. Des d’aquí preneu la pista forestal en sentit oest fins a arribar a l’estany Primer, on hi ha el restaurant Refugi dels Llacs de Pessons, en el qual es pot dormir i fer un àpat. Si voleu continuar (us ho recomanem!) seguiu el sender en direcció sud, deixant el llac a mà dreta, i en la primera cruïlla que trobeu seguiu el GR 7, marcat amb les característiques ratlles vermelles i blanques. Arribareu a l’estany Rodó, des d’on es veu molt bé el conjunt de llacs. Pugeu fins a l’estany de Meligar i continueu per unes tarteres de granit fins a l’estany de les Fonts, on sovint se senten o es veuen les marmotes. L’últim estany és el de Cap dels Pessons. Si us hi animeu, pugeu fins a la collada de Pessons, on tindreu una magnífica vista de tot el conjunt de llacs!

La volta al llac d’Engolasters
Aquesta ruta és la més curta de les que us proposem: té només 1,9 km. Es tracta d’una excursió que fa el tomb al llac d’Engolasters, a la parròquia d’Encamp. Podeu iniciar el recorregut davant del Museu de l’Automòbil, a Encamp. Cap al sud, travessant rierols, arribareu fins al GR 11. Fixeu-vos en les marques vermelles i blanques i feu tota la volta al llac. Durant el recorregut trobareu construccions típiques, com la borda de Cresper, un bar restaurant i propostes per als nens i nenes, com el parc d’aventures amb tirolines i altres activitats als arbres.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació